Verbouwen optie 1: een dakkapel

Vanaf het moment van de eerste bezichtiging waren we verliefd op het huis. Het huis was helemaal af en naar onze smaak dus we trokken er direct in. Wel wisten we vanaf dat eerste moment dat het wel een huis is wat nog veel meer mogelijkheden heeft. Bovendien is het een huis van meer dan honderd jaar oud en dan blijf je natuurlijk altijd bezig. De komende tijd neem ik jullie mee in dit traject waarbij we verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het huis een upgrade te geven en, ook niet onbelangrijk, wat de kosten hiervan zijn.

Beneden hebben we enorm hoge plafonds wat zorgt voor een heerlijke ruimte. Boven is alles een stuk lager en door het schuine dak mis je af en toe wat ruimte. Met name het kleinste kamertje boven, de toilet, is erg krap. De badkamer zit, zoals in veel oude huizen het geval is, beneden waardoor de wc boven wel belangrijk is en veel wordt gebruikt. Meteen bij de bezichtiging dachten we al: met een dakkapel is dit opgelost.

dakkapel

Een nieuwe dakkapel

Het grote voordeel van een dakkapel is dat je vrij gemakkelijk meer licht en ruimte creëert. Denk aan een dakkapel om je slaapkamer groter te maken of een op een studeerkamer die nu net wat aan de donkere kant is. Hoe gaat dat precies in z’n werk met een nieuwe dakkapel? Is het een grote verbouwing of binnen een dag ‘gepiept’? In principe wordt een dakkapel in één dag geplaatst. Wel is het belangrijk om de tijd te nemen voor de voorbereidingen zoals het opmeten, het vergelijken van prijzen en na te denken over de materiaal keuze.

De voorbereidingen

1. Bekijk goed de voor- en nadelen van het materiaal. Je hebt vaak de keuze uit hout, kunststof of polyester. Hout is populair vanwege de voordelige prijs en de uitstraling. Kunststof is onderhoudsvrij en betaalbaar en polyester is de duurste (en meest duurzame) optie met een luxueuze uitstraling.

2. Meten is weten! Vergeet niet dat het echt op de centimeter nauwkeurig komt en dat precisiewerk vereist is. Om een goede offerte te krijgen, zijn de juiste maten van groot belang.

3. Ga niet zelf aan het bouwen (of slopen), ook al ben je vrij handig. Een dakkapel plaatsen die water- en winddicht is, is werk voor echte vakmensen dus je doet er goed aan om dit aan professionals over te laten.

4. Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Vraag meerdere offertes op en ga er goed voor zitten om te kijken welke het voordeligst is en bespaar zo flink wat geld.

dakkapel

Het vervangen van een dakkapel

Wil je je huidige dakkapel vervangen omdat deze verouderd is of voldoet het niet meer aan je wensen? Bekijk goed wat je wil voordat je stappen onderneemt. Wellicht kun je met een paar kleine aanpassingen, in de afwerking bijvoorbeeld, al een hoop realiseren. Als de hele constructie moet worden vervangen, hangt er uiteraard een ander prijskaartje aan en is het raadzaam om ook meerdere offertes naast elkaar te leggen.

Benieuwd naar wat de kosten ongeveer zijn voor een dakkapel?

Type dakkapel Gemiddelde kostprijs
Houten dakkapel Tussen 3.200 & 3.900 euro
Kunststof dakkapel Tussen 3.700 & 4.600 euro
Polyester dakkapel Tussen 4.700 & 5.500 euro


Hopelijk heb je nu een wat duidelijker beeld over het plaatsen van een dakkapel en anders kun je op Dakkapel-kosten.nl terecht voor meer informatie, advies en offertes.

Afbeeldingen: Pixabay

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Verbouwen optie 1: een dakkapel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*