Jaag je dromen na!

Dromen, iedereen heeft ze. De een is ervan overtuigt dat ze ooit uit kunnen komen, de ander stopt ze veilig ver weg. Mocht de moed je in de schoenen zijn gezakt en mocht je denken dat dit weer een verhaal is van iets wat niet lukt, dan moet ik je toch vertellen dat je ernaast zit. Dit is mijn verhaal, over hoe mijn droom verdween … en werkelijkheid werd!

Ik was er altijd van overtuigd dat sommige dingen gewoon niet voor mij weg zijn gelegd. Voetballen, tuinieren, opschieten en niet treuzelen… In deze dingen weet ik doorgaans glansrijk te mislukken. Het is mij duidelijk dat mijn talenten daar in ieder geval níet liggen.  Zo dacht ik ook dat in het buitenland wonen en reizen alleen bij de coole kinderen uit mijn klas pasten. Als je mij had verteld dat ik in mijn eentje korte vrijwilligerswerkreizen zou maken en later op mijn kamer in Engeland languit op bed zou liggen typen terwijl ik hier werk als au pair voor een half jaar, had ik je heel hard uitgelachen.

Ik vond het zo gewoon om te denken dat sommige dingen voor mij niet mogelijk waren, dat ik het eigenlijk ver weg had gestopt. Zo ver dat zelfs mijn hoofd bijna vergat dat ik die dromen had. Het werd mij op de middelbare school verteld; ‘Jij speelt altijd op safe, je neemt nooit een risico. Jij kan helemaal niet naar het buitenland’. Al gauw begon ik het te geloven, want ja, als iedereen het zegt is het vast waar, toch? En dat is het punt. Ik denk dat ik niet alleen voor mijzelf spreek, maar ook voor enorm veel andere mensen als ik zeg dat onze dromen heel vaak verdwijnen. Ver weg worden gestopt. Gewoon omdat andere mensen zeggen dat we iets niet kunnen. Het zal toch wel mislukken.

HO. Daar zet ik je stop.

Tijdens de eindfase van mijn opleiding was ik genoodzaakt na te denken over ‘hoe verder’. Dat wist ik precies, ik weet wat ik wil met mijn vak. Maar ergens voelde ik diep van binnen, dat er meer was dan wat ik exact wilde met mijn richting. Ik wilde de Pedagogiek inzetten, maar kon het combineren met waar ik nog méér behoefte aan had. Meer dan al mijn ambities in het vak zelf. Ik had ook ambities voor mij als persoon. Ik mag er zijn. Ik wilde op mezelf een uitdaging aangaan, buiten de kaders en gewoon op mijn eigen manier. Met het risico keihard onderuit te gaan, maar ook met moed en motivatie om weer op te krabbelen.

Snap je het al? Dit is precies wat ik bedoel; Ja, mensen hebben een mening. Ja, dromen lijken soms ver weg, niet haalbaar of we twijfelen of het bij ons past. Maar is dat erg, het hebben van al die vragen? Nee. Maar laat het geen rem zijn. Het najagen van je dromen zit niet in het dromen van je dromen, met de kans dat je ze verliest, vergeet, wegstopt of negeert. Het najagen van je dromen zit in het doorgronden van je wensen, heel eerlijk durven zijn tegen jezelf. Over hoe graag je iets wil, maar ook over hoe moeilijk het is. Het najagen van je dromen zit in het toegeven van je verlangen en de mogelijkheden te onderzoeken. Het najagen van je dromen zit in het plannen van je routes en…. het nemen van stappen.

Koester je dromen. Wees eerlijk en spreek het uit. Laat je droom verdwijnen: plan, en GA!

Author Description

No Responses to “Jaag je dromen na!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*