Weetjes over wijn #1

Een wijnliefhebber kun je me zeker noemen. Ik werk vijf maanden als marketeer bij een wijnwebshop, heb een wijncursus gevolgd en heb daardoor mijn kennis over wijn al veel meer verbreed dan daarvoor. Over wijn is ontzettend veel te leren, maar hierbij een rubriek waarbij ik weetjes over wijn zal delen en je hierdoor zal leren waar je op kunt letten bij het kopen en drinken van wijn.

Voordat ik hier begon met werken, wist ik echt niks van wijn en dronk ik vooral zoete witte wijnen. Inmiddels laat ik die staan en drink ik vooral witte droge wijnen en wat soepele en lichte rode wijnen. Als je voor een schap vol wijn staat, is kiezen heel moeilijk, dat vind ik ook nog steeds lastig. Met wat kennis wordt het echter iets makkelijker, daarom vandaag een paar tips om etiketten te lezen en tips over het kopen van wijn.

Druivenrassen

Heb je geen idee welk druivensoort je het lekkerst vindt? Ik raad aan om als beginnende wijndrinker met Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of Pinot Grigio (wit) te beginnen of met Pinot Noir of Merlot (rood) te beginnen. Dit zijn wijnen die over het algemeen makkelijk drinkbaar zijn.

Houd je van wijnen met een meer uitgesproken smaak? Bij witte wijnen kun je voor Chardonnay kiezen en bij rood voor Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo of Malbec. Echter hangt de smaak ontzettend van het herkomstgebied af (het klimaat dus) en of een wijn wel of niet op hout heeft gerijpt. Zo smaakt een Chardonnay uit Frankrijk meer naar groen fruit en een Chardonnay uit Nieuw-Zeeland meer naar tropisch fruit. Experimenteer hier lekker mee.

Oogstjaar

Heb je wel eens gelet op het jaartal dat op het etiket vermeld staat? Dat verwijst naar het jaar waarin de druiven geoogst zijn. Witte wijnen zijn meestal als ze jong zijn op hun best. Het beste zou bijvoorbeeld nu zijn om een witte wijn uit 2016 of 2015 te kopen. Dan zijn ze nog lekker fris en fruitig. Witte wijnen uit 2014 of ouder zou ik nu niet meer kopen.

Rode wijnen kun je meestal ook nog het best jong drinken, maar een aantal zijn een stuk geschikter om te ‘ouderen’. Sommige wijnen rijpen namelijk na het oogsten nog enkele maanden of zelfs jaren op eiken vaten of op de fles en krijgen daardoor krachtige smaken. Een echt goede wijn zou bijvoorbeeld best uit 2009 of 2012 kunnen komen, omdat ze nu pas geschikt zijn om te drinken.

weetjes over wijn

Geografische aanduidingen

Op elk etiket staat vermeld waar een wijn gemaakt is. Let hierbij op beschermde herkomstbenamingen als AOC/AC voor Frankrijk, DO/DOCa voor Spanje en DOC/DOCG voor Italië. Dit verwijst naar wijngebieden die aan strenge regels gebonden zijn wat betreft wijnmaaktechnieken en het gebruik van druivenrassen. Dit zorgt ervoor dat mensen weten dat ze waar voor hun geld krijgen. Bij wijnen uit Nieuw-Zeeland, Amerika, Chili etc. worden dit soort kwaliteitstermen niet gebruikt.

Hout

Wijnen die op hout hebben gerijpt, verwijzen meestal naar kwaliteit, omdat dit vaak voor krachtige smaken zorgt. Meestal kun je dat herkennen aan de term ‘oaked’. Witte wijnen komen een stuk minder in contact met hout, rode wijnen veel vaker.

Oude stokken

Vieilles vignes betekent ‘oude stokken’ en verwijst naar wijnstokken die nog maar weinig druiven leveren, maar wel kwalitatieve druiven. Echter is het gebruik van deze term niet wettelijk vastgelegd. Helemaal zeker weten dat het om echt oude wijnstokken gaat, is helaas niet altijd mogelijk.

Ik hoop dat ik je met dit begin een beetje wegwijs heb kunnen maken in het lezen van etiketten en bij het kopen van wijn. Laat me weten of jullie het interessant vinden om zulke blogs over wijn te lezen of wat je graag over wijn zou willen weten. 

Author Description

Wordt gelukkig van schrijven en is verder gek op reizen, koken, Scandinavische interieurs, lipsticks en fashion.

One Response to “Weetjes over wijn #1”

  1. 09/03/2017

    Benthe Reply

    Wat een leuk artikel! Ik ben wel wijndrinker, maar ik denk er verder eigenlijk nooit zo bij na. Superleuk om iets meer over de achtergrond te lezen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*