Eddie Vedder zingt ‘Imagine’

13 september 1993
Een dag met een hoog kippenvelgehalte en eentje om nooit te vergeten. Ik weet nog exact waar ik was en wat ik deed, toen het nieuws tot me kwam.
Twee aartsvijanden schudden elkaar de hand, tijdens de ceremoniële ondertekening van het ‘Oslo-akkoord’, dat vrede moest brengen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.
Yitzhak Rabin en Yasser Arafat, een militair ‘strateeg’ en een ‘terrorist’.
Israël versus de PLO: de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie.

Knus huis
Aan het oog van de media onttrokken, werd de aanzet tot deze vredesbesprekingen gegeven door de Noor Terje Larsen, die de Israëlische hoogleraar Yair Hirschfeld in het geheim met PLO-lid Abu Ala in contact bracht. Saillant detail is, dat het toen bij Israëlische wet voor Israëli verboden was contact te hebben met PLO-leden..
Larsen zorgde samen met zijn echtgenote, deze absurde wetgeving negerend, voor een huiselijke sfeer en beide delegaties verbleven gedurende de onderhandelingen samen in één huis.
Ja, je leest het goed. De twee partijen, aartsvijanden sinds mensenheugenis, werden samengebracht in één huis. Lekker knus..

Kinderen
Ik zie ze al zitten, samen aan de ontbijttafel. Norse gezichten, waarvan de ogen elkaar ontwijken.
Handen omklemmen het eerste kopje koffie of thee van de ochtend en alle delegatieleden wensen dat ze thuis zijn bij hun gezin, zodat ze hun kinderen naar school kunnen brengen, in plaats van hier te zitten vergaderen over zoiets onbenulligs als vrede. In gedachten verzonken en in zichzelf gekeerd, zien ze allemaal dit gebruikelijke ochtendritueel voor zich. De rugzakjes van hun kroost worden ingepakt: flesje drinken, een broodje, een sinaasappel wellicht en -last but not least- een gasmasker. Je wilt als zorgzame ouder immers niet dat je kind iets overkomt…

Besef
Met dit beeld van het gasmasker op hun netvlies, vinden de blikken van de onderhandelaars elkaar dan toch. Brokken in kelen worden weggespoeld met de koffie en thee. Een mooi besef nestelt zich in de pragmatische hoofden van de tafelgenoten. Een besef dat ruimte maakt voor vrede. Het besef dat zij het verschil kunnen maken, hier aan tafel in een ver en vreemd land. Het besef dat ze het aan hun kinderen verschuldigd zijn alles op alles te zetten, om vrede na te streven. Het besef dat hier aan tafel wellicht verschillende overtuigingen heersen, maar dat ze bovenal soortgenoot zijn. Mensen, met gevoelens. Vaders van onschuldige kinderen…

Schouderklopje
Amper een jaar later schudden beide opperhoofden elkaar dus de hand. Yasser met shawl en grijns, Yitzhak in pak en met terughoudende aarzeling. Bill Clinton, de gastheer van de ceremonie, hielp Yitzhak over de drempel door hem een schouderklopje te geven. Een schouderklop die de wereld overging en vooral ook ontroerde. Ontroerde, omdat dit gebaar de aanzet was tot deze historische handdruk, die beider wens om in vrede te leven, bezegelde.
Twee mensen, leiders, zo vaak verantwoordelijk voor bloedvergieten, die eindelijk beseften dat de overeenkomsten met elkaar belangrijker waren dan hun verschillen in overtuiging.

1971 vs 2014
John Lennon bezong het met zijn ‘Imagine’ ruim twintig jaar eerder al:
‘I hope some day you’ll join us, and the world will live as one….’
Eddie Vedder (leadzanger Pearl Jam, G) heeft dit ultieme vredeslied nu gecoverd en opnieuw uitgebracht, om geld op te halen voor de organisatie Heartbeat.fm, die de vrede tussen Israël en de Palestijnen (opnieuw) helpt te bevorderen. Ik heb zojuist zitten luisteren naar de warme stem van Vedder en zag het schouderklopje van Clinton weer voor me.
En ja, alweer kippenvel..

Downloaden via iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/imagine-benefiting-heartbeat.fm/id922665172
Hieronder kun je Imagine van Eddie Vedder beluisteren.

Author Description

Prettige Mijmeraar (op www.gerardsapeterpstra.com), vader van twee inspirerende pubers, wonend aan de mooie Maas, geëxporteerde Fries, soms melig en maf, zo nu en dan serieus, maar altijd vol verwondering.

One Response to “Eddie Vedder zingt ‘Imagine’”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*