5 tips om alles voor elkaar te krijgen

Wat, een coach-artikel? Ja, vooruit, het lijkt erg op een artikel dat geschreven zou kunnen zijn door iemand met ‘lifecoach’ in zijn bio, maar veel van deze tips vond ik ‘so true’. Daarom: 5 tips om alles voor elkaar te krijgen in je leven.

Niet dat deze vijf tips de enige zijn die bijdragen aan succes, maar ze vormen wel de basis. Het is niet echt een groot geheim, je hoeft er geen spectaculaire daden voor te verrichten, je moet zelfs een beetje realistisch blijven en dan kun je serieus een boel voor elkaar krijgen.

Het ja-maar

Ik kom echt vaak mensen tegen die een houding hebben van: “dat lukt me toch niet” of “het zal wel weer niet gebeuren”. Eén ding: als dat je instelling is, dan gebeurt het inderdaad nooit, zeker niet als jij de verantwoordelijke bent. Als andere mensen iets gaan doen heb je nog kans dat het lukt, omdat jij je er dan niet mee bemoeit, met je negatieve houding. Als je zegt tegen die mensen dat het onzin is, dat ze het gewoon moeten proberen, dan krijg je vaak te horen: “ja, maar ik ben al zo vaak afgewezen” of “ja, maar alle projecten die opgestart zijn in het verleden zijn ook allemaal een tragische dood gestorven”. Geen idee wie Philip Adams was, maar hij had een mooie quote erover:

Unless you’re willing to have a go, fail miserably, and have another go, success won’t happen.

 

Een mooi boek hierover, dat makkelijk wegleest en boordevol treffende voorbeelden staat: Ja-maar, wat als alles lukt? En vandaag kwam ik dus een blogpost tegen, in het Engels, ‘5 tips to make anything happen in life‘. Nu kon ik dat natuurlijk simpelweg linken, maar wil er toch even mijn eigen draai aan geven ;-).

1. Maak niet alleen maar lijstjes, voer alles ook uit! 

Lijstjes maken van dingen die je nog wilt doen in je leven, op korte of lange termijn, is altijd goed natuurlijk. Het herinnert je eraan dat je nog iets moet doen, je bedenkt wellicht af en toe weer nieuwe dingen als je ernaar kijkt, maar het zit hem in de doe-factor. Als je nooit eens iets uitvoert wat je op lijst staat, dan wordt de lijst alleen maar langer. Het leven wordt een stuk leuker als je gewoon bovenaan begint met dingen uitvoeren. Neem de stappen om het uit te voeren! Wordt alles een stuk leuker! Streep het af als je klaar bent en ga door met nummer 2.

2. Laat anderen je niet vertellen dat het niet kan!

Ik ben zelf een beste realist. Ik kijk heel goed of iets mogelijk is of niet. Op basis daarvan plan ik iets wel of niet, soms neem ik wel een gokje natuurlijk, maar toch, ik probeer teleurstellingen te voorkomen. Niets mis mee. Maar als je zelf denkt dat het kan, omdat je er nou eenmaal over na hebt gedacht, laat je dan niet door anderen vertellen dat het niet kan. Ga er ook niet te lang mee in discussie. Een goed argument aanhoren, dat doe ik meestal nog wel, maar als ik merk dat iemand alleen maar in de weg wil zitten, uit puur chagrijn, dan vertel ik ze klontje-klaar dat ze de boom in kunnen en ik het toch ga proberen. Andersom hoop ik wel dat ik andere mensen niet te vaak in de weg zet bij hun plannen. Als ik toch zeg dat het niet kan, dan is dat alleen uit mijn visie, en hoor ik graag al je argumenten waarom je het wél wilt doen! Dan zal ik proberen om ook enthousiast te worden :).

3. Wees niet bang voor een beetje hard werk! 

Zo, die ligt voor de hand! Zou je zeggen, maar wat veel mensen vergeten is dat niets aan komt waaien. Voor een buitenstaander lijkt het al snel of iets van een lijen dakje loopt, terwijl je keihard hebt gewerkt om iets voor elkaar te krijgen. Ik betrap me er ook nogal eens op dat ik denk dat iets vanzelf gaat bij een ander. Maar ik kom echt veel mensen tegen die lijdzaam toe zitten te zien hoe iets misgaat en dan niets doen om het beter te maken. En maar klagen. Hoewel ik van nature heus een beetje lui ben, werk ik wel hard om mezelf steeds een niveau hoger te krijgen, bij te blijven, wijs te worden, problemen op te lossen en ik ben totaal allergisch voor mensen die maar stil blijven staan en zeuren over hoe vervelend alles maar is. Eerst hard werken, dan mag je pas zeuren. Oja, wel tijd over laten voor leuke dingen!

4. Het is een avontuur, geen taak! 

Eén en ander staat of valt natuurlijk met je eigen houding. Probeer bij alles wat je doet het leuke ervan in te zien. Zie het als een uitdaging, een nieuwe ervaring die je opdoet! Niet als iets wat je nou eenmaal moet doen. En word je door omstandigheden (die je ook best kunt beïnvloeden vaak genoeg) weer terug in je hoekje geduwd, zie het dan als een uitdaging om te laten zien dat je sterker bent dan de omstandigheden! Maar wees ook niet bang om keuzes te maken. Op tijd stoppen met je avontuur, met opgeheven hoofd, is een ervaring op zich ;-).

5. Verzamel mensen om je heen die je steunen

Een toevoeging op tip 2, maar toch belangrijk genoeg om op zichzelf te noemen. Voor mij persoonlijk één van de belangrijkste dingen in mijn leven. Ik filter de mensen om mij heen, enorm. Geen massa’s mensen die zogenaamd mijn vrienden zijn, maar een aantal mensen die ik vertrouw, die me helpen, die soms hard voor me zijn, waar ik soms ruzie mee heb en die ik echte vrienden kan noemen. De rest hoeft voor mij niet zo nodig. Is wel gezellig hoor, zo af en toe, en fijn om te weten dat je altijd wel volk hebt ergens waar je mee kunt drinken en eten etcetera, maar ik geef er niets om. De mensen om mij heen dienen mij te steunen, er te zijn voor me, me proberen te begrijpen (das een hele uitdaging, sorry). Ja, ik eis veel van mensen, maar ik verwacht dat men dat van mij ook eist. Ik wil die persoon voor anderen ook zijn. Dat maakt me niet altijd even geliefd, want ik kan wat bot uit de hoek komen. Ach ja. Takes one to know one! 

Aanvullende tip: brutale mensen hebben de halve wereld

Ik kan niet afsluiten voordat ik dit heb gezegd: brutale mensen hebben echt de halve wereld. Veel mensen hebben moeite met hulp te vragen, of advies, of een gunst. Ik zeg: doe het gewoon. Als je het netjes vraagt dan kun je veel voor elkaar krijgen. Veel mensen zijn bereid om je op één of andere manier te helpen, dus als je gewoon vraagt of iemand iets weet voor je, of iets kan regelen voor je, of iets in die richting, dan kom je vaak een heel eind! En niemand vindt het raar als je dat doet. Ik probeer het vaak gewoon. Wat blijkt? Nee heb je, ja kun je echt heel vaak krijgen! Een onwijs tof gevoel. En er is altijd wel iets wat je terug kunt doen voor iemand, hoe klein het voor jou ook lijkt. Iets kleins voor jou kan groot zijn voor een ander.

Ik wil overigens niet zeggen dat ik alles voor elkaar kan krijgen in mijn leven zo. Soms is het gewoon niet anders. Maar een positieve houding naar je plannen en je leven toe helpt al de helft. Je niet in een hoekje laten slaan helpt ook. Steeds weer opkrabbelen. Tja, life sucks sometimes, en daar heb je dan weer mensen voor die je weer opbeuren. Zo niet, dan beur je jezelf maar op, genoeg uitdagingen in je leven waarbij je kunt laten zien dat je het kunt! Woppa, power to the fighters!

Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

One Response to “5 tips om alles voor elkaar te krijgen”

  1. 01/06/2011

    Bas Helderman Reply

    Nog n leuke: vraag mensen om hulp!

    Dat je belooft dat je iets gaat doen, houdt nog niet in dat je dat ook zelf moet doen. Ik vraag vaak aan ervaren collega’s, vrienden of wie dan ook of ze een handje kunnen helpen.

    Andersom, en ik weet niet of dat echt een harde voorwaarde is, help ik anderen weer met dingen waar ik toevallig goed in ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*