De toekomst van het toerisme

Over de toekomst van reizen en toerisme lopen de meningen uiteen. Zoals zo vaak bij toekomstvoorspellingen zijn er heel veel meningen over wat het meest waarschijnlijk is. Om toch een goed beeld te krijgen kijken we wat drie verschillende artikelen over dit onderwerp te zeggen hebben.

De toekomst van het toerisme

Eén van de eerste dingen die we zullen zien is het verdwijnen van de taalbarrière. Bedrijven als Google zijn al bezig met ontwikkelen van technologie die het mogelijk maakt om tijdens een gesprek een zin in een vreemde taal te laten vertalen naar je eigen taal en dan je respons ook terug te vertalen in de andere taal. Met real-time gespreksvertaling zou de taalbarrière verdwijnen en de hele wereld openstaan voor toeristen. Van de jungle van de Amazone-rivier tot de bevroren bossen van Siberië, als Nederlander zou je je overal verstaanbaar kunnen maken.

Naast vertaling is Google, maar ook andere bedrijven, bezig met ‘augmented reality’ technologie. Dit houdt in dat je computergegenereerde beelden toevoegt aan de echte wereld. Door bijvoorbeeld je smartphone op een gebouw te richten zul je achter de naam en andere informatie kunnen komen. Google gaat zelfs zo ver om een speciale bril te maken die al deze informatie in gezichtsveld projecteert. Voor toeristen betekent het dat je sneller en op een meer natuurlijke manier informatie op kunt vragen, dat je gemakkelijker kunt navigeren, etc.

De twee bovenstaande dingen zijn nog leuker als je ook sneller op je reisbestemming aan zou kunnen komen. Niemand houdt immers van tien uur in een te krap stoeltje zitten. In Duitsland en Azië experimenteert men daarom bijvoorbeeld met Maglev-technologie. Deze hogesnelheidstreinen zweven over het spoor dankzij magneten en zijn daardoor sneller en goedkoper dan normale treinen en op sommige trajecten zelfs vliegtuigen.

De vliegtuigmaatschappijen geven echter niet zonder slag of stoot op. Vliegtuigbouwer Airbus verwacht tegen 2050 namelijk slimme vliegtuigen. Die kunnen de ideale aanvliegroutes bepalen, samen met andere vliegtuigen in formatie vliegen en sneller van en naar de landingsbaan dan de ‘domme’ vliegtuigen van nu. Dit zou vliegen sneller en zuiniger maken.

Ruimtetoerisme is nu al weggelegd voor de allerrijksten, maar in de toekomst gaat dit veranderen. Nieuwe technologieën en commerciële ruimtevluchtaanbieders laten de prijs steeds verder zakker, zodat over een paar decennia de gemiddelde Nederlander misschien wel een rondje rondom de Aarde of een verblijf in een ruimtehotel kan betalen.

Nu computerspellen steeds levensechter worden, wordt de stap naar echte virtual reality steeds kleiner. Als je op een geloofwaardige manier met een virtuele wereld kan interageren, dan is een toekomst waar mensen een dagje doorbrengen op de meest fantastische, maar virtuele, bestemmingen niet ver weg.

Reizen in de komende vijftig jaar

Paspoorten zijn al een kleine eeuw de manier om reizigers te registreren en zelfs te weren uit een land. In de toekomst wordt dit papieren boekje echter misschien vervangen door elektronische chips of biometrische data. Er zijn al verschillende luchthavens in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Singapore, waar sommige reizigers via het lezen van de vingerafdruk of iris sneller maar even veilig een land binnen kunnen komen. Men verwacht dat dit op steeds grotere schaal gaat gebeuren.

Voor sommigen is een vliegreis nu al het engste wat ze kunnen bedenken, maar binnen enkele decennia wordt dat misschien alleen nog maar erger. Pilootloze vliegtuigen zijn volgens Australische onderzoekers iets wat we binnen vijftig jaar zullen zien. Nu vliegen er al onbemande ‘drones’ rond boven Afghanistan, maar men verwacht dat wanneer dit soort technologie zich verder verspreid onbemande lijnvliegtuigen een mogelijkheid wordt.

Omdat het pilootloze vliegtuig nog niet eng genoeg was, heeft vliegtuigbouwer Airbus doorzichtige rompen op de planning staan. Een deel van het vliegtuig zal dienst doen als observatiedek, waar je door grote vensters een bijna onderbroken uitzicht hebt. Dan zul je pas echt het idee hebben dat je door de wolken vliegt.

De toekomst van reizen

Iets wat nu al merkbaar is, maar in de toekomst nog meer gaat veranderen, zijn de aantallen niet-Westerse toeristen. In het komende decennium zal het aantal Chinese toeristen die naar het buitenland gaan, toenemen tot 100 miljoen. Aangezien enkele ontwikkelingslanden steeds rijker worden, kunnen daar ook meer mensen op een vakantie naar het buitenland. Andere gebieden waar meer toeristen vandaan zullen komen zijn het Midden-Oosten en India.

Internet is overal in onze high-tech samenleving. Volgens onderzoekers zal dit zorgen voor het ontstaan van zogenaamde ‘black-hole resorts’. In deze low-tech resorts kunnen mensen even wegkomen van de constante connectiviteit die de smartphone en de tablet bieden. Door de muren van het resort komt geen enkel internet signaal, zodat je alle tijd hebt om tot rust te komen. In het verlengde hiervan ligt het zogenaamde ‘solastalgia’. Dit is een nostalgische vorm van toerisme. Om te ontsnappen aan het moderne leven zullen mensen bijvoorbeeld een weekje doorbrengen op de boerderij en de werkzaamheden die vroeger zo gewoon waren zoals voedsel verbouwen en boerderijdieren verzorgen herontdekken.

Een andere ontwikkeling is het duister toerisme. In een poging om nieuwe uitdagingen te vinden zoeken doorgewinterde reizigers onorthodoxe bestemmingen op zoals Chernobyl, Irak of Noord-Korea. Deze door oorlog, rampen of onderdrukkende regimes geteisterde bestemmingen bieden een element van gevaar en spanning. Het lijkt enkel iets te zijn voor avontuurlijke reizigers, maar men reist nu ook af naar plekken als Havana of Auschwitz.

Bij sommige van onze bestemmingen in de toekomst zal het niet gaan om de plaats, maar om de periode. Televisieseries als Mad Men nemen ons terug naar periodes uit het verleden, dus vakantiebestemmingen die hetzelfde doen zijn zeer aannemelijk. Zulke ‘living history’ plekken, waar acteurs en omgeving het gevoel van het verleden proberen over te brengen, bestaan al, maar zijn nog geen op-zichzelf-staande bestemmingen. In de toekomst zul je echter misschien wel een week doorbrengen in een Amerikaanse dorpje uit de jaren ’50, een vestigingsstad uit de Middeleeuwen of een ranch uit het Wilde Westen.

Ik ben erg benieuwd wat jullie ideeën zijn over de toekomst van reizen!

Deze blogpost is geschreven door Vanessa Teering, eigenaar van het online reismagazine Reisgraag.nl. Deze site is er voor iedereen die nog niet weet wat de vakantiebestemming wordt of ervaringen van anderen wil lezen over de reisorganisatie waarmee men op vakantie gaat. Met informatie over 145 landen, 1100 plaatsen en 300 reisorganisaties is dit dé inspiratiebron op internet, al 6 jaar lang! De site wordt dagelijks aangevuld met nieuwsberichten, artikelen, vakantieverhalen en nieuwe ervaringen.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “De toekomst van het toerisme”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*