Gemak dient de mens, je streekproducten (en je vitamines) gewoon thuisbezorgd

Goed, ik weet al langer dan vandaag dat het bestaat. Vaak regionaal, maar inmiddels ook vaak al redelijk uitgebreid naar landelijke service. Partijen die groente en fruit gewoon bij je thuisbezorgen. Die werken dan samen met lokale boeren of kwekers en jij krijgt je gezonde portie vitamines zonder moeite in je keuken. Hoewel ik er zelf nog aan moet beginnnen hier wel een klein overzicht van diverse(landelijke) opties.

Nu is de vraag: waarom ben je er nog niet aan begonnen? Vrij simpel, het houdt ook in dat je het op moet eten. Groente moet je dus verwerken in gerechten, idealiter, en fruit moet je niet laten wegrotten. Voor het eerste heb je tijd nodig, het tweede is een kwestie van meenemen naar je werk of in een smoothie gooien natuurlijk. En ik ben echt heel lui als het aankomt op eten koken. Simpel, snel, dat werkt, maar eerst een half aanrecht met gesneden groenten regelen en dan nog een uur staan stuntelen met een ingewikkeld recept, das iets wat alleen op een zaterdagmiddag werkt bij mij. En dan nog…Ik moet dat gewoon een ander laten doen, eigenlijk. Helaas zijn inhuurkoks duur, denk ik.

Overigens is zo’n bezorgdienst vooral in de stad erg handig, is mijn gevoel. Ik zou hier rondom Haarlem weinig plekken weten waar ik groente en fruit gewoon vers kan ophalen (zonder tussenhandel) in handige porties en graag met recept ;-). Met dit soort bezorgdiensten hoef je niet zelf te gaan speuren.

Anyway, wat je reden ook is om zo’n doos of krat op je stoep elke week wel relaxt te vinden, je groenten (en fruit dus) kun je bestellen op de volgende plekken. Ik heb geprobeerd er iets logisch van te maken qua bezorglocatie.

Twente en omstreken

Woon je in Enschede, Haaksbergen of Oldenzaal (en een hoop steden daartussen/omheen) dan kun je gebruikmaken van de bezorgdienst BioDelicato. Voor rond de 12 euro heb je voor 4 dagen genoeg groente en fruit (1-2 volwassenen). Ze bezorgen elke donderdag of vrijdag de groente- en fruitabonnementen vers bij je thuis. Naast deze abonnementen kun je bij BioDelicato ook andere levensmiddelen bestellen, ook deze worden volgens een bezorgschema thuisbezorgd. De informatie op de website is wat warrig, maar je groente en fruit komen van echte Twentse telers. Fijn toch?

Bommelerwaard en omstreken (Gelderland)

Hoewel ik zelf geen flauw idee heb waar Bommelerwaard en omstreken dan precies is, als jij er woont dan weet je dat ongetwijfeld. En wil je daar elke week voorzien worden van verse groente en fruit, dan kun je gebruikmaken van Marksfruit.nl. Maandag tot en met zaterdag bezorgt hij (ik ga er gewoon even vanuit dat het een hij is) bij je thuis, afhankelijk van je precieze postcode. Je kunt op de site ook kijken of jouw postcode nog onder het bezorggebied valt. Wel handig om teleurstelling te voorkomen. Je kunt op de website je producten kiezen en bestellen. Het is dus niet zo dat het echt een abonnement is op een vast aantal producten, maar bijna zoals een supermarkt. Mark werkt samen met lokale telers en zijn motto is: vandaag van het land, morgen bij de klant in huis. Supervers!

Groningen, Drenthe, Friesland én Utrecht

Beterbio.nl is ooit begonnen als de bezorgdienst van de Groninger Biologische Groentehandel. Inmiddels bezorgt Beterbio ook in delen van Drenthe en Utrecht, in bussen die op groengas rijden. Superverantwoord uiteraard. Overigens is de site wel wat onduidelijk in precieze bezorglocaties, want op 1 pagina staat ook dat er in Friesland bezorgd wordt, op andere pagina’s weer dat er alleen in bepaalde gemeentes van Groningen bezorgd wordt, ik snap t niet meer! Maar goed, vraag het gewoon even als je in 1 van die provincies woont, er staan contactgegevens op de site. Deze bezorgdienst biedt net als BioDelicato ook pakketten aan. De goedkoopste, voor eenpersoonshuishoudens (yay!) is al te krijgen voor 9,50 euro per week. En daar zit dan toch best wat groente en fruit in. Het pakket dat ik hier echt heel handig in vind, is het Actiefpakket. Hierin zit alleen fruit en een enkele groente die je meteen op kunt eten, zonder te koken, olé! Bezorging vindt overigens plaats van dinsdag tot en met zaterdag, afhankelijk van je postcode.

Zuid-Holland zuid

Hoewel op de website van Bioaanhuis.nl niet echt een handige lijst kon vinden van de bezorglocaties, hebben ze wel staan op welke dagen ze waar bezorgen, en ik kan concluderen dat dit ongeveer gaat over regio Rotterdam en Den Haag. Ik vat dat even samen als Zuid-Holland zuid maar ik heb geen idee of dit ongeveer correct is zo ;-). Anyway, als je dus in of rond Rotterdam of Den Haag woont dan kun je, hoe fijn, je groente en fruit ook hier laten bezorgen. Je kunt hier kiezen uit vier pakketten, beginnend bij het basispakket. Bezorging gaat via een vaste route, dus je moet wel thuis zijn of pakketjes veilig voor de deur kunnen laten staan dan (geldt uiteraard in andere locaties (zie hierboven) ook). Wel kun je bij Bioaanhuis een adres van de buren doorgeven (als alternatief) als je niet thuis bent. Ook hier kun je behalve de groent- en fruitabonnementen nog losse producten bij bestellen. Het combipakket kost hier 16 euro, alleen groente of fruit is iets goedkoper.

Noord-Holland en stukjes Zuid-Holland en stukjes Utrecht

Nu eindelijk een bezorgdienst in groente en fruit waar ik zelf ook wat aan heb: Streekbox. Voor alles een box tegenwoordig, na de Glossybox dus nu ook een Streekbox. Streekbox bezorgt je groente en fruit in Amsterdam, Haarlem, Hoorn, Alkmaar en veel daartussen. Maar daarnaast ook Amersfoort, Almere en Utrecht, Gorinchem en Drechtsteden, en ook regio Rotterdam en Haaglanden wordt bediend. Best een fors gebied en ook deze wordt bediend volgens een schema, op donderdag, vrijdag of zaterdag. Handig is dat er recepten in de box zitten en dat deze een aantal dagen voor bezorging ook al online gepubliceerd worden, zodat je er rekening mee kunt houden bij je overige inkopen. De box beperkt zich niet alleen tot groente en fruit; er zit ook wel eens brood of vlees is, tenzij je de Veggiebox bestelt, dan zit er een vleesvervanger in. Er zit tevens een lijstje bij met waar elk product vandaan komt. De Streekbox is wel vrij duur (maar er zitten dan ook 15 producten in): voor 32,50 per box begin je nog maar net…

Bunnik, Odijk en Houten

Niet zo’n heel groot bezorggebied, maar desondanks kunnen de inwoners van Bunnik, Odijk (hoi Jarno) en Houten genieten van het gemak van de bezorgdienst Kromme Rijn Krat. Fruitteler Westeneng stelt wekelijks een krat met streekproducten samen en jij krijgt dus een gevarieerd pakket om lekker op te eten. Je kunt kiezen uit het Basispakket of het Uitgebreide pakket, voor 2 of 4 personen. Er zit genoeg in voor ongeveer 4 dagen koken. Bezorging is op donderdagavond tussen 18 en 21 uur. Vind ik persoonlijk erg handig! Voor 4 keer voor 2 personen basispakket betaal je 90,80 euro. Teruggerekend dus ongeveer 23 euro per week, al kun je ook voor om de week kiezen. Wil je er ook nog vlees bij dat matcht met de inhoud van het krat, dan kun je ook een vleespakket bestellen.

Heel Nederland

Knap hoor, verse groente en fruit in heel Nederland bezorgen! Er zijn maar enkele partijen die ik heb kunnen vinden die dat doen momenteel. Begonnen in Noordwolde (Groningen) en uitgegroeid tot een landelijke bezorgdienst, zorgt EKOnoom.nl ervoor dat iedereen in Nederland verse groente en fruit kan krijgen. En niet alleen dat, maar je kunt naast de pakketten ook andere versproducten bestellen in de webwinkel. In Groningen bezorgen ze zelf, de rest van Nederland wordt bediend door PostNL. Ook hier van belang dat je thuis bent of een alternatief adres opgeeft (buren). Erg uitgebreide webwinkel (punten sparen etc). Voor een bedrag rond de 11 euro heb je een al een combinatiebox (groente en fruit).

Een andere landelijke bezorgdienst is Hellofresh. Deze is ook wat duurder dan andere, maar het principe werkt iets anders dan andere boxen, je krijgt hier alle ingrediënten voor 3 of 5 gerechten, voor een door jou opgegeven aantal personen. Voor 34 euro hoef je je dus 3 dagen geen zorgen te maken om je avondeten. Er staat op de website bij de box welke gerechten er de komende week in zullen zitten, dus je hoeft hem niet te bestellen als je bepaalde gerechten niet te vreten vindt. Helaas heb ik dat meteen bij de box voor week 16, dus ik wacht nog eventjes. De vraag is wel of 34 euro aan ingrediënten overeenkomt met wat je er zelf aan uitgeeft…maar toch, gemak is ook wat waard.

Korting op je HelloFresh-bestelling

Overigens heb ik van HelloFresh een kortingscode gekregen. Als jij graag een keer de Originalbox of Veggiebox wilt bestellen, dan kun je tot en met 29 april gebruikmaken van de kortingscode ANNELIES13. Hiermee krijg je 15 euro korting op één van beide boxen. Dit is een exclusieve kortingscode, dus laat die kans niet liggen ;-).

Conclusie

Ik vind het eigenlijk best tof om te zien dat er inmiddels toch al best wat initiatieven zijn die mensen helpen om meer groente en fruit te eten. Soms lokaal, soms zelfs al voor heel Nederland. Niet dat ik vind dat we er daarmee al zijn. Als je kijkt naar de informatie op de vele websites dan kan er nog veel beter en duidelijker, zeker om ook wat minder websavvy mensen goed te kunnen bedienen en uiteraard voor de betrouwbaarheid. In de prijzen zitten niet heel veel verschillen, maar wel in de concepten. Waar je bij de één echt alleen groente en fruit krijgt, krijg je bij een ander ook kruiden en vlees of andere ingrediënten bij. En bij sommige krijg je echt net aan genoeg groenten om aan je dagelijkse hoeveelheid te komen, en bij andere krijg je echt een ruime hoeveelheid. Anyway, veel diversiteit, veel keuze, en nu ervoor gaan.

Ik mis overigens nog wel met name Limburg en Zeeland in dit lijstje. Als jij nog handige bezorgdiensten weet (groente en fruit!) dan hoor ik dat graag!

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

8 Responses to “Gemak dient de mens, je streekproducten (en je vitamines) gewoon thuisbezorgd”

 1. 07/04/2013

  Hellen Reply

  Ik wil dit heel graag een keer proberen dus dacht ik ga hem invullen. Ik woon in Almere dus de box van HelloFresh zou een keer kunnen want die bezorgen in heel Nederland. Helaas ook weer hier mag je meteen een abbo afsluiten en dat wil ik helemaal niet. De probeerbox van HelloFresh is dan een optie maar daar geld jouw code niet voor. Helaas laat ik hem dan toch weer aan me voorbij gaan.

 2. 08/04/2013

  Marlies Reply

  Hi Helen, leuk dat je HelloFresh een keer wilt uitproberen! Het is inderdaad zo dat je korting krijgt als je minimaal 2 boxen bestelt. Je bent dan flexibel lid, wat betekent dat je zelf heel gemakkelijk online aan kunt geven wanneer je wanneer je de box wel en wanneer niet wilt ontvangen. Wil je het eenmalig uitproberen, dan kun je inderdaad de Proefbox bestellen. Helaas is hier de korting niet op van toepassing. Als je nog meer vragen hebt, dan kun je ook altijd even contact opnemen met onze klantenservice via klantenservice@hellofresh.nl of 020-7602014.
  Groet, namens HelloFresh, Marlies

 3. 10/04/2013

  Dan_e Reply

  Ik mis http://dekrat.nl/ nog :)

 4. 24/05/2013

  George Hahn Reply

  Zeeland heeft deze http://www.zuidbos.nl/index.htm

 5. Bedankt voor jullie toevoegingen!

 6. 13/08/2013

  Esther Gijze Reply

  Hoi Annelies,

  Mooie blog, maar zie dat je onze mooie boxen van de Beebox nog niet bent tegen gekomen :( Jammer! Beebox (www.thebeebox.nl) is nog een jonge organisatie met inmiddels de volgende bezorggebieden: Amsterdam, Amstelveen, Amersfoort e.o., Almere, Bunnik, Den-Haag, Diemen, Haarlem e.o., Hilversum, Huizen, Houten, Leerdam e.o., Nijkerk, Utrecht, Zaandam, Zeist. En het is onze ambitie om eind van dit jaar overal in Nederland te kunnen bezorgen.

  Beebox is een samenwerkingsverband gestart met verschillende boeren om producten uit de regio direct bij jou thuis te bezorgen. De producten worden samengesteld in complete boxen met bijpassende recepten, herkomstverhalen en handige tips. De boxen zijn gevuld met overwegend biologische seizoensgroentes, fruit, vlees, aardappelen, brood, en eieren. Er zijn vier varianten; de groente- en fruitbox, de gezinsbox, de koksbox en de delibox. Kies gemakkelijk de beebox die bij jou past en laat je wekelijks verrassen.
  Beebox
  Beebox streeft naar een herstelde balans in de voedselketen waarbij boeren eerlijke prijzen voor hun producten krijgen terwijl consumenten kunnen genieten van super verse en gezonde seizoensproducten uit de buurt. Onze beeboxen worden opgebouwd uit een selectie van seizoensgebonden groenten, fruit, aardappelen, eieren, brood, sappen en andere specialiteiten van boeren uit de buurt.

  De voordelen
  1) Van boeren uit de buurt
  2) Bij u bezorgd
  3) Bij voorkeur biologisch
  4) Vers, smaakvol en goede kwaliteit

  Recepten
  Iedere week worden er recepten gemaakt die je met jouw beebox kunt bereiden. Veel kookplezier!

 7. Hallo Annelies,

  Weet je wat wel handig is? Biologisch vlees bestellen, direct afkomstig van de boer en lekker bij je thuisbezorgd. Bij http://www.biologischvlees.com kan dat. Zij bezorgen in heel Nederland. Het vlees wordt diepgevroren geleverd en dus kan je zelf bepalen wanneer je het eet.

  Op die zaterdag waarop je wel de tijd hebt om te koken haal je ‘s ochtends het vlees uit de vriezer en de rest van de ingrediënten voor het gerecht haal je vervolgens in de winkel. Eet smakelijk.

  Michiel

 8. […] 2013 al schreef ik op VerrassendGenoeg.nl een blog over maaltijdboxen. Die waren toen volop in opkomst, opgejaagd door Hello Fresh. Inmiddels zijn de maaltijdboxen heel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*