Veiligheid in de keuken: belangrijke veiligheidstips

Eén van de belangrijkste aspecten in de keuken is veiligheid. Veiligheid in de keuken draait niet alleen om het gebruik van keuken apparaten, maar ook om voedselveiligheid en het opruimen van giftige schoonmaakmiddelen. Hieronder een aantal belangrijke veiligheidsregels voor in de keuken voor je op een rijtje.

Brandveiligheid in de keuken

Een brand in de keuken zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk bewust bezig te zijn met vuur en gas. Laat nooit eten onbeheerd achter terwijl je het kookt, bakt of braadt. Zet het vuur niet te hoog en laat boter niet te heet worden. Wil je eten uit de diepvries opwarmen, laat dan geen bevroren voorwerpen in een hete pan vallen: de heftige ontbranding kan leiden tot een vlam in de pan. Laat in plaats daarvan het bevroren voedsel langzaam opwarmen in een pan op zacht vuur. Toch de vlam in de pan? Blijf rustig en neem de zuurstof weg door een deksel of blusdeken over de pan te leggen. Water werkt averechts!

Zorg ook dat je geen papier, vaatdoeken of kledingstukken in de buurt van open vuur houdt: schorten en vaatdoeken kunnen ook vlam vatten.

Scherpe en gevaarlijke voorwerpen in de keuken

Een keuken is een werkplaats. Tot je gereedschap behoren vleesmessen, aardappelschilmesjes, blenders, staafmixers en tal van andere vernuftige keukenproducten. Die brengen allemaal een gevaar met zich mee. Zorg dus dat je jouw keukenartikelen veilig opruimt als je ze niet gebruikt, zodat eventueel aanwezige kinderen er niet bij kunnen. Denk daarbij ook aan jezelf: een snee heb je zo en in een omgeving met kruiden, vuile groenten en scherpe stoffen heb je ook snel een infectie te pakken.

Vergeet onder je ‘gereedschap’ niet alle huishoudartikelen te scharen. Veel mensen bewaren in hun keuken flessen spiritus, chloor en andere bijtende middelen. Berg deze op in je bovenkastjes, zodat ze onbereikbaar zijn voor kleine kinderen. Voorkom ook dat je de verkeerde fles pakt voor de bereiding van je eten. Scherp eten is goed, bijtend eten niet.

Brandwonden in de keuken

Heel belangrijk, en vaak onderschat, is de rol van de keukenkraan. Een kraan moet op werkhoogte zitten, maar is daarmee ook toegankelijk voor kinderhanden. De intrede van heetwaterkranen heeft niet alleen tot nieuw gebruiksgemak, maar ook tot nieuwe ongemakken geleid. Het kokendhete water dat uit kokendwaterkranen komt vergroot immers de kans op brandwonden. Om dat te voorkomen zijn er inmiddels diverse slimme aanpassingen aan kranen gedaan. De nieuwste kokendwaterkraan van Grohe, de Grohe Red, beschikt bijvoorbeeld over een beveiligingsmechanisme, ontleend aan de sluitdop van flessen met chemische inhoud.

Koop je een nieuwe keuken of ben je op zoek naar een nieuwe kraan? Overweeg dan een kraan met een veiligheidsmechanisme, zoals bijvoorbeeld een klik-draaivergrendeling of een kraan met warmte-isolatie. Je voorkomt daarmee dat je onbedoeld heet water pakt of brandwonden oploopt door een hete kraan vast te pakken.

Met het opvolgen van deze tips zou je keuken een stuk veiliger moeten worden. Heb jij nog extra tips? Deel ze in de reacties!

Dit artikel is geschreven door Tijmen van Steeg. Tijmen is sinds 2005 bezig met internetmarketing en heeft naast verschillende andere sites nu in 2012 ook de site Keukenervaringen.nl opgezet. Een keuken koop je immers niet zomaar en na een gesprek met een keukenverkoper heb je soms meer vragen achteraf dan ervoor. Wat is waar en wat is beter, waar doe ik nou verstandig aan? Keukenervaringen.nl onderzoekt, schrijft, recenseert en publiceert over keukenzaken, keukens en apparatuur.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “Veiligheid in de keuken: belangrijke veiligheidstips”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*