Wat je moet weten over downloadsnelheid – Mb, Mbps, Mbit etc.

Ik ben best redelijk technisch onderlegd en toch trapte ik laatst in een valkuil. Onlangs heb ik mijn internetabonnement geüpgrade naar 60Mb Fiber Power Internet bij UPC. Dus mijn downloadsnelheid zou flink stijgen.

Toch was ik heftig teleurgesteld, want ik had maar 10% van mijn beloofde snelheid, dacht ik…Waar ik niet bij stil had gestaan is dat Mb of Mbps niet hetzelfde is als MB of MB per seconde. Dus waar ik dacht dat ik op de teller ook ongeveer 60 zou moeten zien staan, zag ik nu ongeveer tussen de 5.2 en 7.2. In MB/s. Dat is de downloadsnelheid die bijvoorbeeld het downloadvenster in Firefox je laat zien. Ook Sabnzbd laat iets vergelijkbaars zien, maar dan in KB/s.

Heel naïef van mij en mijn eigen fout. Ooit heb ik echt het verschil tussen megabits en megabytes geleerd. Megabits zijn heel klein, en megabytes zijn wat groter, namelijk 8x groter en ze worden anders genoteerd. En daar zit het probleem ook met de downloadsnelheden.

Zo zit het

Het zit zo met die downloadsnelheden. UPC, Ziggo, XS4All, en andere providers, communiceren allemaal in megabits. Dat doen ze door het te hebben over 40Mbit (Ziggo) of 60Mb (UPC) of 40Mb/s (XS4All). Ook zie je het nog wel eens als 40Mbps, bijvoorbeeld bij Speedtest.net.

Ze bedoelen allemaal ongeveer hetzelfde. Ze communiceren in een soort branchestandaard, om het zogenaamd begrijpelijk te houden voor de consument, zodat deze ook makkelijker kan vergelijken. Maar wat je niet ziet, is wat nou je daadwerkelijke downloadsnelheid zou zijn. En dan bedoel ik het daadwerkelijk verplaatsen van echte MB’s. Megabytes dus. En die standaard, dus met hoofdletters, wordt vaak gebruikt om de grootte van bestanden aan te geven. Nu is de theorie (MB op Wikipedia, Mb op Wikipedia) wel wat ingewikkelder dan dit, maar om het makkelijk te houden leg ik het even zo uit.

Je browser, Firefox bijvoorbeeld, maar ook Internet Explorer, laat tijdens het downloaden ook zien met welke snelheid er gedownload wordt. Download je wel eens torrents of van nieuwsgroepen, dan laat het programma waarmee je dat doet ook de snelheid zien. Dit wordt echter gedaan in MB/s of KB/s. Met hoofdletters dus.

Wat is mijn snelheid dan?

Als jij een internetabonnement hebt bij UPC van 60Mb, zoals ik, dan mag je verwachten dat je downloadsnelheid dus maximaal 7,5MB/s is. Dus niet 60MB, maar ‘slechts’ 7,5MB. En heb je 40Mb bij Ziggo dan zie je dus maximaal 5MB/s verschijnen. Of je dat dan daadwerkelijk haalt is natuurlijk afhankelijk van je modem of router en of je bekabeld of via wifi downloadt, maar je snapt wat ik bedoel, toch? Dus deel die grote getallen eens door 8 en kijk dan nog eens of je snelheid zo laag is.

Kortom: als je ineens zo’n lage snelheid ziet en je raakt daarvan in de war, dan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Dan moet je goed opletten of er hoofdletters of kleine letters worden gebruikt. Een beetje misleidend, vind ik zelf, maar zo wordt het nu eenmaal door de providers gecommuniceerd. Het is ook niet fout dat ze het zo communiceren, maar in de praktijk werkt het dus een beetje anders. Je browser of downloadprogramma vertelt je namelijk iets anders.

Om je gerust te stellen: als je de hierboven genoemde maximumsnelheid enigszins haalt is dat al echt vrij snel. Stel dat je daadwerkelijk 60MB/s zou halen, dan kan je harde schijf dit waarschijnlijk niet aan, tenzij het een SSD is, en dan nog…Dus feitelijk is er niks aan de hand, je provider geeft nog steeds supersnel internet, maar de verwachtingen matchen niet helemaal met de praktijk door ietwat brakke communicatie over de techniek.

Het zou de providers op zich sieren een soortgelijke uitleg als dit _duidelijk_ op te nemen op hun website, scheelt ze misschien een hoop vragen. Overigens ben ik verder niet zo technisch als het lijkt, dus bij deze ook @The_ED en @rsnijders bedankt voor de hulp bij het scherpstellen van mijn kennis hierover.

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

20 Responses to “Wat je moet weten over downloadsnelheid – Mb, Mbps, Mbit etc.”

 1. 11/11/2012

  knutselsmurf Reply

  Je bent wel technisch, maar er zijn mensen die nog technischer zijn :-) Of je weet meer dan je vertelt, om je lezers niet af te stoten :-)
  Een harddisk haalt zo’n 80MB per seconde. De verbinding tussen je disk-interface en de disk haalt 4 x zoveel, maar het mechanisme en de elektronica remmen dit af. Een USB-stick haalt ongeveer 20 MB/s
  Hoe meer verbindingschakels, hoe trager alles wordt. Draadloze verbindingen halen vaak maar 1Mbps, niet de beloofde 54.

 2. 11/11/2012

  Annelies Reply

  Ik hou het graag begrijpelijk voor mijn lezers ;). En 1Mbps ipv 54 is wel een heel grote loss. Ik haal zelfs in mijn flat met 10 wifi-netwerken in de buurt nog 50Mbps via wifi. Maar goed, wat je daadwerkelijk haalt ligt zoals gezegd aan allerlei factoren. En of je harde schijf nou wel of niet 60MB/s (dus 480Mbps) aan kan om weg te schrijven doet er niet zo toe als de maximale abo’s tot 120Mbps gaan. En nu is het toch ineens weer heel technisch, knutselsmurf ;).

 3. 12/11/2012

  knutselsmurf Reply

  Je vergelijkt nu het snelste zakelijk internetabonnement met de goedkoopste consumenten harddisk. Dat is een beetje oneerlijk. Mijn punt is, dat de meeste mensen helemaal geen snel internet nodig hebben. Ze hebben er gewoon geen toepassingen voor. Je kan films dowloaden, maar dat is geen interactieve toepassing waarbij de snelheid bepaalt hoe de gebruikerservaring is. Laat die film ‘s-nachts downloaden, doe het desnoods een week voordat je hem wil bekijken. Een Youtube filmpje vraagt nog minder snelheid. Audio van FM-kwaliteit vraagt om ongeveer 120 kbps, daar heb je ook geen glasvezel voor nodig.
  Videoconferencing weet ik niet uit mijn hoofd, ik schat 1 Mbps.
  Zelf een webserver draaien draait vooral om de upload-snelheid. Die is bij ADSL bij alle abonnementsvormen even laag.

  • 26/10/2014

   Numpspa Reply

   Videoconferencing, zoals Skyoe, voor beetje aangenaam,,vlot beeld dat in echte tijd bewegt en zo: 3Mbps is wat je dan minimaal wil als UPLoad snelheid wil, nodig hebt, naar mij ervaring; alle glasvezel en de nieuwere versies van UPC internetabo’s (datum van schrijven 27okt2014) voldoen tegenwoordig, adsl vwn bv Online is voor Skypen duidelijk niet geschikt, qua upload snel genoeg… Ziggo abo’s voldoen ook, trouwens. Qua upload snelheid zit je met glasvezel, omdat daarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid, altijd wel goed… (De uploadsnelheid bij glasvezel is heel fijn als je veel van cloudopslag, zoals van gdrive ed gebruik maakt!).

 4. 12/11/2012

  Annelies Reply

  Prima. Maar ik beslis niet welke abonnementen mijn lezers nemen. Ik leg alleen uit, dat als ze bang zijn dat hun internetverbinding niet de beloofde snelheid levert, dat het kan zijn dat ze in de war zijn met alle technische terminologie en dat er misschien niks aan de hand is. Verder niks.

 5. 14/11/2012

  Roos Reply

  Mbps en MB zijn (zoals je zelf al aangeeft) twee verschillende zaken. Je MB’s zijn een geheugen-eenheid, de Mbps gaat om een snelheid – die dus bij downloaden relevant is. Een film is 1.1 GB, die kan je downloaden met een snelheid van 50 Mbps als je een internetabonnement van 60 Mbps hebt (er van uitgaande dat je draadloos internet – daar heb je ook weer snelheidsreductie door). Je downloadsnelheid (waar voor betaald wordt) test je met een speedtest, niet door naar je Firefoxdownload te kijken. Een speedtest laat zien wat er op je kabel (of ADSL) naar binnen k

 6. 14/11/2012

  Annelies Reply

  Roos, bedankt voor de toevoeging, ik weet niet of dat het begrijpelijker maakt voor de gemiddelde lezer, maar goed. Het gaat mij erom dat mensen even begrijpen dat ze een rekensommetje moeten maken, of het nou via speedtest of via een downloadvenster is. In mijn geval liggen die snelheden niet ver uit elkaar. En wat Knutselsmurf ook al zegt, je moet wel heel snel internet hebben voordat je harde schijf het niet aankan. Enige obstakel kan je opstelling of kwaliteit wbt router/bridges/muren/bedrading etc zijn, qua wat er binnenkomt op je computer uiteindelijk. Maar dat was dus niet het punt van het artikel, nogmaals.

  • 11/08/2014

   Wayne Reply

   Om het misschien nog ingewikkelder te maken hangt het ook van de computer af. Dit heb ik nu ondervonden. Ik heb een nieuw laptop gekocht en naive dat ik ben dacht ik dat dit automatische sneller zou zijn dan een drie of vier jaar oudere laptop. FOUT. De download test op hetzelfde plaats uitgevoerd gaf aan een snelheid (gemiddelde) van 29 Mbp/s voor de oude en 12 Mbp/s voor de nieuw. Dit heb ik uitgevoerde omdat ik indervond dat een youtube film maar een deel uitgezonden werd terwijl vroeger bijna altijd alles werd gegeven.
   Dus het is niet alleen de connectie dat telt ook de computer.
   MVG Wayne
   MVG

 7. 14/11/2012

  knutselsmurf Reply

  Ik weet nu hoe Orville Wright zich gevoeld moet hebben toen iemand hem als bejaarde probeerde uit te leggen hoe een vliegtuig werkt.
  Die hadden ze in uw tijd nog niet h

 8. 24/02/2013

  Jonathan Reply

  dankje, dit helpt. Als ik nu van die 40Mb/s maar rond de 600KB/s binnenhaal, is dat dus behoorlijk slecht. Via kabel. Betekent dit dat mijn router ge-upgrade moet worden, waar anders zou dit aan kunnen liggen?

 9. 24/02/2013

  knutselsmurf Reply

  Ik heb in Kamperland gewoond, op 200 meter afstand van het gebouw van Zeelandnet. Snel internet wil zeggen dat data die 200 meter heel snel hadden kunnen afleggen. Maar 200 meter lopen met een DVD-tje in je jaszak is nog sneller. Ik heb nergens gelezen dat ik op de verbinding Kamperland<==>Amsterdam voorrang kreeg op iemand met een goedkoper abonnement. Films download je meestal via file sharing, het is niet je provider die het bestand ergens heeft staan ( dat mag niet, want hij betaalt niet voor die content ). Je download iets van andere mensen die hun computer+internetverbinding beschikbaar stellen voor je. Meestal hebben die een zeer beperkte uploadsnelheid, daarom download je vaak van meerdere tegelijk, maar ja, iedereen wil downloaden.

  Meestal kun je via de website van je provider je snelheid ( up/down ) checken. ( als ik provider was, maakte ik gewoon een fake testpagina met het getal 40 in grote groene cijfers )

 10. 25/02/2013

  Annelies Reply

  Beste Jonathan, wat Knutselsmurf eigenlijk bedoelt is: check inderdaad of je router al een nieuwe versie firmware heeft (en check op fora ook even of daar nog gekke bugs in zitten of niet). Verder kun je met je provider bellen en aangeven dat je snelheid erg laag is. Zij kunnen dan ook controleren of dat correct is. Probeer zelf ook via Speedtest.net te kijken wat die aangeeft. En verder hangt het ook af waarvandaan je iets downloadt. Als het via BitTorrent gaat kan de snelheid altijd heel laag liggen, als je gewoon van betrouwbare sites een bestand moet downloaden en het is dan nog steeds erg laag, dan is het anders. Kortom: sluit eerst een aantal factoren uit en ga dan met je provider bellen of je router checken, want het kan dus aan veel dingen liggen.
  Hopelijk weet je zo meer.

 11. 14/11/2012

  Jaap Reply

  Ook via wifi is het prima mogelijk om 5MB/s te downloaden. Je hebt enkel een goed abonnement/router/ontvanger nodig. De huidige snelle tablets/mobiels halen het.

 12. 06/07/2013

  Tomaatientje Reply

  Ben niet zo technisch onderlegd maar heb toch heel andere ervaringen. Moet ook 60 MB krijgen van UPC en als ik speedtest doe krijg ik die ook gewoon binnen met een uploadsnelheid van bijna 6. Alleen de mbps en de aangeboden MB zijn totaal andere begrippen want als ik bedraad mijn snelheid test kom ik ook via speedtest tot 60 MB alleen geeft mijn bedrade lan-verbinding een snelheid aan van 1Gbps wat volgens de juffrouw van de UPC dus onmogelijk is. Een andere factor die een rol speelt is de netwerkkaart die in je PC zit. Mijn notebook heeft een G wlan en mijn PC een N wlan netwerkkaart. Mijn noteboek geeft een internetsnelheid aan van 52mbps en mijn PC 15o Mbps. Volgens mij is het nog steeds appels met peren vergelijken want de een zeg dit en de ander dat.

 13. 16/10/2013

  Alexander Reply

  Hoi Annelies,

  Prima uitleg! Helaas gaan alleen de meeste comments voorbij aan wat je duidelijk wilde maken: het verschil tussen MB (megabytes) en Mbit (megabits) en hoe consumenten feitelijk al dan niet bewust misleid worden door de grote internetaanbieders in ons land.

  Aan je uitleg ligt het dus niet, aan de commenters wel haha. Die behoren dan ook niet echt tot de doelgroep van je bericht, zal daar wel aan liggen.

  Keep up the good work,
  Lex

  • Thanks Lex! Fijn te merken dat het ook hier en daar gewoon zonder weerwoord gewaardeerd wordt ;)

 14. 29/05/2014

  Gert Reply

  Er lezen nog steeds geïnteresseerden je goede uitleg lezen. Sluit me aan bij Lex.
  Bedankt.

  Gert.

 15. 08/08/2014

  Roww Reply

  Wat veel mensen ook niet weten is dat Windows ZELF ook bandbreedte inneemt, zo een 20%. Met de ”Home editions”kan je dit NIET aanpassen.

 16. 26/01/2015

  Luuk Reply

  Thx! helder verhaal! Helped me out!

 17. 12/08/2016

  OldskoolNP Reply

  Ik heb 500 Mbps download / 40 Mbps upload :D van Ziggo zakelijk. Op mijn postcode is helaas geen glasvezel beschikbaar.

  Ben dus wel blij met mijn 62,5 MB per seconde download/ 5 MB per seconde upload.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*