Dennis Drives: Audi A3 1.8 TFSI

Deze Audi A3 is rood, erg rood. Echt heel erg rood. Maar dat is een goed ding. Ik hou van rood. Mooi dus dat deze Audi rood is. Dat is alvast één pluspunt. Maar natuurlijk valt er veel meer te zeggen over deze degelijke Duitser. Denk bijvoorbeeld aan de 184 paarden die je tot je beschikking hebt wanneer je achter het stuur zit, of dat je met een zware rechtervoet na iets meer dan 7 seconden op de 100km/u zit. Maar er is meer..

Sportief?

Met een beetje doorzettingsvermogen kom je met de Audi A3 uit op een top van 232 km/u waarmee je wellicht een keertje niet aan de kant hoeft op de Autobahn. Nog meer pluspunten. Maar wat me al snel opviel bij het besturen van deze A3 is dat Audi niet heeft gekozen voor een uiterst sportief rijgedrag. Iets wat je wel zou verwachten na het lezen van de voorgenoemde cijfers. Nee, de Germanen die deze kar hebben ontworpen ging toch echt meer voor comfort en rust.

Dit kwam bij mij volledig als een verrassing. Ik dacht lekker te gaan raggen en te rammen met de Audi, ik bedoel, kijk eens naar dat agressieve uiterlijk, die gigantische velgen, de racestoelen. Ik zal niet direct zeggen dat je niet kunt scheuren met deze A3, dat kan zeker wel, maar het gaat nooit helemaal lekker. Hij ligt strak op de weg, trekt lekker weg, maar bij het bochtenwerk mis je een beetje het directe gevoel en is onderstuur ineens vrij normaal. De auto is dan ook niet alleen redelijk zwaar, zo voelt hij ook. Het voelt alsof de A3 weigert om te zweten en sportief te doen. Hij is liever lui en dat geeft niet, want het kan ook op die manier.

Cruisen

Om goed relaxt op weg te kunnen heeft deze 1.8 TFSI de nodige lekkere opties. Neem bijvoorbeeld de volledig elektrische S-line stoelen, het Bang & Olufsen Sound System (kost een paar duiten, maar mijn god, wat een geweldige sound!) en het glazen panoramadak. Gecombineerd maken ze de A3 tot een heerlijke auto om lekker in te cruisen. Muziekje aan, stoel goed afgesteld, zonnetje door het dak en gaan. Meer is er niet nodig. Je hoeft niet eens gas te geven of te remmen. Af en toe bijsturen, dat is alles.

Alleen maar sturen

Gas geven en remmen laat je namelijk doen door de auto. Tenminste, dat deed ik. Als ik dan voor een luie rijstijl moet kiezen, dan doe ik dat goed. De combinatie cruise control, automatische versnellingsbak en de Audi Pre Sense optie aan de voorkant maakt dit mogelijk. De Pre Sense bewaakt namelijk de namelijk de afstand tussen jou en je voorligger en grijpt in wanneer je te dichtbij komt.

Even een voorbeeld: je rijdt met je knalrode A3 de snelweg op, zet de cruise control aan op de maximale snelheid die je daar wilt rijden. Zeg 160 km/u voor het gemak. Daarnaast stel je een comfortabele afstand tussen jou en je voorligger in. Je zult nu 160 km/u rijden als het verkeer het toelaat. Wanneer het drukker wordt en je dus last zult krijgen van onkundige Peugeot-rijders die het bij 97,4 km/u houden, zal de auto automatisch afremmen naar diezelfde 97,4 km/u en daarbij de ingestelde afstand in acht nemen. Wanneer de Peugeot dan met pech langs de weg belandt (en dat gebeurt zeker) is de weg weer open en trek je weer op naar 160 km/u. Heerlijk. Werkt overigens superlekker in files. Geen eindeloos gerotzooi meer met pedalen en versnellingspoken.

Kortom, de Audi A3 1.8 TFSI is een auto die op papier erg sportief klinkt, maar in de praktijk zich daar niet helemaal voor leent. De Audi A3 is de perfecte auto voor iemand die lekker van A naar B wil cruisen. Geen gedoe aan je hoofd, maar puur genieten. Hij maakte van mij, laten we zeggen: iemand die graag doorrijdt, iemand die uitermate relaxt rondreed en alles wel prima vond in het verkeer. En dat is een hele prestatie voor een auto ;-).

Gereden model € 49.757,-

Dennis Wilman (4 Posts)

Dennis Wilman is vaste blogger voor Anneliesje.nl en test vooral audio en kleinere apparatuur, maar schrijft ook over auto's die iets met gadgets hebben. Over Dennis: rechterhand zit vast aan zijn iPhone, linkerhand aan het stuur van zijn BMW. Heeft vierkante oogjes van het internetten. In zijn hoofd altijd heel aardig, maar komt niet altijd zo over. Heeft ook een eigen blog.


Author Description

Dennis Wilman is vaste blogger voor Anneliesje.nl en test vooral audio en kleinere apparatuur, maar schrijft ook over auto's die iets met gadgets hebben. Over Dennis: rechterhand zit vast aan zijn iPhone, linkerhand aan het stuur van zijn BMW. Heeft vierkante oogjes van het internetten. In zijn hoofd altijd heel aardig, maar komt niet altijd zo over. Heeft ook een eigen blog.

No Responses to “Dennis Drives: Audi A3 1.8 TFSI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*