Tips voor een parelwit gebit

Of je nou stiekem na een Netflixmarathon eens een poetsbeurt overslaat of juist altijd fanatiek met whitening in de weer bent: parelwitte tanden willen we allemaal. Een verzorgd en schoon gebit is immers je visitekaartje. Maar hoe hou je je mond gezond? Met een passende ziektekostenverzekering en deze tips smoor je gaatjes en beginnende gebitsproblemen direct in de kiem.

Dagelijkse selfcare

Geef je gebit elke dag wat aandacht om akelige tandartsbezoekjes te voorkomen. Een goede ochtend- en avondroutine bestaat uit:

  • tweemaal per dag poetsen, het liefst minstens twee minuten lang en elektrisch
  • tandpasta met fluoride gebruiken om gaatjes te voorkomen
  • niet teveel druk uitoefenen tijdens het poetsen
  • eenmaal per dag stoken, flossen of ragen om de ruimte tussen je tanden te reinigen
  • tweemaal per jaar op periodieke controle gaan bij de tandarts en mondhygiënist (ook als je geen klachten hebt!) zodat je op tijd kunt ingrijpen bij beginnende gebitsproblemen zoals ontstoken tandvlees en gaatjes
  • je tandarts of mondhygiënist om advies en poetsinstructies vragen bij bloedend tandvlees (gezond tandvlees bloedt nooit)

Tip: Breid je basisverzekering uit met een tandverzekering zodat je de meeste tandartskosten, waaronder je jaarlijkse controle en het vullen van een gaatje, niet volledig uit eigen zak hoeft te betalen.

Beperk eet- en drinkmomenten

Neem hoogstens zeven keer per dag iets te drinken of eten. Bepaalde dranken en producten met voedingszuren, suikers en zetmeel kunnen namelijk het glazuur aantasten en tanderosie veroorzaken. Denk aan mayonaise, jam, fruit, frisdrank, pasta, snoep en koek. Als je drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor eet of drinkt, krijgt je gebit genoeg tijd zich te herstellen en is de kans op gaatjes en tanderosie kleiner.

Voorkom slijtage

Zorg dat je een uur voordat je je tanden poetst geen producten met zuren, suikers of zetmeel eet of drinkt. Zo voorkom je dat je je glazuur ‘wegschuurt’ tijdens het tandenpoetsen en je gebit sneller slijt.

Wit, witter, witst

Tegenwoordig zijn de whitenings strips en bleeksets waar je zelf je tanden mee kunt bleken niet aan te slepen. Hoewel je makkelijk zo’n kit online scoort, is het soms verre van veilig en kun je er – in het ergste geval – zelfs je gebit mee ruïneren. Voor tandenbleken gelden sinds 2012 strikte EU-richtlijnen, dus wees voorzichtig als je zelf aan de slag gaat. De veiligste optie is om je tanden professioneel op te laten lichten in een medische kliniek of bij de tandarts. Probeer ook rode wijn, koffie, thee en sigaretten zoveel mogelijk te laten staan om (vroegtijdige) tandverkleuring te voorkomen.

Hoeveel waarde hecht jij aan een mooi gebit?

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Tips voor een parelwit gebit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*