Dodelijke ongelukken in ‘pret’parken

Afgelopen zondag bracht ik een bezoek aan Walibi Holland. Een dagje vol pret en vooral vol achtbanen. Looping hier en looping daar, het kan vaak niet gek genoeg. Maar nu zou ik mezelf niet zijn als ik niet continu aan het nadenken en overanalyseren ben. Want hoe zit het nu eigenlijk met de ongelukken in achtbanen?

Tijdens dit onderzoekje liep ik toch tegen redelijk schokkende feiten aan. Want er gebeuren nogal eens dodelijke ongelukken in achtbanen. Hier een overzicht met de meeste heftige ongelukken van de afgelopen tijd:

  • In Benidorm overleed juni 2014 een 18-jarige toerist nadat hij tijdens de rit uit de achtbaan viel. Zijn veiligheidsbeugel was kapot waardoor hij uit het toestel werd gelanceerd en 15 meter naar beneden viel.
  • Door een zelfde technische fout in 2013 overleed een volwassen vrouw in het Amerikaanse Six Flags, nadat ook haar veiligheidsgordel het begaf gedurende de rit in een achtbaan.
  • In 2013 heeft een 13-jarig meisje een rit in de achtbaan ‘Screaming Condor’ niet overleefd. Het meisje was zo bang dat ze zich letterlijk dood schrok tijdens de rit. In 2011 bezorgde dezelfde achtbaan in Taiwan een 21-jarige studente ook al een hartaanval.
  • Niet alleen ruige achtbanen vormen gevaar, het relatief rustige reuzenrad werd twee meisjes fataal in een Argentijns pretpark in 2013. De gondel brak tijdens de rit van het rat af en stortte naar beneden.

Tja, het is dus niet altijd pret in het pretpark. Toch vinden dergelijke ongelukken natuurlijk alleen bij hoge uitzondering plaats. Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de kans om ernstig gewond te raken in een attractie 1 op 24 miljoen is. We kunnen dus nog met een redelijk gerust hart een ritje in de achtbaan maken.

Anouk van Eldik (608 Posts)

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.


Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Dodelijke ongelukken in ‘pret’parken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*