Filmreview: Kuifje (The adventures of TinTin) 2011

In de bioscoop heb ik hem niet willen zien, zelfs niet in 3D, maar nu de dvd uit is, moest ik toch overstag. Kuifje, de film, is eigenlijk best vermakelijk en daarom zeker het bekijken waard. Haddock, Jansen en Janssen, Bobby, wie kent ze niet? Even terug naar vroeger…

Iedereen tussen, laten we zeggen, 15 en heel oud heeft echt een stuk opvoeding gemist als je de boeken van Kuifje niet kent. Kuifje is een jonge journalist die keer op keer weer iets ontdekt en dan op avontuur gaat om het tot op de bodem uit te zoeken. Soms per ongeluk, maar soms heel bewust. Wie de ouders van Kuifje zijn of hoe oud hij nou precies is, wordt nooit helemaal duidelijk in de stripboeken.

Kuifje heeft een hondje, in Nederland heet dat hondje Bobby, in Frankrijk, waar Kuifje vandaan komt, heet Kuifje TinTin en Bobby Milou. In de Amerikaanse film heet Kuifje ook TinTin, maar heet Bobby Snowy (omdat hij wit is). Jansen en Janssen heten in deze film The Thompson brothers, Thompson and Thomson.

Plot

De film is gebaseerd op het stripboek Het geheim van de Eenhoorn. Kuifje koopt een oud modelschip op een rommelmarkt, de Eenhoorn. Er lijkt iets bijzonders te zijn aan dit schip, want iemand waarschuwt hem dat hij in de problemen komt als hij het koopt. Nog geen minuut na zijn aankoop wil iemand (Sakharin) het schip van hem overkopen, tegen elke prijs. Omdat Kuifje het schip zo mooi vindt houdt hij het zelf en zet hem op de schoorsteenmantel. Door een actie van Bobby valt het schip op de grond en er valt een buisje uit de mast. Even later wordt het schip ontvreemd uit de kamer van Kuifje en na even zoeken vindt Kuifje het buisje, waar een briefje in blijkt te zitten. Zo begint het mysterie.

Kuifje wordt ontvoerd door Sakharin, die wil weten waar het briefje is. Sakharin heeft zelf een tweede modelschip, waar net zo’n briefje in zat. Hij neemt Kuifje en Snowy mee naar Marokko. Een sjeik aldaar blijkt een derde schip te hebben. Ze reizen naar Marokko op een vrachtschip, het schip van Kapitein Haddock, die door zijn personeel is opgesloten. Kuifje ontdekt de altijd dronken kapitein en samen ontsnappen ze. Eenmaal in Marokko komen ze erachter hoe Sakharin het schip van de sjeik wil stelen.

Hoe dan ook, uiteindelijk gaat het natuurlijk om een schat, die ontdekt moest worden door de briefjes te verzamelen. Samen met het verhaal van Kapitein Haddock, wat hij alleen kan vertellen als hij in een roes zit, ontrafelt Kuifje stukje bij beetje het raadsel van de schat.

Kijken waard?

Hoewel ik in eerste instantie wat sceptisch was over de film, omdat ik bang was voor een slechte replica van de Kuifje van vroeger, moet ik nu toegeven dat de film erg gaaf is. Door gebruik te maken van geanimeerde personen, komt het toch redelijk natuurlijk over. Samen met de filmische animatie-effecten maakt het dit heel avontuurlijk en dat past natuurlijk prima bij het verhaal. Zonder beeld is dat vrij lastig uit te leggen, maar toch.

Ik was best onder de indruk, ook van de vaart in het verhaal en de prima plot. Achteraf, en dat duurde even, had ik echt het gevoel alsof ik een stripboek had gelezen, en dat komt ook weer een beetje door de overgangen tussen de ‘hoofdstukken’. Als je de film hebt gezien weet je precies wat ik bedoel ;-). Wat ook leuk is om te kijken zijn de extra’s op de DVD. Daarin vertellen de acteurs hoe de film is gemaakt en vertelt Steven Spielberg iets over hoe hij erop gekomen is om deze film te maken. Kortom: zeker het kijken waard!

De dvd is te koop in de meest gangbare video stores en natuurlijk online bij o.a. Bol.com (dvd, blu-ray en 3d blu-ray.)

Winactie!

Ik mag van het PR-bureau van Sony Pictures Home Entertainment een DVD en een Blu-Ray van Kuifje weggeven. En zo maak je kans:

 • plaats een reactie onder dit artikel met de reden waarom jij een DVD of Blu-Ray van Kuifje wilt winnen (en of dat een DVD of Blu-Ray moet zijn)
 • plaats een tweet met deze tekst “Wil jij ook een DVD of Blu-Ray van Kuifje winnen? Lees dan net als ik de review op Anneliesje.nl http://bit.ly/yAeBnV en maak kans!”

Ik filter dubbele inzendingen, dus je maakt maar 1 keer kans. De winnaars worden random gekozen. Je kunt meedoen tot vrijdag 9 maart 2012, 15:00 uur. Alles wat daarna nog binnenkomt telt niet mee. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Update 9-3-2012, 15:49: De winnaars zijn inmiddels bekend! Meedoen kan niet meer. Blijf terugkomen want wie weet verloot ik binnenkort weer iets!

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

11 Responses to “Filmreview: Kuifje (The adventures of TinTin) 2011”

 1. 06/03/2012

  Jelle Reply

  Ik wil de Blu-Ray van Kuifje winnen omdat ik dan haarfijn kan kijken of ik nog een kans maak om met mijn dun wordende haar nog een mooie kuif kan maken.
  Daarnaast is Haddock de bom!

 2. 06/03/2012

  Joris Reply

  Ik heb deze film dus gezien in de bioscoop en ik was onder de indruk van de kwaliteit in 3D. Wat gaaf gemaakt. Je had het idee dat je echt deel uitmaakte van de film. Vroeger toen je als kind een stripboek las dan werd Kuifje jou held. Het was jou stemmetje in je hoofd die je aan Kuifje gaf. Dat was wel even wennen toen ik de film zag. H

 3. 07/03/2012

  Sander Breddels Reply

  Ik zou heeel graag de Blu-Ray film van ‘Tintin’ winnen omdat wij nog niet zo lang een HD televisie met Blu-Rayspeler hebben en ik gek ben op animatiefilms omdat ik zelf ook in een creatief vakgebied werkzaam ben.

 4. Omdat ik stikjaloers ben dat jij zo’n mooi pakket mag weggeven, wil ik er in ieder geval eentje winnen. Enne, ik heb geen DVD-speler meer, maar wel een Blu-rayspeler (Duizend bommen en granaten, wat klopt er niet aan deze uitspraak???)

 5. 07/03/2012

  Eric Eversdijk Reply

  De Blu-Ray van Kuifje winnen zou fantastisch zijn. Voor mij is Kuifje jeugdsentiment (help, ik word ouder) wat ik graag aan mijn zoontje door wil geven. Zelf vind ik Kuifje (in stripvorm) ook nog steeds leuk trouwens…

 6. 07/03/2012

  Erik Reply

  Ik zou graag de blu ray winnen omdat het wel tijd wordt dat ik mijn 4 zoons kennis laat maken met deze held!

 7. Mijn jeugdheld in levende lijve, echt fantastisch! Vroeger werd ik opgeslokt in de avonturen en lag ik uren op mijn bed te lezen en waande mij in verre oorden. Toen ik hoorde dat Steven Spielberg de rechten had van Herg

 8. 08/03/2012

  Caroline Reply

  Ik zou heel graag de DVD van Kuifje willen zien, omdat ik de film nog niet gezien heb! Helaas vrees ik dat Meester Ralph meer sympathie krijgt en ik de DVD dus niet ga winnen. Dus: Meester Ralph gefeliciteerd!

 9. 08/03/2012

  Annelies Reply

  @caroline Zoals gezegd: ik verloot ze volledig willekeurig. Ik verzamel alle posts, ook die van Twitter en kies een nummertje met behulp van Random.org. De reden dat ik vraag om een motivatie is dat ik wil dat je zelf ook nadenkt over waarom je hem wilt hebben. Dan krijg ik niet allemaal loze reacties die nergens op slaan. Dus je maakt echt net zoveel kans als Meester Ralph!

 10. 09/03/2012

  marc de raden Reply

  kuifje is en blijft voor mij het ultieme jeugd-sentiment. kuifje, bobbie, kapitein haddock et., wie is er niet mee opgegroeid? ik weet nog dat ik als kind voor het eerst tekenfilms van kuifje zag, wat waren ze spannend! graag zou ik deze film dan ook op blu-ray in mijn collectie wilen opnemen.

 11. 09/03/2012

  Annelies Reply

  De tweets en reacties zijn geteld en op een rij gezet! Met behulp van Random.org heb ik twee nummers getrokken, eentje voor de DVD en eentje voor de Blu-Ray.

  De winnaar van de Blu-Ray is nummer 3:
  Sander Breddels!
  Gefeliciteerd!

  De winnaar van de DVD is nummer 1:
  @hostelboatNL!
  Gefeliciteerd!

  Jullie krijgen allebei persoonlijk bericht.

  Bedankt allemaal voor het meedoen! Blijf terugkomen, want wie weet verloot ik binnenkort weer iets…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*