Musicalrecensie: Hij Gelooft in Mij – over André Hazes

Op uitnodiging mocht ik afgelopen donderdag bij een voorpremière zijn van de musical Hij Gelooft in Mij, over het leven van André Hazes en zijn vrouw Rachel.

Een bijzondere musical, over hoe Rachel André leerde kennen, hoe hun leven verliep en hoe bier (er is een bierlied!) daarin een grote rol speelde. Een verhaal met ups en downs. En natuurlijk veel van de liedjes die André zong of schreef.

Let op: als je wilt dat de musical een complete verrassing is voor je, moet je niet verder lezen. Hoewel ik niet teveel in detail zal treden, kan het zijn dat er spoilers in zitten.

Het verhaal

In 2004 komt Rachel Hazes erachter dat haar man, André, langzaamaan doof wordt. Het repeteren met de band gaat slecht en ook tijdens concerten komt zijn stem soms niet meer goed uit de verf. Als zij hem erop aanspreekt, krijgen ze ruzie. André accepteert niet dat hij doof wordt, en gaat door met voorbereiden voor het grootste concert in zijn carrière, de Arena. Rachel vraagt zich af hoe ze tot hem door kan dringen en mijmert ondertussen over hoe zij elkaar hebben leren kennen, en de moeilijke weg die ze al hebben afgelegd in hun relatie.

De musical

De musical begint met de indrukwekkende toespraak van Job Cohen, burgemeester van Amsterdam in 2004, over André Hazes tijdens zijn herdenking in de Arena. Daarna rol je eigenlijk meteen het verhaal in op het moment dat Rachel ruzie krijgt met André.

Het duurt even voordat er echt gezongen wordt. Eerst komen er wat sketches voorbij over het leven van Rachel. De meeste indruk daarbij maken de ouders van Rachel, Jan en Friedel van Galen, gespeeld door Hajo Bruins en Doris Baaten. Ze worden als echte Rotterdammers neergezet en zijn dé typetjes van de musical. Elke sketch met hen erin word je even uit het serieuze verhaal getrokken en kun je weer even lachen.

Dat markeert wel direct de hele voorstelling. Het is een afwisseling tussen hard lachen om de typetjes, maar ook tranen laten om het trieste levensverhaal van André Hazes en Rachel. Aan het einde van de voorstelling besef je heel erg hoe moeilijk het voor haar moet zijn geweest om met haar idool samen te leven.

Significant aanwezig tijdens de voorstelling is uiteraard het biermisbruik. Het gebeurt niet onopvallend dat André, overigens meesterlijk gespeeld door Martijn Fischer (ken je die Nuon-commercials? Juist, die vent), even een biertje erbij pakt. Het illustreert perfect hoe irritant het moet zijn geweest voor iedereen in zijn omgeving dat hij zo vaak en veel dronk.

De cast

Het is mijn eerste echte musical, dus hoe een cast normaal speelt weet ik niet, maar ik vond de hoofdrolspelers erg goed. Van Martijn Fischer geloof je echt dat hij André is. Op het moment dat hij overlijdt in de voorstelling, zie je het hele publiek meeleven en verschrikt kijken. Sowieso waren er maar weinig momenten waarop het publiek níet gebiologeerd naar het podium zat te staren.

Overbodig vond ik echter het complete ensemble aan achtergrondzangers. Voor sommige liedjes was dat prima, en als dansers tijdens sommige nummers zijn ze prima opvulling, maar in veel nummers vond ik ze weinig toevoegen en eigenlijk alleen maar storen. Klein minpuntje aan een verder prima samengestelde cast.

De strot van Chantal Janzen komt in deze musical perfect tot zijn recht. Zelfs ‘kleine’ nummers brengt ze perfect over de bühne, verstaanbaar, bescheiden. Maar grote nummers, vooral in duet met Martijn Fischers, zijn echt prachtig. Dan wil je niet dat het stopt.

Moment

Het mooiste moment in de voorstelling, waar ik toch bijna een echte traan om moest laten, was het moment dat Rachel bij haar vader en moeder kwam nadat ze besloten had dat het maar klaar moest zijn, en vader net de deur uit was gelopen. “Ik ben zo moe, moeder” en daar had ze me mee. De emotie van haar levensverhaal komt daar tot uiting.

Aanrader

Als je nog twijfelde over deze musical: je moet hem echt gaan zien. Het is een prachtig verhaal, goed vertolkt door de uitstekend cast, met leuke momenten, en emotionele momenten. Het verhaal van een volksheld, van wie iedereen wel een liedje kent. Geen oppervlakkig vermaak, het verhaal komt echt bij je binnen.

Vanaf vandaag, 11 november, is de musical te zien. Hoofdrollen voor Martijn Fischer, Chantal Janzen, Cees Geel, Tina de Bruin, Hajo Bruins en Doris Baaten. Kijk voor actuele data op www.musicals.nl/hijgelooftinmij en volg alle nieuwtjes ook via Facebook en Twitter. Wat mij betreft een absolute aanrader.

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

No Responses to “Musicalrecensie: Hij Gelooft in Mij – over André Hazes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*