Toyota Auris – echte mensen in de radiocommercial!

Al een paar weken kon je op Radio 538 op gezette tijden radiospotjes horen van Toyota. Ze introduceren de Auris, een auto die zakelijk nogal voordelig te rijden is, schijnt. En, wisselen van baan is een goed excuus om na te denken over een nieuwe lease-bak. Laat ik nou net…

Maar nee, ik krijg geen lease-bak bij mijn nieuwe werk, dus voor mij is de commercial zeker niet bedoeld. Toch maakt dat Toyota niet echt uit, ze feliciteren gewoon mensen met hun nieuwe baan. Liefst zo actueel mogelijk, dus ‘mijn’ radiospotje was afgelopen zaterdag al te horen op Radio 538, 5 keer, verspreid over de dag. Luister maar!

Het zijn dus echte mensen die je genoemd hoort worden in die commercial. Wist ik ook niet en velen met mij ook niet. Kort nadat ik gezegd had dat ik op de radio zou komen met mijn nieuwe baan kreeg ik via Twitter en Facebook vaak de reactie: “Goh, dus dat zijn echte mensen? Ik dacht dat ze fictieve namen gebruikten!”. Voor iedereen dus een verrassing!

Maar wat is nou de gedachte achter de campagne? Omdat ik toch contact had met Toyota (nouja, Launched eigenlijk) heb ik dat direct even gevraagd. Nu kopieer ik even uit het mailtje, om te zorgen dat ik niets verkeerd citeer:

We wilden met deze campagne de Toyota Auris duidelijker positioneren als een interessante (en financieel aantrekkelijke) optie voor de zakelijke rijder. Een nieuwe baan is zo’n logisch en relevant moment om over een nieuwe lease-auto te praten.

“Nieuwe baan. Mooi moment.”

Het krijgen van (en beginnen aan) een nieuwe baan is op zichzelf al een feestelijk moment! Dit wordt door de doelgroep online al veelvuldig gedeeld en gevierd (met collega’s, vrienden, familie, etc.). Wij wilden graag inhaken op die positieve emotie (opvallende en sympathieke merkassociatie). En zo geven we op subtiele wijze de hint dat dit ook een mooi moment is om over te stappen op een Toyota Auris met slechts 14% bijtelling!

Op Twitter vonden we veel mensen die tweets plaatsten over hun nieuwe baan. Deze tweets plaatsten we live in banners. Verder bedachten we radiocommercials waarin we iedere dag zo actueel mogelijk mensen feliciteren met hun nieuwe baan, namens de Toyota Auris. Ook hebben we de ‘@Jobtocht’ bedacht. Dit was in het eerste deel van de campagne het Twitter account waarmee we mensen hebben geretweet die een tweet over hun nieuwe baan hadden geplaatst. Daarna stuurden we vanuit dit account mensen hun eigen ‘Jobtocht’ door. (en dat doen we nog steeds, dat gaat nu vooral starten) Een feestelijke optocht waarin hun eigen tweet terugkomt in een spandoek. Opgevolgd door de Toyota Auris.

De campagne wordt verder nog ondersteund met outdoor.

Ik vinnem leuk! Zelf heb ik dus ook een coole banner in mijn eigen Jobtocht-pagina, met een tweet waarin mijn nieuwe functie werd genoemd :). Check it out! Afijn, ik heb mijn paar secondes of fame weer gehad in elk geval ;-).

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

3 Responses to “Toyota Auris – echte mensen in de radiocommercial!”

 1. 01/08/2011

  Egbert Reply

  De Auris nieuw? Ik heb hem al 4 jaar… Ik stap juist straks over op een andere auto vanwege einde leasecontract…maar heb wel 4 jaar erg veel plezier van de Auris gehad. Maar eens keer wat anders is ook leuk. PS: die 14% hadden ze 4 jaar geleden ook wel mogen doen ;) (maar volgens mij si dat alleen maar op de hybride versie..).

  Maar wel geinig bedacht..hoe komen ze erop.

 2. 02/08/2011

  Annelies Reply

  Ha Egbert,
  Dan istie inderdaad niet nieuw, maar de hybride versie dan wel ;-). Goeie toevoeging! (kortom: ik heb geen verstand van auto’s).

 3. 02/08/2011

  Egbert Reply

  Geen verstand valt wel mee denk ik ;-). De Hybride is er nog niet heel lang nee en daar "leuren" ze wel steeds mee mee… moet zuiniger enzo zijn en is alleen maar in automaatversie.

  Groetjes :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*