Vijf to-do’s voor je vakantie in Zeeland

Toegegeven: zo dol ben ik niet op Zeeland. Ik ben er geboren en getogen, maar voel me al zo’n zes jaar meer thuis buiten Zeeland. Toch, de provincie Zeeland heeft aantrekkingskracht. Beetje Zeeland vakantieland. Ik kom nog steeds mensen tegen die er niet geweest zijn. Voor die mensen: vijf dingen die je echt moet doen in Zeeland.

De Stormvloedkering

Ja, dat Zeeland nogal last heeft gehad van water in 1953, dat weet iedereen wel. De provincie bestond haast niet meer. Een aantal knappe koppen hebben daar iets op verzonnen, de Stormvloedkering. Die moet ervoor zorgen dat Zeeland, maar ook de rest van Nederland, geen gevaar meer loopt wat water betreft. De Stormvloedkering vind je in de Oosterschelde en onderdeel hiervan zijn de Pijlerdam en Neeltje Jans, het attractiepark dat heel Nederland eraan moet blijven herinneren dat we hier continu tegen water vechten. Je kunt één van de pijlers van de dam in, om te zien hoe dat er aan de binnenkant uitziet. Verder kun je in het museum op Neeltje Jans van begin tot einde terugzien hoe de Stormvloedkering is ontstaan, met beelden van de watersnoodramp in 1953. Voor de kids is er genoeg vermaak, binnen en buiten. Buiten kunnen de kids met water en dammetjes spelen om zelf te zien wat het effect van een dam is, en binnen kunnen ze onder andere in een windtunnel staan.

stormvloedkering

Het Arsenaal

Ook nog tussen de beide Scheldes, maar vooral op de hoek met de Westerschelde en de Noordzee vind je Vlissingen. Sowieso een goed plan om daar over de boulevard te lopen, heel gezellig en op gezette tijden ook ontspannend. Maar loop je een beetje de stad in, dan heb je behalve een mooie bioscoop ook Het Arsenaal. Eigenlijk primair geschikt voor kinderen, maar ik vond het altijd prachtig. Als je kids houden van piraten, of de films van Pirates of the Caribbean al honderd keer gezien hebben, dan moet je hier heen. Je vaart met een schip door een storm, kunt allerlei zeedieren van dichtbij bekijken en je kunt door kerkers lopen met skeletten en schatten.

het arsenaal vlissingen

Portaal van Vlaanderen

Terneuzen heeft één van de grootste havens van Europa. En dat zorgde in het verleden voor een hoop gedoe voor het scheepvaart- en wegverkeer. Dus bouwden ze sluizen. Drie vaarten, die allemaal een verschillende breedte hebben. Een vaart voor pleziervaart en kleine scheepjes, een vaart voor beroepsvaart, en een vaart voor de grote containerboten. Het sluizencomplex mondt uit op de Westerschelde, dus is zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Prachtig zicht om al die grote tankers bijna aan te kunnen raken en te zien hoe de sleepboten die tankers de vaarten doorslepen. Al een paar keer is er een brug over de sluizen gesneuveld door een boot die net iets teveel vaart had…In het Portaal van Vlaanderen kun je je opgeven voor een rondleiding over de sluizen, met uitleg over hoe alles werkt.

Fort Rammekens 

In Ritthem, vlakbij Vlissingen, vind je één van de oudste forten van West-Europa, Fort Rammekens. Het is omgeven door kreken en bos en ligt op Walcheren, aan de oever van de Westerschelde. Het fort werd tussen 1547 en 1557 gebouwd om de havens van Middelburg en Antwerpen te beschermen en diende tevens als ankerplaats voor schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Fort Rammekens is wel een beetje vervallen her en der, maar doet nog behoorlijk indrukwekkend aan. Vanaf de wallen heb je uitzicht over de Westerschelde en het omliggende natuurgebied Rammekenshoek. De kreken in het gebied zijn ontstaan na de geallieerde dijkbombardementen van 1944, die bedoeld waren om de Duitsers van Walcheren te verjagen. Mooi gebied om te wandelen ook.

fort rammekens

Stoomtrein Goes-Borsele 

Op gezette tijden in het jaar kun je helemaal in stijl met de stoomtrein van Goes naar Borsele tuffen. De stoomtrein rijdt over een oud spoor uit 1927 en in de wagons kun je plaatsnemen in de 1e tot 3e klasse. De stoomtrein stopt op veel oude stationnetjes van vroeger en op een aantal stationnetjes kun je even uitstappen en plaatselijk iets ondernemen. Er worden fietsen verhuurd op veel van de stationnetjes, zodat je ook de omgeving even kunt bekijken. Hoewel ik dit zelf nog nooit heb gedaan staat het wel op mijn lijstje om nog eens te doen als ik weer in Zeeland ben. Je kunt de stoomtrein overigens reserveren voor groepen, inclusief een diner of lunch in de Goederenloods op het museumterrein.

stoomtrein goes

Ben jij nog nooit in Zeeland geweest? Laat het even weten! Ik ga graag een keer met je mee. Wel geweest en nog betere tips? Gooi ze in de reacties!

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

One Response to “Vijf to-do’s voor je vakantie in Zeeland”

 1. Beste Annelies,

  Leuk om je blog te lezen! Terug naar je roots :-)

  Op onze website hebben wij een top 10 gezet met uitjes in Zeeland en Vlaanderen die je toch wel gedaan moet hebben tijdens je vakantie in Zeeland: http://www.minicampingboerenhof.nl/wat-te-doen/top-10 Wellicht ook leuk voor andere lezers…

  Met vriendelijke groet,
  Nathalie de Maertelaere
  Mini Camping Boerenhof, Groede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*