Bananen-vakantie-brood

Yiehaaa, voorjaarsvakantie! Uitslapen, sneeuwklokjes en krokusjes, een bibberig voorjaarszonnetje en het hele gezin in een versnelling lager… Alhoewel half 7 worden gewekt door je dochter niet mijn idee van vakantie is.

Met het vooruitzicht dat mijn dochter vanochtend met haar beste vriendinnetje naar de ijsbaan ging, gaf mij dit de tijd iets lekkers te maken, aangezien de vader van het vriendinnetje zich vrijwillig had opgeworpen als ‘oppasser’.

Versgebakken, nog warm bananenbrood met thee, als in koek en zopie, voor als ze weer thuis zouden komen, leek mij een smakelijk idee. Het recept, afkomstig uit mijn bak-bijbel ‘Het complete BAK kookboek’, vertoont bij mij weer de nodige afwijkingen.

image (1)

Recept

Het officiële recept is als volgt en levert ook een heerlijk bananenbrood op. Alleen maak ik andere keuzes en heb ik niet al die ingrediënten in huis….

  • 250 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 150 gram zachte boter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 250 gram fijngeprakte bananen (circa 2 middelgrote bananen)

Sinds kort experimenteer ik met kokosbloesemsuiker. *Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesems. Deze nectar wordt langzaam ingekookt waardoor het suiker ontstaat. Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel redelijk met rust laat. 

Het is wel iets duurder dan ‘gewone’ suiker, dus gebruik ik voor de helft kokosbloesemsuiker (100 gram) en 100 gram ruwe rietsuiker in plaats van 200 gram lichtbruine basterdsuiker.

image

Klop de (room)boter met de suiker met de mixer in een grote kom licht en luchtig.

Na het luchtig kloppen van de boter met de suiker, mix ik de eieren er doorheen. Volgens het recept moet ik eerst een scheut van de losgeklopte eieren toevoegen en kloppen tot het ei is opgenomen, voor de volgende scheut wordt toegevoegd. Bij mij gaan de eieren er beide niet-losgeklopt in, kloppen doet de mixer wel.

Het fijnprakken van de bananen vind ik maar een tijdrovend klusje. Ik pel ze en breek ze in stukken waarna ik ze in de blender tot moes pureer. Daarna klop ik de moes door het mengsel. De mixer kan nu aan de kant.

IMG_1618

Ik besluit op het laatste moment nog een paar handenvol gemengde ongezouten noten door het mengsel te doen. Een smakelijke toevoeging en aangezien ik weinig tot geen vlees eet, ook een welkome aanvulling op mijn dagelijkse behoefte aan vezels en eiwitten.

Schep nu beetje bij beetje het bloemmengsel door. Zeef hiervoor de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en ¼ theelepel zout in de kom. Het beste zou zijn dit eerst in een aparte kom te doen en daarna pas bij het mengsel te voegen. Ik doe dat dus niet, maar zeven doe ik wel! Dit scheelt klontjes en hierdoor mengen de verschillende droge ingrediënten zich ook al een beetje met elkaar.

Het bloem heb ik vervangen door 125 gram boekweitmeel en 125 gram zelfrijzend bakmeel.

image (2)IMG_1622image (4)

Schep het beslag in een ingevette en met bakpapier beklede rechthoekige bakvorm en zet 35 – 45 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden tot de bovenkant van het brood mooi gekleurd is en een houten of metalen prikker die erin wordt gestoken er droog uit komt. Mocht de baktijd nog lang niet voorbij zijn en is de bovenkant al flink verkleurd, bedek de bovenkant dan met een stuk aluminiumfolie, dan verbrandt het brood niet.

Na het bakken moet het bananenbrood zo’n 10 minuten afkoelen, waarna je het kunt storten op een rooster. Het brood is warm erg lekker en kan een paar dagen worden bewaard.

Vakantiegevoel

Met de dames op komst, mijn verrassing achter de hand én het brood nog warm deed ik de voordeur open. Ik werd begroet door 2 vrolijke meiden met grote rode blossen op hun wangen. Of ze vanmiddag bij haar vriendinnetje thuis mocht spelen…? Met mijn gezicht in het zonnetje, een pot rooibos thee, vers gebakken bananenbrood en een kroelende kat heb ik heerlijk genoten. Lekker, die voorjaarsvakantie!

image (5)

*Bron: www.eetgoedvoeljegoed.nl

nynkesteenaart (2 Posts)

Huis-enthousiast! Interieur, tuin, doe-het-zelf, koken, bakken, knutselen en kneuteren. Ik geef mijn dag graag een gouden randje, mijn eten een vleugje extra en mijn thuis wat meer liefde. Met man, kind en 3 poezebeesten probeer ik iedere dag tot iets moois te maken.


Author Description

Huis-enthousiast! Interieur, tuin, doe-het-zelf, koken, bakken, knutselen en kneuteren. Ik geef mijn dag graag een gouden randje, mijn eten een vleugje extra en mijn thuis wat meer liefde. Met man, kind en 3 poezebeesten probeer ik iedere dag tot iets moois te maken.

No Responses to “Bananen-vakantie-brood”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*