Een boek vol kerstgebak; over lekker lezen gesproken. Stéphanie de Turckheim – ‘auteur-artiste culinaire’ uit Frankrijk – schreef een handzaam boekje over bakken voor kerst. Dat wilde ik wel eens uitproberen.
Het moet niet te ingewikkeld worden
De rode kaft van Bakken voor kerst, met ijssterren en een zilveren plateautje met geglazuurde sterrenkoekjes, ziet er heel kerstig en aantrekkelijk uit. Het handzame zit ‘m in de bescheiden afmeting, en geringe dikte. Dat moeten wel makkelijke recepten zijn, denk ik dan. Perfect! Ik hou van bakken, maar het moet niet te ingewikkeld worden. Plan van aanpak: één recept bereiden uit elk van de vier categorieën, te weten ‘kerstkoekjes’, ‘kerstgebak’, ‘kerstbonbons en -snoep’ en ‘kerstversiering’. Waarbij ik die laatste categorie al snel laat vallen omdat drie een beter aantal is (kerstvoorbeelden genoeg) en een hond die recepten ook nog succesvol zou kunnen navolgen. Drie keer raden wat je voor het recept ‘Sinaasappels met kruidnagel’ nodig hebt.
Denk aan de kerstboomvormpjes!
Ik begin in de eerste categorie, maar omdat dat een éclatant succes is, eindig ik dit blog daar liever mee. Over naar de categorie ‘kerstgebak’ dus. Daarvan kies ik de kerstboompjes met sinaasappel. Qua ingrediënten gaat het om the usual suspects als bloem, suiker, eieren en boter, met als enige uitschieter een grote sinaasappel. Omdat Albert Heijn geen losse sinaasappels verkoopt en ik een heel net te veel vind, kies ik voor een pak sinaasappelsap. Dom! In het recept zelf blijk ik de schil ook nodig te hebben. Zal best schelen in de smaak. Verder goed te volgen recept, in weinig tijd te doen. Tip: lees ook het recept door, want dan pik je ook de kerstboomvormpjes mee. Vrij onmisbaar als het gaat om de vorm van het uiteindelijke resultaat. Bij mij werden het gewoon cakejes, net zo lekker overigens. Beoordeling: goed te doen, maar niet heel bijzonder. Volgende keer met schil.
Amber?
Dan op naar ‘kerstbonbons en -snoep’. Bijna maak ik mezelf ervan af met kokostruffels (benodigdheden: kokos en truffels), maar ga dan toch voor de chocoladetoffees. Ook makkelijk te volgen: suiker, room, honing en cacao mengen en laten koken, uitgieten over een bakblik en laten opstijven. Maar het venijn zit ‘m in de pan. Een amberkleurige pasta moet het mengsel worden. Hoe ziet dat er precies uit, amber? Au secours, Stéphanie! Ik besluit dat het amber is zodra ik genoeg heb van het roeren. Maar dan is de pasta in Stéphanies ogen waarschijnlijk gewoon bruin. Het resultaat is in ieder geval zo hard als een lolly. Wel eetbaar overigens, na even doorbijten, en best lekker. Het wordt kleverig in je mond, niet in je hand. Beoordeling: makkelijk recept met onverwacht struikelblok – iets meer kleuruitleg had ik handig gevonden.
Van deeghomp naar ster
En dan de categorie ‘kerstkoekjes’. Klinkende namen als ‘vallende suikersterretjes’ van ‘halvemaantjes met vanille’ maken het moeilijk kiezen, en alles ziet er lekker uit. Zijn (kerst)koekjes van nature fotogeniek of is Isabelle Schaff gewoon een goede fotografe? Uiteindelijk worden het de citroensterretjes. Origineel, koekjes met citroensmaak, net als het gebruik van poeder- in plaats van kristalsuiker. Een deeg is zo gekneed! Als het wat droog lijkt te blijven, volg ik de suggestie om een eetlepel melk toe te voegen op. Te snel, blijkt na het opstijven in de koelkast. Nu is het deeg weer te vochtig en blijft het plakken aan de plank waarop ik het uitrol. Ik steek toch de sterren uit, maar de eerste batch koekjes laat zich eerder beschrijven als citroendeeghompen. Na wat extra bloem is het resultaat veel herkenbaarder. Een leercurve! De tweede en derde batch (ik heb maar een kleine bakplaat) zijn prachtig! Een beetje glazuur en wat suikerparels zorgen voor prachtige, glanzende citroensterretjes, die ook nog eens erg lekker zijn. Beoordeling: goed en lekker recept. Tip voor ongeduldige bakkers: eerst even afwachten voor je melk toevoegt, het komt goed.
Leuk boekje, Stéphanie de Turckheim. Simpele recepten, aantrekkelijk beeld en lekker resultaat. Met de koekjes met stip op één. Ik verheug me nu al op de kaneelsterren.
Suzanne Bergman is tekstschrijver en boekenblogger. Bergman Teksten is haar tekstbureau. Ze schrijft interviews, achtergrondverhalen en webteksten en doet ook eindredactie en correctie. Als fervent lezer heeft ze een eigen boekenblog op haar site en schrijft ze maandelijks recensies voor het blad Zin.
4 Responses to “Een kerstkoekje volgens het boekje”
18/12/2012
klaarJa maar, wat leuk! Ik ben natuurlijk wat bevooroordeeld, ik geeft het toe, want Suzanne is onze dochter.
Je krijgt zin om te gaan bakken, als je haar column leest, mmmm.
was getekend Klaar -zelf verwoed kerstkoekjesbakster.
18/12/2012
klaarIk bedoel natuurlijk : ik GEEF het toe, ik was te snel met tikken, dom, dom, dom.
Maar leuk om te lezen blijft het!
18/12/2012
ElsAls je dit proces niet zo ontzettend geestig zou hebben geanalyseerd en opgeschreven, zou ik zeggen: quit your day job en word professioneel koekjesbakker.
24/12/2012
Anita de NijsHet water loopt me al in de mond :-)!