Hoe maak je zelf jam?

Zelf jam maken is heel gemakkelijk en niks is zo lekker als je eigengemaakte jam! Wat heb je nodig: een kilo vers, rijp fruit, een pak geleisuiker, een weegschaaltje, een flinke pan en een aantal schone jampotjes.

Je begint met de jampotjes. Ze moeten goed schoon zijn en omgespoeld met kokend water. Als je zelf niet genoeg lege jampotjes hebt, kun je ook inmaakpotjes kopen, bijvoorbeeld bij Blokker. Zet ze alvast klaar op een theedoek.

Schil en snijd het fruit klein. Ik laat het altijd redelijk groot want het wordt toch zacht gekookt en ik vind het lekker als er nog herkenbaar fruit in zit. Je hebt één kilo schoongemaakt en klein gesneden fruit nodig. Dus als je er fruit voor koopt, zorg dan dat je meer dan één kilo hebt want je snijdt er natuurlijk altijd wat van af, de schil, de pit etc.

Je kunt bijna alle fruitsoorten met elkaar combineren. Ik heb zelf niet zoveel fruit in de tuin, dus ik koop het er speciaal voor. Dan neem ik gewoon wat in de aanbieding is.

Voor deze fotosessie heb ik kruisbessen-perzik jam gemaakt, 400 gram kruisbessen en 600 gram perzik. Het geeft niet als de perzikken nog hard zijn. Het fruit mag niet overrijp zijn of met aangetaste plekken. Die moet je wegsnijden want anders gaat het verkeerd gisten.

In de supermarkt kun je geleisuiker kopen. Dit is speciale suiker met pectine die gelei van je fruit maakt. Je hebt twee opties: 1 op 1 geleisuiker en 2 op 1 geleisuiker. In het eerste geval heb je 1 kilo suiker voor 1 kilo fruit. In het tweede geval is het 1 pond suiker voor 1 kilo fruit. Ik neem die laatste altijd want het wordt echt al zoet genoeg.

Doe het fruit in de pan en gooi alle suiker erbij. Roer het goed door en zet de pit aan op vol. Er hoeft geen water bij. Terwijl het warm wordt, komt het vocht uit het fruit vrij en daarin wordt de suiker opgenomen. Zodra het echt kookt en borrelt, laat je het minimaal 3 minuten vol doorkoken. Af en toe roeren.

Na die 3 minuten kan het van het vuur en kun je het gelijk heet in de potjes gieten. Daarom heb ik een theedoek eronder, want je knoeit er altijd wat naast. Draai dan de deksels erop en zet de potjes omgekeerd op de deksel. Zo laat je ze afkoelen.

Het is altijd een beetje een verrassing welke kleur het wordt. Mij is opgevallen dat rood al snel overheerst. Bij deze jam ook, er zaten maar voor de helft rode kruisbessen in, de rest was groen, en toch is het tamelijk rood.

En dan: ENJOY!!

Armande Borghardt is normaliter niet zo’n keukenprinses. Ze speelt liever met kralen en parels, om te verkopen en om zelf sieraden te maken voor Sieraden De Blije Ekster.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “Hoe maak je zelf jam?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*