Koekjes voor Ireen

Sinds het begin van de Olympische Spelen is mijn dochter van 6 jaar groot fan van Ireen Wüst. Wanneer Ireen op televisie komt of haar naam valt, mijn dochter staat vooraan in de rij om mee te genieten. Mijn man en ik schaatsen zelf regelmatig en kijken ook graag naar deze prachtige sport, dus steunen we haar graag in haar nieuwe fanatisme. Zo ook afgelopen zondag, toen Ireen de 1.500 meter moest schaatsen. ‘Mem*, kunnen we koekjes bakken, voor bij Ireen?’

Ik eet graag gevarieerd en gezond en hou niet zo van geraffineerde suikers, geur- en kleurstoffen en witte bloem, dus probeer ik vaak een alternatief te vinden. Regelmatig kijk ik op de website www.voedzo.nl voor smakelijke recepten. Maarja, die Olympische kleuren, hoe verwerken we die nu weer in een koekje? Mijn dochter had een ‘goed’ idee: M&M’s! Bomvol kleurstoffen en suikers, daar ging mijn goede voornemen… Alles voor Ireen, zullen we dan maar zeggen!

koekjes

Recept

Het recept (voor 6 koeken, of meerdere kleine) is als volgt:

 • 75 gram boekweitmeel,
 • 75 gram havermout,
 • 75 gram geraspte kokos,
 • 1 volle eetlepel amandelmeel,
 • 75 gram kokosolie,
 • 125 gram rozijnen,
 • 1 ei,
 • 2 eetlepels ahornstroop,
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder,
 • 1 theelepel vanille essence
 • en een snufje zout.
 • Onze toevoeging: M&M’s, ongeveer 200 gram (wat overblijft, mag je opsnoepen).

Nu kook en bak ik met wat ik in huis heb, dus moest ik soms smokkelen en wat dingetjes aanpassen in het recept. De rozijnen hoor je officieel fijn te hakken in een keukenmachine, maar daar had ik eigenlijk geen zin in, dus die gingen er heel in. Het amandelmeel heb ik vervangen door zelfrijzend bakmeel. Ook had ik geen wijnsteenbakpoeder en vervangen door ‘gewoon’ bakpoeder en al laatste heb ik de ahornstroop vervangen door honing.

De kokosolie moet je au bain-marie smelten, om verbranden te voorkomen. Hiervoor zet je een vuurvaste schaal op een pan met kokend water, op een laag vuur, waarna je de kokosolie al roerend langzaam laat smelten. Daarna mogen alle ingrediënten in een grote mengkom en moet alles goed worden gekneed, door kleine of grote handen.

Het deeg moest een half uur afgedekt in de koelkast staan, waarna we het deeg verdeelden in een aantal hoopjes. De ‘koekjes’ leg je op een ingevette en met bakpapier beklede bakplaat. Op 180 graden hebben we de koekjes in 20 minuten gebakken. In het recept staat 12 tot 15 minuten, maar onze oven is wat trager, vandaar de langere baktijd.

Na het afkoelen, kwam het belangrijkste onderdeel: het proeven van de koekjes. De koekjes waren vrij droog en bros, iets wat kan komen door het niet vermalen van de rozijnen, de honing en het ietsje langer bakken dan aangegeven. De smaak was echter heerlijk! De kokos geeft een exotisch tintje, de rozijnen een lekker ‘bite’ en de M&M’s een smakelijke verrassing.

Smaken verschillen

Even na 2 uur ‘s middags waren onze koekjes klaar. Om half 3 begon de voorbeschouwing en aansluitend de races. Met thee, koekjes en de Olympische ringen op de wangen van mijn dochter geschminkt, zaten we er helemaal klaar voor! Net voordat het eerste startschot was gevallen, vroeg mijn dochter met haar allerliefste stemmetje: ‘Mem, mag ik alsjeblieft achter de computerspelletjes doen op Ketnet?’.

IMG_1540

 

*Voertaal hier in huis: Fries.

nynkesteenaart (2 Posts)

Huis-enthousiast! Interieur, tuin, doe-het-zelf, koken, bakken, knutselen en kneuteren. Ik geef mijn dag graag een gouden randje, mijn eten een vleugje extra en mijn thuis wat meer liefde. Met man, kind en 3 poezebeesten probeer ik iedere dag tot iets moois te maken.


Author Description

Huis-enthousiast! Interieur, tuin, doe-het-zelf, koken, bakken, knutselen en kneuteren. Ik geef mijn dag graag een gouden randje, mijn eten een vleugje extra en mijn thuis wat meer liefde. Met man, kind en 3 poezebeesten probeer ik iedere dag tot iets moois te maken.

No Responses to “Koekjes voor Ireen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*