Natuurlijk kun je met Valentijnsdag ervoor kiezen samen ergens te gaan eten. Vrijwel alle restaurants spelen hierop in door speciale valentijnmenu’s aan te bieden. Maar niets zegt “ik hou van je” als een zelfgemaakte maaltijd. Misschien niet helemaal perfect, maar wel door jou gemaakt.
Liefde en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voedsel kan worden gebruikt om je liefde voor iemand te tonen. Of om te verwerken dat die liefde voorbij is. Mooie momenten in mijn herinnering zijn momenten waarbij voedsel een belangrijke rol speelt. Vrienden en familie zien genieten van eten wat ik heb klaargemaakt. Mijn pasgeboren dochtertje de fles geven. Natuurlijk is voedsel daar niet per se het belangrijkste. Maar het speelt wel een grote rol.
Vandaag wil ik een aantal recepten delen. Recepten voor fijn eten op valentijnsdag. Eenvoudige & snelle recepten, want ik heb liever dat je die tijd doorbrengt met je geliefden dan in de keuken. Oh en dit jaar is Valentijnsdag voor velen een gewone werkdag, dus dan helpt het als recepten snel klaar zijn.
Om de recepten nog wat op te leuken zijn er op de website www.hippehartjes.nl allerlei hartvormige hebbedingen te koop, onder andere voor in de keuken.
Ontbijt
We beginnen met het ontbijt. Een goede start van deze mooie dag. Onderstaande recepten zijn vlug klaar en prima op bed te serveren.
Ontbijtcocktail
Ingrediënten
- Sinaasappelsap
- Cranberrysap
- Gemberpoeder
- Grenadine
Bereiding
- Meng het sinaasappelsap, het cranberrysap en de gember
- Geef kleur met een beetje grenadine
- Dien op in champagneglazen en werk af met schijfjes aardbei, frambozen, zaadjes van een granaatappel, of roze snoepjes in hartvorm
Valentijnspannenkoekjes
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- 500 ml halfvolle melk
- snufje zout
- Garnering: rood fruit, room, munt.
- (optioneel) hartvormige steek- of bakvorm
Bereiding
- Breek de eieren en klop los met garde of mixer.
- Voeg de melk toe aan het eimengsel en meng door elkaar
- Voeg de bloem toe en meng tot er glad beslag ontstaat.
- Bak vervolgens een set mooie pannenkoeken. Als je een bakvorm hebt, bak je direct daarin, anders steek je hartjes uit na het bakken.
- Serveer de pannenkoek met wat rood fruit, blaadjes verse munt en eventueel wat luchtig geklopte room.
Lunch
Na het ontbijt gaan we aan de slag met de lunch. Onderstaande gerechten zijn ideaal als je samen luncht, maar ook goed mee te nemen.
Gevulde aardbeien
Ingrediënten
- 14 aardbeien
- 14 papieren kuipjes (bij blokker)
- 125 gram boursin met kruiden
- 1 eetlepel creme fraiche
- peterselieblaadjes
Bereiding
Was de aardbeien, snij er een stukje af en hol ze HEEL voorzichtig een beetje uit. Meng de boursin met de creme fraiche en vul de aardbeien met het kaasmengsel. Plaats de gevulde aardbeien in een papieren kuipje en garneer het met een blaadje peterselie.
Dit recept is afkomstig van www.kookjij.nl
Gazpacho
Ingrediënten
- 2 maal 300 g rijpe tomaten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 komkommer
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika+
- 4 sneetjes oud witbrood
- 6 eetlepels olijfolie
- 3 dl tomatensap
- 2 eetlepels (witte wijn)azijn
- 2 theelepels suiker
- zout
- cayennepeper
Bereiding
In pan ruim water aan de kook brengen. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, doorsnijden en pitjes verwijderen. Ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en uitpersen. Komkommer schillen. Paprika’s wassen en schoonmaken. Korsten van brood snijden. 1/3 Deel van komkommer, 1/3 deel van paprika’s en 1 tomaat in blokjes snijden en deze in schaaltjes doen als garnering. Schaaltjes afdekken. Rest van groenten in grove stukken snijden. In keukenmachine groenten met ui, knoflook en 1 snee brood pureren. Tomatensap toevoegen en soep op smaak brengen met azijn, 3 à 4 eetlepels olie, suiker, zout en peper. Soep in koelkast door en door koud laten worden. Sneetjes brood in blokjes snijden. In koekenpan rest van olie verhitten en blokjes brood lichtbruin en knapperig bakken. Croûtons op keukenpapier laten uitlekken en in schaaltje doen.
Dit recept is afkomstig uit de allerhande
Diner
Een driegangendiner dat eenvoudig te maken is, maar vol smaak zit.
Voorgerecht: oesters in roomsaus met kaviaar
Ingrediënten
- 12 oesters
- zout
- 80 ml visbouillon
- 1 theelepel bloem
- 1 theelepel boter
- 2 eetlepels Noilly Prat (droge vermout)
- 50 ml witte wijn
- 3 eetlepels extra dikke room
- witte peper
- cayennepeper
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels kaviaar
- dille
Bereiding
- De oesters openen en het vocht opvangen. Het vlees van de oesters apart zetten. De schelpen afspoelen, schoonmaken en laten drogen en vervolgens op een grote schaal leggen waarop grof zeezout is gestrooid.
- In een steelpannetje de visbouillon en het oestervocht aan de kook brengen en de oesters hierin 5 seconden (!) blancheren. In de schelpen leggen en warmhouden. Boter verhitten, al roerend de bloem toevoegen, witte wijn en vermout erbij schenken en eventjes laten koken.
- De bouillon een beetje laten inkoken en bij de wijnsaus schenken. De extra dikke room toevoegen, zout en 2 soorten peper toevoegen. Van het vuur halen.
- 1 eetlepel boter laten smelten en deze vermengen met de eierdooier. Aan de saus toevoegen. Een lepeltje saus over de oesters scheppen, even laten gratineren, garneren met kaviaar en dille en serveren.
Hoofdgerecht: Cupido’s Kost
Ingrediënten
- 300 gram zalmfilet
- 150 gram tomaten
- 6 eetlepels geraspte kaas
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine courgette
- 1 eetlepel fijngesneden basilicum
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 eetlepel olijfolie
- peper, zout
Bereiding
Kruis de tomaten in en overgiet ze met kokend water. Laat ze 5 min. staan, spoel ze af onder koud water en ontvel ze. Snijd de tomaten in stukjes. Pel en snipper de knoflook, was en snijd de courgette in dunne plakjes. Was de vis en dep hem droog. Bestrooi de vis met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200C.
Vet een ondiepe ovenschaal in met olie. Leg de zalmfilets erin en verdeel de knoflook, basilicum en tomaat erover. Leg de courgetteplakjes er dakpansgewijs op. Bestrooi met zout naar smaak. Meng de kaas met de wijn en paneermeel. Verdeel het mengsel over de courgette. Laat het gerecht in 20 min. gaar worden en gratineren.
Lekker met gebakken aardappeltjes
Dit recept is afkomstig van smulweb
Dessert: Heisse Liebe
Ingrediënten
- 100 gr rood fruit zoals bosbessen, braambessen, aardbeien, frambozen
- 50 gr suiker
- likeur op basis van bessen, frambozen of een combinatie daarvan
- vanilleijs
- bosbessenijs
Bereiding
- Doe 3/4e van het fruit in een pot en laat gedurende een half uurtje samen met de suiker op een zacht vuurtje staan. Doe er de likeur bij.
- Doe er de rest van het fruit vlak voor het opdienen bij. Zorg ervoor dat het fruitsoepje zoet-zurig smaakt.
- Neem een diep bord en schep in elk bord een soeplepel fruit, leg de bolletjes ijs in het midden en doe er een flinke toren slagroom op. Werk af met wat verse framboosjes.
Dit recept is afkomstig van VT4
Smakelijk eten!
No Responses to “Liefde gaat door de maag: recepten voor Valentijnsdag”