Bijna iedereen ervaart wel eens een nacht waarin het erg moeilijk is om in slaap te komen. Dit is heel vervelend, vooral omdat je vaak niet goed weet wat je er tegen kunt doen. Af en toe een slapeloze nacht is redelijk normaal, maar als het vaker gebeurt is het toch fijn om er een oorzaak achter te vinden en het op te lossen. Het zou aan één van de volgende dingen kunnen liggen als jij weer een nacht wakker ligt.
Niet ontspannen genoeg
Voor het slapengaan is het belangrijk om goed te ontspannen en om het hoofd leeg te maken. Pieker je ’s avonds veel? Schrijf een half uurtje voor het slapen gaan alles op wat er in je hoofd omgaat. Je kunt ook bijvoorbeeld een dagboek bijhouden en elke avond alles wat er die dag gebeurd is opschrijven. Een andere manier om dit te doen, is door te mediteren of door te sporten. Zo kom je tot rust en val je sneller in slaap.
Te veel cafeïne
Het is bij velen bekend dat cafeïne je wakker houdt. Daarom is het niet verstandig om in de avond nog koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Wanneer je dit toch doet, doe dit dan kort na het avond eten. Zo is er nog genoeg tijd om de cafeïne grotendeels uit te laten werken. Dit kost namelijk ongeveer vier uur. Ook alcohol heeft een negatief effect op je nachtrust: het lijkt alsof je goed slaapt omdat je snel in slaap valt, maar je slaapt een stuk minder diep en je rust dus eigenlijk niet goed uit.
Geen rustgevende omgeving
In sommige gevallen kan de omgeving waarin je slaapt invloed hebben op de kwaliteit van je nachtrust. Verschillende dingen kunnen hiermee te maken hebben. Eén factor is rommel in je slaapkamer. Veel mensen slapen minder goed wanneer de slaapkamer rommelig is. Ook het bed heeft veel invloed: niet elk hoofdkussen en dekbed past bij je, dus je moet de juiste vinden. De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18ºC. Zorg er dus voor dat je kamer lekker koel en goed donker is.
Te weinig melatonine
Melatonine is een slaaphormoon dat je lichaam aanmaakt voordat je gaat slapen. Bepaalde dingen houden dit proces tegen. Denk aan de blootstelling aan schermen van computers/laptops, smartphones en tablets. Het licht van deze schermen remt het proces van het aanmaken van melatonine. Probeer dus minimaal twee uur voor het slapen gaan niet meer op een laptop, tablet of smartphone te kijken.
No Responses to “Moeite met slapen? Hier kan het aan liggen”