Recept en Baking Of Red Velvet Cake/Taart

Inmiddels een hele tijd geleden bracht ex-collega Michelle een overheerlijke taart mee naar kantoor: red velvet cake. Ik was helemaal verkocht en heb er lekker twee stukjes van genomen. En in mijn hoofd ontstond zo langzaamaan het plan om hem eens zelf te maken. Dus bij deze: red velvet cake by Anneliesje.

Als je wilt weten hoe je een taart maakt en je heet Annelies dan ga je Googlen. Ik vond diverse recepten, waarvan een deel over cupcakes ging. Veel recepten leken me onnodig moeilijk, maar uiteindelijk had ik er dan toch eentje gevonden die me best makkelijk leek, Allrecipes.com for the win!

Omdat het recept al ergens anders staat hou ik hier vooral even bij de basics en natuurlijk de foto’s!

Overigens kun je de taart ook geel, blauw of iets anders maken ;-) Maar dan heet het geen ‘red’ velvet meer natuurlijk.

Zorg dat je alle ingrediënten hebt klaarstaan binnen handbereik en dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Zorg ook dat je twee of drie bakvormen van 20 centimenter doorsnede hebt.

Als je twee taartvormen hebt, dan worden de lager per stuk ietsje dikker, logischerwijs. Dat houdt ook in dat ze iets langer in de oven moeten blijven. Bij mij waren ze na de vereiste 25 minuten nog niet gaar. Neem daarom 35 minuten en check met een ijzeren staafje of een dun mesje of alles enigszins is opgedroogd binnenin. Een beetje smeuïg blijft het wel, dus ga hier op je eigen beoordeling af. Ze moeten in elk geval niet bruin worden aan de bovenkant.

Als je drie taartvormen hebt, dan zijn de laagjes per stuk wat dunner en is de kans aanwezig dat 25 minuten voldoende is.

Oja, tijdens het afkoelen van de cakes heb je nog meer dan tijd zat om de glazuur te maken. Dus haast je vooral niet en maak er een dagje van ;-).

Als de cakes uit de oven komen (aangenomen dat je ze er tegelijk in kon krijgen), dan moet je ze minimaal 3 uur in de koelkast of een middag daarbuiten laten afkoelen. Als ze nog te warm zijn gaat de glazuur smelten en dan wordt de boter die erin zit vloeibaar. Das niet best. Test desnoods met een kleine hoeveelheid of het smelt of niet.

Wat ik heb gedaan is de cakes losmaken van de bodem en ik de ene omgedraaid zodat ik op een mooi plat stuk de glazuur kon strijken. De andere cake heb ik daar met zijn platte onderkant bovenop geplaatst. Zo past het allemaal net iets beter en wordt de taart minder scheef, in mijn beleving althans.

Als alles eenmaal op elkaar staat kun je de bovenkant en zijkanten insmeren. Ik had behoorlijk wat glazuur, waarschijnlijk omdat ik maar twee lagen had, dus er blijf wat te snoepen over dan. Met drie lagen kom je denk ik precies uit.

In veel kookwinkels verkopen ze ook allerlei leuke versiersels voor je taart. Maar, je kunt het ook opleuken met bijvoorbeeld hagelslag of vlokken, of een laagje cacaopoeder. Alles wat je fantasie maar toelaat.

En als dat erop zit is de taart klaar in principe. Laat hem nog een uurtje of wat in de koelkast zodat de glazuur ook weer een beetje opstijft. En dan maar smullen!!

Foto’s

Alles staat klaar, ingrediënten, bakjes, lepels, en de keukenmixer (niet op de foto).

Het basisbeslag, suiker, boter, cacaopoeder en kleurstof. De karnemelk en bloem moet er nog bij.

De chocolade langzaam smelten, met warm water in de pan, met een laag pitje om het water warm te houden. Niet koken!

De glazuur is klaar, roomkaas, boter en chocolade geklopt tot een soort slagroom. Ook lekker om van te snoepen!

Alles klaar, cakes af laten koelen. In de tussentijd even afwassen dus ;-).

glazuur erop. Taart klaar! Smullen!!

Als je nog vragen hebt over hoe ik het heb gedaan, gooi het in de comments! Laat me weten of het jou ook gelukt is en doe er als het lukt even een linkje naar een foto bij! Onder het reactievakje staat hoe je links kunt invoegen.

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

7 Responses to “Recept en Baking Of Red Velvet Cake/Taart”

 1. Ziet er goed uit. Hoop dat hij ook heerlijk is!

 2. 17/04/2012

  Benjamin Reply

  Add to bookmarks!! Ziet er echt lekker uit!

 3. 17/09/2012

  Debora Reply

  Watb ik me afvraag is wat de kosten zijn om deze taart te bakken ( ingredienten enzo)

 4. 23/12/2012

  Renske Reply

  Ik wil graag zo’n taart maken maar ik vraag mij af waar ik dat rode voedingskleurstof kan kopen?

 5. 23/12/2012

  Annelies Reply

  Hoi Renske, je kunt het kopen bij winkels waar ze bakvormen en dergelijke verkopen, en bij de ouderwetse kruidenierswinkeltjes, ook bij de toko wel eens. Als je op twitter zit kun je ook rondvragen voor winkels specifiek in jouw woonplaats. Hoop dat je eruit komt!

 6. 05/02/2013

  Eugenie Reply

  Hi Annelies,

  Sorry, maar dit is geen "red velvet"-kleur. Hij zal wel lekker smaken, maar jammer dat je niet de juiste verfkleur gebruikt hebt((((….

 7. 05/02/2013

  Annelies Reply

  Beste Eugenie, dat weet ik. Ik heb hier vloeibare kleurstof gebruikt en ik had poeder moeten gebruiken. De vloeibare variant had meer moeten zijn maar had ik niet tot mn beschikking. Ik heb hem inmiddels met poeder gebakken en toen werd ie donkerder, zoals ie hoort. Neemt niet weg dat ie ook ‘roze’ nog steeds heel lekker is. Misschien leuk voor Valentijn.
  Kortom: in dit recept bedoelen ze poederkleurstof dus, geen vloeibare. Al doende leert men.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*