Waarom regelmatig gebruikmaken van de sauna heel gezond is

Al meer dan 2000 jaar kennen de Finnen de voordelen van een regelmatig bezoekje aan de sauna. En hoewel de rest van Europa al een paar eeuwen gebruik maakte van badhuizen, kreeg de sauna pas de afgelopen 100 jaar zijn populariteit. Heel wat jaartjes in te halen dus! Gelukkig is onderhand ook in Nederland voor veel mensen de sauna niet meer weg te denken.

Waarom zeg ik ‘gelukkig’? Nou, dat is omdat er zoveel voordelen aan het gebruik van de sauna vastkleven, dat ik ze niet eens allemaal in dit artikel verwerkt krijg! Prioriteren dus. De belangrijkste staan hieronder:

Stress stress stress

Stress – juist. ‘Daar kom je tegenwoordig bijna niet omheen’ hoor ik je denken. Misschien komen we er niet altijd onderuit, maar we kunnen het wel verminderen. Hoe? Je raad het vast al: met een bezoekje aan de sauna.

De Finnen noemen het “de deuren sluiten naar de wereld”. De afgesloten ruimte, de warmte en de stilte zorgen er niet alleen voor dat je spieren ontspannen, maar ook dat je je geest even leegmaakt. Dit voorkomt onder andere angstgevoelens en deppressies! Daarnaast wordt het stofje endorfine aangemaakt. Dit gelukshormoon laat een gevoel van geluk en euforie achter – iets wat we goed kunnen gebruiken tijdens stresssituaties! Lees hier over nog meer manieren om stress te verminderen!

sauna gezond

Verminderd de hoge bloeddruk

Heb je last van een te hoge bloeddruk? De hoge temperaturen van de sauna kunnen je hierbij helpen! Ze laten je bloedvaten namelijk verwijden, waardoor er minder weerstand komt te staan op het stroomgebied. Hierdoor zal de bloeddruk dalen. Belangrijk is om de juiste temperatuur in de sauna te hebben.

Bij te snel afkoelen gebeurt het tegenovergestelde, daarom is het belangrijk voor mensen met een hoge bloeddruk om geleidelijk aan af te koelen, om een directe stijging te voorkomen.

Minder kans op hart- en vaatziektes

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verminderde kans op hart- en vaatziektesterfte is bij regelmatig gebruik van de sauna. Hierbij is geconstateerd dat bij 2 tot 3 keer per week gebruik van de sauna, er 23% minder kans is op sterfte door hart- en vaatziektes. Bij 4 tot 7 keer gebruik per week is er zelfs een vermindering van 48% ter vergelijking met niet of weinig (0-1 keer per week) saunagebruikers.

sauna gezond

65% minder kans op Alzheimer

Daarnaast toont een studie van de University of Eastern Finland aan dat bij een regelmatig gebruik van de sauna (4 – 7 keer per week, 19 min in 80 °Celsius) de kans op dementie of Alzheimer met 65% vermindert.

Om er nog even een schepje bovenop te gooien: wist je dat de sauna ook helpt bij verkoudheid, het schoonhouden van je huid en je beter laat slapen?

Best wel goede redenen om de sauna wat vaker te bezoeken, of niet? Nu voelt een bezoekje aan de openbare sauna soms als wat moeite, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel opties voor in de eigen tuin. Precies zoals de traditionele Finnen hebben. Dus op z’n Fins: “sluit de deuren naar de buitenwereld” en geniet van alle voordelen die de buitensauna te bieden heeft!

sauna gezond

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Waarom regelmatig gebruikmaken van de sauna heel gezond is”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*