Hoe handig ben jij?

Ben jij zo iemand die de meeste klussen in huis gewoon zelf doet? Of kun je nog geen schilderij ophangen zonder de muur blijvend te beschadigen?

Twee linkerhanden

Niet iedereen is even handig aangelegd, en dat is helemaal niet erg. Zelfs iemand met de spreekwoordelijke twee linkerhanden, kan met wat oefening de makkelijke klusjes in huis best onder de knie krijgen. Het kost alleen even wat tijd en oefening. Een muur schilderen, of ander klein schilderwerk in en om het huis, dat kun je simpelweg leren. Lees de instructies op de verf die je hebt gekocht, zoek desnoods naar instructiefilmpjes, en ga voorzichtig aan de slag. Zorg er hierbij vooral alles dat niet geschilderd hoeft te worden goed afdekt. Doe je dit netjes, dan kan er verder eigenlijk niet zo heel veel fout gaan.

Zo zijn er meer klusjes die je, zonder al te grote schade aan te richten aan jezelf of je omgeving, op kunt pakken. Een gaatje boren in de muur, dat kan uiteindelijk echt iedereen. Ook dingen als een lamp ophangen, wat tegels in de tuin leggen of zelfs een vloer leggen vallen best te leren, als je maar op zoek gaat naar goede instructies en accepteert dat het misschien niet in één keer goed gaat.

Wees wel voorzichtig

Weet je van jezelf dat je niet zo handig bent, dan is het wel verstandig om bij iedere klus die je oppakt goed na te denken over de vraag of dat wel zo handig is. Een kleine beschadiging aan de muur als het boren niet meteen goed gaat, of wat materiaal verliezen bij het leggen van een vloer omdat je het zagen nog onder de knie moet krijgen, dat is niet zo’n ramp. Ga je echter werken met zaken die veel meer schade kunnen aanrichten, of zelfs voor gevaar kunnen zorgen, dan dien je jezelf altijd af te vragen of je de klus echt wel aan kan.

Werken met elektriciteit, bijvoorbeeld, kan behoorlijk riskant zijn. Ben je niet zeker van wat je doet, doe het dan vooral niet. Dit geldt ook bij klusjes aan de waterleiding of gasleiding: niet doen als je geen idee hebt hoe je het aan moet pakken.

Ook werkzaamheden waar vuur bij komt kijken, kun je beter overlaten aan mensen die er verstand van hebben. Het aanbrengen van dakbedekkingen is zoiets, al verandert dat langzaam. Het nieuwe, steeds meer gebruikte EPDM folie breng je namelijk aan zonder het te verhitten. Met EPDM lijm plak je het op het oppervlak, wat het meteen een stuk veiliger maakt. Het is geen makkelijke klus, dus ben je niet al te handig kun je misschien nog steeds beter een expert inschakelen, maar gevaarlijk, dat is het in ieder geval niet.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

One Response to “Hoe handig ben jij?”

  1. Ik was echt totaal niet handig, maar leer steeds meer van mijn vriend haha. Want stel hij gaat dood, moet ik het ook zelf kunnen is zijn verklaring altijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*