Hoe zorg je voor ‘HYGGE’ in huis

In deze donkere maanden kunnen we het maar beter héél gezellig maken in huis. Daar brengen we toch de meeste tijd door en als je zorgt voor het ultieme ‘hygge’ gevoel, blijft die winterdip hopelijk ook uit de buurt. Ik kan enorm genieten van lekker thuiszijn met de kaarsjes aan en een goed boek, serie of spelletje. Houtkachel aan en kop thee erbij en ik ben helemaal in mijn element. Maar hoe zorg je nou voor dat heerlijke hygge gevoel in huis? Ik geef je tips!

Hygge: Deense gezelligheid. Het creëren van een fijne, warme, knusse sfeer.

Laagjes!

Niet alleen in modewereld zijn laagjes een trend en uitkomst tijdens de koude wintermaanden, ook in huis zijn laagjes de key. Drapeer een mooi plaid over de bank, leg een (vloer)kussen óp je kleed en verzamel mooie schapenvachtjes om je heen. Door het werken met laagjes creëer je al gauw een knusse sfeer.

Natuurlijke materialen

Al eerder gaf ik aan dat natuurlijke materialen zorgen voor een fijne sfeer in huis. Zo kies ik altijd voor een wollen vloerkleed in plaats van polyester en ook mijn kussens en het plaid op de bank zijn van wol, linnen of katoen. Voor accessoires kies ik vaak voor steen, marmer of glas. Duurzaam, stijlvol en ik ben van mening dat natuurlijke materialen een bepaalde romance in huis brengen.

Licht

Licht is héél belangrijk voor het hygge effect. In Scandinavië hebben ze nog veel donkerdere dagen dan wij dus is het een noodzaak om te zorgen voor mooie verlichting. Bij ons staan de lampen ook vaak aan in de wintermaanden en dus kun je maar beter zorgen voor stijlvolle verlichting, passend bij de stijl van je huis/interieur. Ik ben groot fan van oosterse lampen na ons bezoek aan Marokko, je creëert met deze lampen zo’n mooi 1001 nacht sfeertje. Mocht je (net als ik) redelijk wispelturig zijn, kun je het beste kiezen voor een lampenvoet zodat je kunt afwisselen met de lampenkap.  

sfeer in huis

Aardetinten

In ons huis kom je weinig kleur tegen. Vaak denkt men dan meteen aan ‘sober’ en ‘ongezellig’. Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat ons huis dat zéker niet is. Door gebruik te maken van een naturel kleurenpalet sluit alles juist prachtig op elkaar aan en komen natuurlijke materialen als hout, marmer en steen nog veel mooier uit. Ook in Scandinavië zie je veel naturel en pasteltinten in het interieur. Het brengt een oase van rust en dat is juist zo prettig in deze drukke maatschappij.

Karakteristiek huis

Toegeven: ik vind het hygge gevoel een stuk makkelijker te creëren in een karakteristiek huis. Wij hebben het geluk dat we een houten vloer hebben, ensuite deuren, hoge ramen en houten balken aan het plafond. Dat zorgt direct voor sfeer zonder dat je daar veel voor hoeft te doen.

Eten/drinken

Wat écht bij hygge hoort is lekker eten en drinken. Zorg voor een gevulde koelkast en verwen jezelf met lekkernijen. Bak eens een verse appeltaart in het weekend of ga voor een gezond bananenbrood. Verse thee of cappuccino erbij en je hebt een heerlijk verwenmomentje voor jezelf gecreëerd waar je van kan genieten in een cosy setting. Zorg je ook voor mooi servies?

Vuur

Ik heb het geluk dat ik met een pyromaantje in huis woon die het fan-tas-tisch vindt om vuur te maken. Zelf hou ik daar helemaal niet van, maar ik vind het wel reuze gezellig als de houtkachel brandt. Heb je geen houtkachel of openhaard die je kan aansteken? Veel kaarsen bij elkaar zorgen ook voor veel sfeer in huis.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Hoe zorg je voor ‘HYGGE’ in huis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*