Ook in de winter; binnen genieten van buiten

Toen je vanmorgen opstond wist je het zeker: Het is winter en het is ook echt koud buiten. De tuin laat zich even helemaal niet meer zien, of toch? Er zijn wat sporen te zien in de sneeuw, de hond van de buren heeft zin gehad in een wandelingetje vannacht. Maar ook de prenten van vogels vallen op. Er speelt zich best nog wel het een en ander af in de tuin, ook in de winter. Als je toch in de tuin staat, kijk dan eens naar binnen. Dan merk je vanzelf hoe anders de sfeer in de huiskamer is. Kunnen we daar iets mee, met winterkleuren misschien?

 • 1. Een lichte vloerbedekking of tapijt

Ook-in-de-winter-1Het is niet eenvoudig de kleur van de mooie natuurstenen vloer te veranderen. Die zorgt ervoor dat de huiskamer en de tuin als het ware één worden. In de winter kun je spelen met tapijten en vloerkleden. Zorg ervoor dat er een licht tapijt op de vloer ligt zodat ook de winter de huiskamer binnen komt. Ook het licht kan in de winter iets feller. Meestal is het al genoeg wanneer je een lamp verandert, zoek er een uit die wit licht verspreidt.

 

 • 2. De doorgetrokken muur in de tuin

Ook de binnenmuur die naar buiten doorloopt is een deel van het plan om de huiskamer in de tuin te laten overgaan. Die muur kan met winterkleur weer deel worden van de witte buitenwereld in uw tuin. Hierbij moet je denken aan schilderijen of tekeningen met schaatsers in landschappen, maar ook mooie wintersport vakantiefoto’s kunnen een rol spelen. Mocht je toch gaan voor het veranderen van de kleuren zelf dat raad ik aan de plinten een likje verf te geven in gebroken wit.

 • 3. Tuinverlichting

Ook-in-de-winter-2Ook de verlichting van de tuin krijgt in de winter een andere rol. De lampen gaan langer aan, omdat de dagen korter zijn. De verlichting van huiskamer en tuin zouden nu meer op elkaar aangepast kunnen worden. Zoek eens naar tuinverlichting die lijkt op de verlichting van de huiskamer. Een kristallen kroonluchter is het centrale verlichtingspunt? Dan zijn veel lampjes in de tuin, van ongeveer dezelfde maat als die in de luchter, een mogelijkheid. Heb je daarentegen gekozen voor een grote staande lamp als centraal verlichtingspunt dan zou je moeten denken aan lantaarnpalen in de tuin.

 • 4. Extra planten

Is de tuin toch te kaal tijdens de winterperiode? Denk dan eens aan potplanten voor het schuifpui. De schuifpui wordt in de winter bijna niet meer opengezet en dat is een goede gelegenheid om groenten en planten te gaan kweken. Omdat er licht en warmte binnenvalt is het ook een ideaal plekje om bloemen, bollen en planten die niet helemaal winterhard zijn een warm winterverblijf te geven.

Maar probeer ook eens een klein kasje in de tuin. U zou u nu al de groenten voor de zomer in kunnen zaaien in potten op de vensterbank, of in bakken op de vloer voor de schuifpui. Die kun je dan later planten in het kasje om er zeker van te zijn dat de groentes die je familie in de zomer eet ook vers zijn.

 • 5. Tuinverwarming

De tuin en de huiskamer zijn ook in de winter een geheel. Maar het is buiten wel erg koud dus daar moeten we iets aan doen. En tuinverwarming is duur, want die heb je alleen op gas of elektrisch. Dat is niet waar natuurlijk. Er zijn heel mooie buitenhaarden die op elke windvrije plek in de tuin gebruikt kunnen worden. Ze werken meestal op hout, kolen en natuurlijk houtskool en geven, behalve warmte, ook gezelligheid.

Het is ook mogelijk een vaste tuinkachel aan te brengen op de beste plek van het terras, uit de wind en in een hoek van de doorgetrokken muur. Met aangepaste kleding toch een terrasfeestje organiseren? Rond de tuinkachel is het mogelijk. Maar er zijn ook verplaatsbare tuinkachels en gedeeltelijk gesloten barbecues die dienst kunnen doen als tuinverwarming.

 • 6. Het balkon

De meeste van deze tips zijn ook bruikbaar voor een balkon. Alles is een beetje kleiner op een balkon en natuurlijk is er geen gazon. Maar met een buitenhaard het balkon verwarmen en ook in de winter genieten van het uitzicht, samen met familie, vrienden of de buren is heel goed mogelijk.

Bronnen:
 http://www.maatkussens.nl/tuinkussens 
 http://www.duurzaamnieuws.nl
 http://www.realhomemagazine.co.uk

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

3 Responses to “Ook in de winter; binnen genieten van buiten”

 1. 26/02/2015

  Cherel Reply

  Wat een leuk artikel!

 2. 26/02/2015

  Laura Reply

  Goede tips! En inderdaad ook toepasbaar op een balkon, al mogen wij geen buitenhaard in verband met de rookontwikkeling.. Heel jammer, maar met een extra kleedje wordt het al warmer. Omdat ik je blog zo leuk vind heb ik je genomineerd voor de Liebster Award! http://www.laurakuiper.nl/blog/de-liebster-award/

  • 27/02/2015

   Anouk van Eldik Reply

   Ah dat is jammer, een haard binnen dan maar. ;) Wat leuk om te horen, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*