Verbouwen optie 3: traprenovatie

Je kunt het nooit in alles met elkaar eens zijn. Wij hebben het geluk dat we het 9 van de 10 keer wél met elkaar eens zijn, maar in huis lopen we nog weleens tegen dingen aan waar we allebei anders over denken. De trap is zo’n ding. Al vanaf dat we het huis op het oog hadden begon vriendlief een balletje op te gooien: ”Hé, die trap he…”. Ik ben de beroerdste niet en wil best eens kijken wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele traprenovatie.

Eerst maar eens het knelpunt onder de aandacht brengen: we hebben een prachtige klassieke, sierlijke witte trap in huis, die een prominente plek in de voorkamer inneemt. Niets mis mee want het is een pareltje om te zien (vinden we allebei). Op de trap ligt een zwarte loper en daar zit het knelpunt. Vloerbedekking vinden we een absolute no go en hoewel ik de loper op de trap nog wel mee vind vallen, is dit voor de man ook al te veel van het verkeerde.

De mogelijkheden

Licht, Scandinavisch en industrieel is hoe ik onze woonstijl zou omschrijven. We houden van natuurlijke, robuuste materialen en voor de traprenovatie zaten we dan ook te denken aan hout of beton. Een traprenovatie kan worden uitgevoerd wanneer de basis, de trap zelf dus, nog goed is, maar je toe bent aan iets anders of de huidige bekleding verouderd is. Er wordt als het ware een traptrede over een bestaande traptrede aangebracht waardoor het nieuw oogt, maar je nog wel gebruik maakt van de ”oude” trap. Tijd voor wat inspiratie, van een trap met hout look tot een open trap in een loft.

traprenovatie

Het kostenplaatje

Omdat het hier niet gaat om een grote verbouwing en enkel het aanbrengen van traptredes op de huidige, ben ik erg benieuwd naar de kosten traprenovatie. Allereerst is het belangrijk om een keuze te maken qua materiaal. De populairste mogelijkheden zijn laminaat of vinyl, maar tapijt en eiken zijn ook opties. Verder maakt het wat de kosten betreft ook nog uit of je een open of gesloten trap hebt. Bij een gesloten trap moeten namelijk ook de stootborden vervangen worden. Wanneer er wordt gekozen voor vinyl of laminaat moet je nog rekening houden met de kosten schilder en eventueel stucwerk.

Soort materiaal Gemiddelde kosten *
Laminaat € 33
Tapijt € 43
Vinyl € 53
Eiken € 63
*per overzettrede inclusief btw en exclusief montage

Zelf aan de slag? Ben je zelf heel handig of heb je een handige Harry in huis? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met de traprenovatie. Vergis je niet; het is een behoorlijk arbeidsintensieve klus.

Bron afbeeldingen: Pixabay & Pexels

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Verbouwen optie 3: traprenovatie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*