Verbouwen optie 4: zonnepanelen

Je hoort (en ziet) het tegenwoordig steeds meer: zonnepanelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Ik vind dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan een betere wereld en door groene stroom op te wekken bespaar je ook direct op je energierekening. Twee vliegen in één klap dus!

Mijn ouders hebben dit jaar zonnepanelen geplaatst en ook bij onze nieuwe buren zagen we ze al op het schuurtje liggen. De interesse is gewekt en met het idee dat je bijdraagt aan een groener milieu al helemaal. Daarnaast bespaar je met 10 zonnepanelen al zo’n 470 euro op je energierekening per jaar. Een hele goede investering dus die zichzelf binnen een paar jaar terugverdient.

zonnepanelen

Wat zijn de kosten?

Helaas hangt er wel een prijskaartje aan het plaatsen van zonnepanelen. Daarom is het extra belangrijk om goed te kijken naar het juiste rendement, de energieprijs en eventuele subsidies. Een andere optie om het betaalbaarder te maken, is om het samen met geïnteresseerde buren te doen. Gelukkig wil de overheid zelf energie opwekken ook zo aantrekkelijk mogelijk maken en dus bieden zij de optie voor btw teruggave zonnepanelen. Hieronder vind je een overzicht van wat ongeveer de kosten zullen zijn, inclusief btw en installatie, als je een bepaald kWh wilt opwekken.

Jaarlijks verbruik in kWh Aantal panelen nodig Prijs
2300 11 €4800 – €5500
3400 16 €7300 – €7800
4100 20 €8800 – €9300
4600 22 €10.000 – €10.500
5300 25 €11.500 – €12.000
5400 26 €11.800 – €12.300

BTW teruggave

Op het moment dat je zelf zonnepanelen hebt, ziet de overheid jou als energieleverancier en dus ben je ”zelfstandig ondernemer”. Om dit officieel te worden, moet er nog wel een formulier worden ingevuld. Het grote voordeel hiervan is dat je de BTW kunt terugvragen van de investering. Dit is zeker de moeite waard omdat je zo 21% van de totaalprijs terug kunt vragen.

Asbest vrij Nederland

Sinds 1994 is het verboden om asbest te gebruiken bij verbouwingen. Asbest is schadelijk voor de gezondheid en dus wil de overheid af van asbest. Het plan ”Verbod op Asbestdaken” pleit hiervoor. Gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd kunnen nog wel asbest bevatten en om ervoor te zorgen dat ook dit verdwijnt, heeft de overheid een subsidieregeling om zo te helpen bij de investering voor asbest verwijderen. Op dit moment weten we zeker dat deze regeling nog tot en met 31 december 2019 van toepassing is.

Heb jij de overstap al gemaakt naar zonnepanelen?

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Verbouwen optie 4: zonnepanelen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*