Verbouwen optie 6: Gietvloer

De witte houten vloer die in ons huis ligt vind ik prachtig. De vorige eigenaresse heeft de houten vloer een paar jaar geleden helemaal wit geverfd, maar wel zo dat je de oneffenheden van het hout en de planken nog zichtbaar zijn. Een aanwinst als je het mij vraagt want op deze manier heb je wel de frisse look vanwege de witte kleur, maar behoud je ook de gezelligheid en warmte qua sfeer doordat het nog wel een houten vloer is. 

Stoer en industrieel

Mijn vriend was niet direct te spreken over de witte vloer, want het was allemaal wel erg ”wit” volgens hem. Inmiddels ziet ook hij de charmes er wel van in en juist door de combinatie met hout en natuurlijke materialen in de meubels is het heel stoer en sfeervol. Op onze slaapkamer is de originele houten vloer nog aanwezig en op de overloop en andere 2 slaapkamers boven ligt laminaat. Vooral dit laatste vinden we allebei een no go in een oud huis en dus zijn we aan het kijken naar alternatieven.

Op zoek naar een geschikt alternatief kwamen we al gauw uit bij een gietvloer. We zijn beide dol op de industriële stijl en vinden de beton look erg mooi in combinatie met het klassieke van het oude huis. Ik ben reuze benieuwd naar de voor- en nadelen van de gietvloer. Ook vraag ik mij af of het echt zo prijzig is als je vaak hoort en of er wellicht een relatief goedkope gietvloer bestaat.

gietvloer

De voor- en nadelen van een gietvloer

Een van de grote voordelen is natuurlijk het stoere en strakke uiterlijk. Een gietvloer is erg populair door de industriële trend. Ook erg fijn; een gietvloer heeft een lange levensduur en gaat zo 50 jaar mee. De vloer is daarnaast makkelijk schoon te houden en slijtvast. Als je vloerverwarming hebt of het overweegt, heb je aan een gietvloer ook een goede want dit is prima te combineren.

Tja, helaas hangt aan zoveel voordelen ook een prijskaartje en dat is direct een van de grootste nadelen van de gietvloer. De kosten liggen een stuk hoger dan andere soorten vloerbekleding. Ook moet je er rekening mee houden dat een gietvloer geen geluid isoleert en het kan dus behoorlijk gehorig zijn. Een gietvloer plaatsen is tijdrovend, je bent zo 4 dagen verder, daar komen ook de hoge kosten vandaan. Ben je er op uitgekeken? Verwijderen is erg lastig dus is het belangrijk dat je écht overtuigt bent van een gietvloer.

Een betaalbare optie

Bestaan er ook goedkopere varianten? Ja, de troffelvloer is er zo eentje. Deze vloer wordt op dezelfde manier aangebracht als gietvloeren, maar er wordt gebruik gemaakt van ander materiaal namelijk grind gemengd met epoxyhard. Dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren, uitstralingen en korrelgroottes en dus naar wens te bepalen. De kosten liggen bij een troffelvloer lager dan bij een gietvloer, maar je zult nog steeds duurder uitkomen dan bij andere vloerbekleding het geval is.

In onderstaande tabel een schatting qua kosten:

Aantal m2 troffelvloer Prijs per vierkante meter
Tot 50 m2 €75 – €80
50 – 100 m2 €70 – €75
100 – 150 m2 €65 – €70
150 – 200 m2 €60 – €65

 

Ben jij ook fan van de industriële woonstijl?

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

One Response to “Verbouwen optie 6: Gietvloer”

  1. 18/01/2019

    Jamey Reply

    Ik wil echt zo graag een gietvloer..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*