Verbouwen optie 7: hovenier

Voorjaarskriebels! Hebben jullie er ook al ”last” van? In januari vind ik het eigenlijk nog een last omdat je weet nog minstens zo’n 2 maanden te moeten wachten voor de lente een beetje (kan!) beginnen. Daarom vind ik het extra fijn om alvast bezig te zijn met de voorbereidingen en de tuin eens onder de loep nemen; is ‘ie al klaar voor het voorjaar?

Wij hebben het geluk dat er bij dit huis al een overkapping/veranda in de tuin zat. Deze stond namelijk hoog op ons wensenlijstje. Bij vrienden hebben we al gezien dat je toch vaker gebruik maakt van de tuin en de lange zomeravonden als je overdekt kunt zitten.

Om echt een goed beeld te krijgen van wat er nog meer mogelijk is met je tuin, kun je in gesprek gaan met een hovenier. Hij/zij kan goed advies geven en je op ideeën brengen waar je zelf nog helemaal niet aan hebt gedacht.

1. Een tuinontwerp

Alles staat (of valt) met een goed ontwerp van de tuin. Neem hier ruim de tijd voor en denk goed na over wat je belangrijk vindt. Bij een kleine tuin moet je vaak prioriteiten stellen omdat je beperkt bent in de ruimte. Met een grote tuin is het juist de uitdaging om het gezellig en sfeervol te krijgen en niet het gevoel te hebben dat je op een grasveld of een plein (bij wijze van spreken) zit.

Je kunt zelf aan de slag gaan met Photoshop als je daar een beetje handig in bent, maar potlood en papier werkt vaak ook prima. Mocht je er zelf niet uit komen, kun je de hulp in roepen van een tuinarchitect. Het is zijn beroep om de wensen van klanten door te vertalen naar een mooi ontwerp dus succes gegarandeerd.

hovenier

2. De tuinaanleg

Heb je helemaal duidelijk hoe je het hebben wil? Dan is het tijd voor de tuinaanleg. Vaak wordt dit uitbesteed aan een hoveniersbedrijf en daarom is het dus ook van groot belang dat het tuinontwerp duidelijk is. Een hoveniersbedrijf neemt je niet alleen zorgen uit handen, maar beschikken bovendien over al het materiaal om aan de slag te gaan. Met name het plaatsen van schuttingen, kappen van bomen en/of het aanleggen van een vijver zijn taken die je beter door vakmensen kan laten doen.

3. Het onderhouden van de tuin

Wanneer je tuin ”af” is, kan het genieten beginnen! Met een tuin blijf je wel altijd werk houden doordat de boel in het voorjaar en de zomer natuurlijk flink in bloei staat. Denk aan gras maaien, snoeien, onkruid bestrijden maar ook dagelijkse taken als de planten water geven. Wanneer je hier niet van houdt of weinig tijd hebt, kun je het beste kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Met bestrating heb je bijvoorbeeld al een stuk minder werk dan met gras.

Een andere optie is om een hovenier te laten komen voor onderhoud. Hier bestaan zelfs contracten voor zodat je tuin eens in de zoveel tijd onder handen wordt genomen.

Laat die lente maar komen!

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Verbouwen optie 7: hovenier”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*