Zelf veilig je dakbedekking vervangen: kan dat?

Als je het hebt over klusjes in en om het huis die je gemakkelijk zelf kunt oppakken, in plaats van er een professional voor in te huren, dan is het repareren of vervangen van de dakbedekking misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch zijn er situaties waarin zelf klussen aan je dak best een mogelijkheid is.

Het dak op: hoe, wanneer en hoe vaak?

Hoe vaak kom jij op het dak van je huis? Als je een plat dak hebt, voorzien van bitumen dakbedekking dan zou je antwoord ‘Regelmatig’ moeten zijn. Bitumen gaat namelijk een jaar of twintig mee, maar loopt zeker in periodes van extreem weer flinke risico’s op beschadigingen. Om die reden wordt het sterk aangeraden om minimaal één keer per jaar, maar liever nog vaker, het dak op te gaan en de dakbedekking te controleren op beschadigingen. Hierbij moet je vooral letten op de plakken waar de bitumen niet plat op het dak ligt, dus bijvoorbeeld aan de randen of langs een schoorsteen. Hier is de kans op afbrokkelen of scheuren het grootst, met uiteindelijk lekkage als gevolg.

Hoe kom je op je dak? Bij een plat dak is dat vaak via een hoge ladder. Natuurlijk zorg je ervoor dat deze goed vast staat, en ga je bij voorkeur alleen het dak op als er ook iemand op de grond staat die je ladder vast kan houden en in de gaten houdt. Deze persoon kan je tevens waarschuwen als je te dicht langs een rand loopt en dit zelf niet in de gaten hebt.

Ook een schuin dak bereik je via een ladder. Het betreden van een schuin dak is door zijn vorm vaak wat lastiger, je kunt tenslotte nergens goed staan. Dit wordt vaak opgelost door op de plekken waar je je voeten neer wilt zetten een dakpan weg te halen. Of je dit veilig werken vindt, dat is je eigen keuze. Wees je in ieder geval altijd bewust van de grote hoogte waarop je je bevindt, en neem geen onverantwoorde risico’s.

Zelf je dakbedekking vervangen?

Zelf je dakbedekking vervangen, in het geval van een plat dak, lijkt misschien een vrij gevaarlijke klus. Hoe vaak hoor je niet dat het misgaat met zo’n brander, en het hele dak vlamvat? Zelf op deze manier aan de slag gaan is, zeker als je er geen ervaring mee hebt, dan ook geen goed idee te noemen. Toch kun je wel zelf een nieuwe dakbedekking aanbrengen: als je kiest voor EPDM dakbedekking. Bij het aanbrengen van EPDM folie is namelijk geen verhitting nodig, en hoef je dus niet met een brander aan de gang. Dit maakt het een stuk veiliger klusje dat, als je het toch niet ziet zitten, natuurlijk ook met alle liefde door de expert kan worden uitgevoerd.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Zelf veilig je dakbedekking vervangen: kan dat?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*