Zo maak je een lichtplan

Een huis kan nog zo mooi zijn ingericht, zonder (sfeer)verlichting wordt het niks. Ik vond dit zelf vrij lastig bij ons nieuwe huis, want door de grote ruimtes en hoge plafonds wist ik niet goed waar te beginnen met de verlichting. Dit kun je voorkomen door een lichtplan te maken. Zo breng je precies in kaart waar je lampen nodig hebt, en kun je dit gemakkelijk realiseren.

Wanneer je eindelijk de sleutel hebt van je nieuwe woning, kun je niet wachten om direct te gaan settelen. Vaak heb je dan helemaal geen zin meer om nog na te moeten denken over praktische zaken als een lichtplan. Zorg dus dat je hier al voor die tijd mee begint, zodat je het uiteindelijk alleen nog maar hoeft uit te voeren. Moet je nog lampen aanschaffen? Denk dan aan energiezuinige en betaalbare verlichting, online oriënteren kan je hier erg bij helpen, bijvoorbeeld de lampen bij Budgetlight.nl.

Woon je al langere tijd in je huidige huis, maar ben je niet tevreden over de verlichting? Ook dan is een lichtplan een goed idee want je leert op een andere manier kijken naar je huidige lichtbronnen en komt er zo achter hoe het anders kan.

Benieuwd hoe je dit aanpakt? Zo maak je een lichtplan:

1. Plattegrond

Begin altijd met een plattegrond tekenen (met de hand of op de computer) van je woning. Zorg dat je dit plattegrond op schaal tekent en vergeet niet om de ramen en deuren ook mee te nemen. Dit zijn namelijk natuurlijke lichtbronnen.

2. Stopcontacten

Geen lampen zonder stopcontacten dus geef op je plattegrond ook duidelijk aan waar aansluitpunten zitten. Maak gebruik van symbolen om de verschillende punten aan te geven (spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten).

lichtplan maken

3. Uitlichten

Nu komt het leukste gedeelte: teken de meubelen en (grote) accessoires ook op het plattegrond en geef aan welke onderdelen in huis je wil verlichten. Denk aan een stoel, maar ook een schilderij die extra in de spotlights mag. Het is hierbij dus wel van belang dat je zeker bent over de inrichting want wanneer je nog gaat schuiven met meubels, klopt het plattegrond niet meer.

4. Functies

Wat voor functies hebben de onderdelen die je wil verlichten? Op basis van deze functies kies je het soort verlichting uit dus geef dit ook weer in het plattegrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, televisie kijken, koken of werken.

5. Soorten verlichting

Bij stap 4 benoemde we al dat je aan de hand van de functies het soort verlichting kiest. Je kunt kiezen uit drie soorten: basisverlichting (de lampen die je iedere dag gebruikt om de ruimtes te verlichten), functionele verlichting (bij sommige functies heb je meer licht nodig, zoals tijdens het werken of een boek lezen) en sfeerverlichting. Bij deze laatste kies je voor zacht licht, puur voor de sfeer in huis.

6. Uitvoeren

Nu je precies weet wat je nodig hebt voor de juiste verlichting in huis, kan het uitvoeren beginnen!

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Zo maak je een lichtplan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*