De chemie van de liefde – zo zit dat

‘Verliefdheid is het zaadje wat zich later ontkiemt tot de schoonheid van bloeiende liefde’. Klinkt mooi hè? Dat doen we graag, romantiseren. Dat doen we omdat (potentiële) partners zo’n grote rol in ons dagelijks leven spelen. Maar wist je dat verliefdheid en liefde eigenlijk wetenschappelijk verklaarbaar zijn? Da’s dan weer niet zo romantisch maar wel handig om te weten: in dit artikel vertel ik je namelijk meer over de chemische reacties in ons brein, hoe de liefde ons daarmee mooier maakt én hoe je dit vast kunt houden.

Waarom worden we eigenlijk verliefd?

Wetenschappers noemen verliefdheid een ‘tijdelijke chemische reactie in de hersenen’. Maar, voordat ik je roze bel doorprik: het zijn niet de reacties zelf die de interactie tussen 2 geliefden teweegbrengen. Wat dan wel? Dat is ook voor de wetenschappers nog een raadsel. Over het ‘waarom’ zijn de meeste wetenschappers het in ieder geval wel eens: we worden verliefd zodat we kinderen willen maken!

Je hersenen als drugsproducent!

Wanneer je op de roze wolk zit maken je hersenen dus verschillende stimulerende stoffen aan. Deze stoffen wekken dezelfde gevoelens op als harddrugs. Raar, maar wel heel slim van je lichaam. Zo raak je namelijk (erg) verslaafd aan het gevoel en is de kans groter dat de verliefdheid zijn doel, voortplanting, bereikt. Het verklaart gelijk waarom verliefde mensen zich vaak irrationeel gedragen…Je kunt het ze dus niet kwalijk nemen!

Waarom gaat verliefdheid dan over?

Op een gegeven moment neemt de productie van de stoffen af. Dat betekent dat, gemiddeld na 2 jaar, de verliefdheid overgaat in liefde. En wees blij: stel je voor dat je je leven lang verliefd bent! Dat zou je lichaam én je hersenen uitputten. Liefde heeft als doel het stel bij elkaar te houden om zo eventueel meer kinderen te maken en het kind wat er al is, goed te doen opgroeien en zo de kans weer vergroten dat dit kind zich later weer voortplant.

Eet je mooi

Door de aanmaak van dopamine, en endorfine krijg je een fijn gevoel. En we weten allemaal: als je je goed voelt, dan straal je dat ook uit. Vervolgens zorgt vasopressine ervoor dat je monogaam blijft (anders werd je verliefd op Jan en Alleman!) en fenylethylamine geeft blosjes aan je wangen en een ‘glow’ aan je gezicht. Kortom: een chemische cocktail waardoor je er geweldig uit ziet! Maar hoe kun je dit nu in stand houden als de verliefdheid weg is? Dat is makkelijker dan je denkt:

 • Eet chocolade
  Door het eten van chocolade komt de stof endorfine vrij én wanneer je kiest voor donkere chocolade (tenminste 60% cacao) zorgt het ook nog eens voor een gladdere huid en meer hydratatie. Endorfine werkt trouwens ook pijnstillend.
 • Natuurlijke serotonine
  Serotonine, ook wel het ‘feelgood’ hormoon, zorgt voor een goede stemming en tevredenheid. Je krijgt dit fijne stofje binnen door het volgende in je dieet op te nemen: melk, kaas, Hüttenkäse, vlees, kip, schaal- en schelpdieren, ei, banaan, amandelen, pecannoten, pompoenpitten, sesamzaad en linzen.
 • Vet is goed?
  Er zijn goede vetten die je huid ‘smeren’, vochtverlies voorkomen en je cellen sterk en stevig houden. Wat moet je dan eten? Onder andere vette vis (zalm, tonijn, etc.), avocado, cashewnoten, walnoten en olijfolie.
 • Een stralende teint
  Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je huid een flinke oppepper krijgt door de celvernieuwing te stimuleren én de poriën te laten samentrekken (fijn voor de neus!): alle groene groentes, alle oranje groentes, sojaproducten en bosvruchten.
 • Onrustige huid, weg ermee!
  Kies voor voedingsmiddelen die veel vitamine A in zich hebben. Dit bestrijdt de talgproductie van je huid. Eet felrode groenten en fruit en oranje groenten en fruit!

Blijf je best doen voor elkaar

Kort samengevat heb je door gevarieerd en bewust te eten enorm veel invloed op je uiterlijk. Dat verklaart dus ook waarom je er dan weer niet zo goed uitziet na een maand junkfood…Dus, wil jij net zo mooi zijn voor je partner als toen je hem of haar net leerde kennen? Stop er een beetje moeite in en je krijgt er ongetwijfeld heel veel voor terug.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “De chemie van de liefde – zo zit dat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*