Geen plastic meer in onze verzorgingsproducten!

Ik ben er op tegen dat er plastic in onze cremetjes en scrubs zitten. Er zijn zoveel natuurlijke producten die goed afgebroken kunnen worden die op je huidje ook een prima effect hebben, dat plastic niet nodig is. Dat plastic komt in onze afvalwater en in de zee.

Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Een deel hiervan bestaat uit microplastics of micro beads. Deze minuscule bolletjes plastic zitten in honderden gangbare verzorgingsproducten, waaronder shampoos, gezichtsverzorgers, tandpasta, lipbalsem en scheerschuim. Helaas duiken er steeds meer van deze producten op. Dat moet snel stoppen, vindt een groeiende club bezorgde non-governmental organizations (NGO’s) uit de hele wereld die zich samen sterk maken voor de campagne Beat the Micro Bead.

Ook jouw favoriete merk!

‘De producenten die deze volstrekt onnodige afvalstroom creëren, want er zijn natuurlijk afbreekbare alternatieven voor handen, doen tot op heden alsof er niets aan de hand is’, zegt Maria Westerbos, voorzitter van de Plastic Soup Foundation. Onder aanvoering van Captain Charles Moore de ontdekker van de plastic soep, de Nederlandse Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee roepen de NGO’s bedrijven als Unilever, Hema, L’Oreal, Rituals, Yves Rocher, Johnson & Jonhson, Procter & Gamble en vele andere op om hier zo snel mogelijk mee te stoppen.

Klinkt allemaal lekker, maar het is verrekte lastig om alle fabrikanten duidelijk te maken dat consumenten geen plastic meer willen. En alternatieven vinden is ook nog eens heel moeilijk, of ze zijn veel duurder. Eigenlijk hetzelfde dilemma als met biologisch vlees. Dus ik hoop dat deze actie een beetje helpt. En mijn blog erover ook.

In de voedselketen

Want het is niet zomaar een beetje plastic, het is echt wel een serieus probleem dat je niet moet onderschatten. Je merkt er misschien helemaal niets van, vooralsnog, maar het komt zo de voedselketen binnen. De plastics zijn zo klein dat plankton het kunnen binnenkrijgen, daarna krijgen schelpdieren en vissen het binnen. Ze zien het verschil tussen voedsel en plastic niet. Allerlei giftige stoffen (POP’s) kunnen zich hechten aan het plastic en daarom is het dus gevaarlijk. Als wij dus vis eten, bestaat het risico dat we steeds kleine hoeveelheden gifstoffen binnenkrijgen. Kleine hoeveelheden klinkt misschien ongevaarlijk, maar als je vaak vis eet, wordt het al snel meer. Je lichaam breekt die gifstoffen niet altijd goed af en dat zet zich dan af in je organen, waardoor de kans op allerlei ziektes groter wordt.

Boelveel support

Anyway, daarom wordt de campagne nu al ondersteund door Algalita Marine Research Institute, 5Gyres, Natuur & Milieu, Plastic Pollution Coalition (met meer dan 150 aangesloten organisaties wereldwijd), de Waddenvereniging, Seas at Risk, Greenpeace, Sea First, Marine Conservation Society, Surfrider Foundation Holland, Deepwave, Project Blue Sea, Duik de Noordzee Schoon en Plastic Oceans Foundation. Vrijwel dagelijks sluiten nieuwe NGO’s zich aan bij de Plastic Soup Community. Vandaag zijn Surfrider Foundation Europe en European Environmental Bureau (EEB), een federatie van 140 milieuorganisaties, toegetreden tot de community.

Hier een lijst met verzorgingsproducten die microplastics bevatten: http://www.noordzee.nl/wp-content/uploads/2012/08/Lijst-producten-MET-plastic-augustus.pdf

Zelf helpen


Via een petitie wil de kersverse Plastic Soup Community een grote hoeveelheid handtekeningen verzamelen. Hiermee hopen ze dat de Europese Unie bereid zal zijn om uit voorzorg in te stemmen met een verbod op de verkoop van producten met microplastics per 1 januari 2014, of zoveel eerder als mogelijk is.

Ik zeg doen! Wat jij?

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

2 Responses to “Geen plastic meer in onze verzorgingsproducten!”

  1. Hear hear! Ik ben tegen alle rommel in producten maar weet dat het soms onvermijdelijk is. Maar dan n

  2. 16/10/2012

    Martijn Reply

    Is er ook een lijst met producten die goed zijn? Dat maakt het koopproces makkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*