Hard to get; het eeuwenoude versierspel

Het eeuwige kat- en muisspelletje, pak me dan als je kan. En maar om elkaar heen blijven draaien. Vooral niet zeggen dat je elkaar leuk vindt, want dan is de magie doorbroken. Ik vond het tijd voor een onderzoekje naar het effect van dit eeuwenoude versierspel.

Ergens klinkt het wel logisch. Niet toegeven wat je voor de ander voelt, leidt er toe dat de ander meer en meer gaat nadenken over de gevoelens van de ander. Wat weer kan leiden tot meer gevoelens en vooral meer verlangens dat de ander voor jou voelt wat jij (onuitgesproken uiteraard) voelt. Maar is het allemaal wel zo logisch?

Schermafbeelding 2014-09-30 om 11.11.19Het gevaar dat op de loer ligt is dat men teveel desinteresse uitstraalt waardoor de ander afhaakt. Gevoelens worden niet uitgesproken en als men zich mysterieus blijft gedragen, kan de ander geen hoogte krijgen en bestaat er een kans dat deze afhaakt. Misschien uit onzekerheid of uit zelfbescherming, of simpelweg uit gemak.

Het effect van hard to get spelen lijkt moeilijk te worden vastgelegd. Uit diverse onderzoeken is wel degelijk gebleken dat het op korte termijn effect heeft doordat het interesse van de ander wordt aangewakkerd. Maar gevoelens onuitgesproken laten, werkt natuurlijk niet.

De meest voor de hand liggende reden voor het spel lijkt mysterieus over willen komen. Maar is dat wel zo? Volgens Amerikaanse onderzoekers wordt het juist vaak gedaan uit een bepaalde onzekerheid. Ongeïnteresseerd overkomen maakt je tenslotte een stuk minder kwetsbaar. Maar kunnen we uiteindelijk niet beter allemaal lief hebben gehad en gefaald, dan nooit te hebben lief gehad?

Anouk van Eldik (608 Posts)

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.


Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Hard to get; het eeuwenoude versierspel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*