De knop is om. We zijn (bijna) allemaal bewust bezig met het klimaat en proberen beetje bij beetje duurzamer te gaan leven. Minder luchtvervuiling, meer groen en plastic tot een minimum beperken. Een hele goede ontwikkeling die héél hard nodig is. Maar hoe zit het eigenlijk met ons binnenklimaat? Hier wordt vaak weinig bij stilgestaan terwijl dit heel bepalend is voor hoe we ons voelen, zowel thuis als op je werkplek.
De ruimtes waar je veel uren op een dag doorbrengt zijn vaak je woning en op kantoor. Des te belangrijker dus dat je je prettig voelt op deze plekken en er een gezonde lucht is. In huis willen we ontspannen en kunnen genieten van onze vrije tijd. Lekker lui zijn, bankhangen, lezen, kokkerellen en borrelen met vrienden. Op werk willen we energie hebben om aan de slag te gaan en productief te zijn. Allemaal dingen die worden beïnvloed door een gezond klimaat. Deze klachten kunnen optreden bij een slecht binnenklimaat:
- Zuurstofgebrek
- Concentratieproblemen
- Klachten door te droge lucht
- Een constant grieperig gevoel
- Benauwdheid
Vocht, tocht en/of schimmel zijn vaak tekenen dat je binnenklimaat niet optimaal is.
Hoe zorg je nou voor een goed binnenklimaat?
Een gezond binnenklimaat wordt voor een groot deel bepaalt door een goede luchtkwaliteit. Het lastige is dat verontreinigende lucht fysiek niet waar te nemen valt waardoor men er vaak lang in rond loopt en je er pas achter komt als je klachten krijgt. Je kunt zelf aan de slag gaan om de luchtkwaliteit te meten of het door experts laten doen, zoals luchtkwaliteit meten door Strooming.
De temperatuur is erg belangrijk voor je productiviteit. Bij een binnentemperatuur tussen de 20 en 25 graden functioneren we het beste. Onder de 15 graden gaat het hard minder, helemaal bij een zittend beroep zal de bewegingssnelheid van de vingers afnemen door slechte doorbloeding.
Planten kunnen hun steentje bijdragen door lucht te zuiveren. Met name de krulvaren, lepelplant en goudpalm zijn hier heel erg geschikt voor. Helemaal niet vervelend wat een beetje groen fleurt ook direct de ruimte op. En het oog wil natuurlijk ook wat!
Hoe zorg jij voor een gezond binnenklimaat?
No Responses to “Hoe zorg je voor een goed binnenklimaat?”