Klaar met je opleiding; wat nu?

Het heeft je bloed, zweet en tranen gekost, maar nu is het dan toch echt gelukt. Je bent klaar met je opleiding! Maar na dat korte moment van euforie bekruipt je al snel een vervelend gevoel. Want wat moet je nu eigenlijk gaan doen? Wordt het werken, verder studeren of heb je wellicht nog hele andere plannen?

Verder studeren

Je kunt ervoor kiezen om verder te gaan studeren. Misschien dat je hbo hebt gedaan en nu door wil stromen naar de universiteit, of wellicht wil je je kennis uitbreiden met een compleet andere studie. Bedenk vooraf in elk geval goed wat je met je vervolgstudie wil en waarom je die wil gaan volgen. Vaak studeren mensen nog door om later een betere baan te kunnen krijgen. Anderen kiezen er juist voor om snel te gaan werken en eventueel nog later wat extra opleidingen te volgen via hun werkgever.

klaar met je opleiding

Een baan zoeken

Als je even helemaal klaar bent met leren of gewoon graag geld wil gaan verdienen, dan kun je een baan gaan zoeken. Het liefst natuurlijk in het vakgebied waarvoor je bent opgeleid. Zorg er dan voor dat je een cv opstelt en ga op zoek naar jouw droombaan. Dat kan op verschillende manieren. Je inschrijven op een vacaturesite, een uitzendbureau bezoeken, personeelsadvertenties lezen, een detacheringsbureau inschakelen. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos.

Een huis kopen of huren

Als je werkt, verdien je geld. En met dat geld kun je wellicht een huis kopen of huren. Het is sowieso altijd slim om je al direct als je 18 bent in te schrijven voor een huurwoning. De wachtlijsten zijn vaak zo lang, dat je pas na jaren aan de beurt bent. Een huis kopen kan natuurlijk ook, maar ook dat is niet iets dat je zo meer even doet. Daar komt behoorlijk wat bij kijken. Een hypotheek afsluiten, huizen bezichtigen, verzekeringen regelen… het is in elk geval handig om op basis van je inkomen nu al je hypotheek maandlasten te berekenen zodat je weet wat de kosten eventueel zullen zijn.

Maak een wereldreis

Ben je nog helemaal niet klaar voor een echt burgerbestaan en wil je eerst nog meer van de wereld zien? Je kunt er ook voor kiezen om een tussenjaar te nemen en een wereldreis te maken. De ervaringen die je dan opdoet, neem je mee voor de rest van je leven. Wel handig als je wat spaargeld achter de hand hebt voor zo’n reis. Anders moet je op je wereldreis ook nog af en toe wat werken om aan geld te komen. Misschien is deze bestemming in Marokko een idee om op te nemen in je reisplannen?

Mogelijkheden genoeg dus als je klaar bent met je studie! Wat is jouw plan?

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Klaar met je opleiding; wat nu?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*