Maak je eigen oorbellen!

Omdat ik niet de enige ben die af en toe wat te melden heeft, bied ik ook graag anderen de ruimte om hun schrijfsels met het publiek te delen. Deze keer de beurt aan Armande. Armande is erg goed in sieraden maken en geeft tips om je eigen oorbellen te maken.

Sieraden maken is heel leuk om te doen en bovendien niet moeilijk. Je hebt drie tangetjes nodig: een kleine kniptang, een platbektang en een rondbektang.

Voor het maken van oorbellen heb je maar een kleine hoeveelheid materialen nodig: wat kralen (bijvoorbeeld via mijn winkel Edelsteenkralen.nl) naar keuze, twee nietstiften van minimaal 5 centimeter lang en een paar oorhaakjes of oorstekers. Een nietstift is een soort lange pin. Hier rijg je de kralen op. Aan de onderkant zit een plat stukje zodat de kralen er niet afglijden. Om er een hanger van te maken, maak je aan de bovenkant een oogje waarmee je uiteindelijk de stift aan de oorhaken kunt hangen.

De techniek

Het maken van het oogje aan de stift is eigenlijk het enige technische onderdeel.
Zodra je de kralen hebt opgeregen, knak je de stift een stukje opzij. Als het restant van de stift te lang is, knip je er een stuk af tot je zo’n 10 millimeter over hebt.

Begin met het oogje maken door met de rondbektang de stift aan het uiteinde een stukje ronder te draaien. Dan schuif je de tang iets richting de knik en buig hem nog een stukje door. Dan weer iets opschuiven, nog een klein draaitje en het oogje is rond.

Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, en daarna buig je hem weer open om hem aan het oorhaakje te hangen. Op deze manier krijg je een mooier oogje. Let daarbij wel op dat je het oog altijd zijwaarts open buigt en niet gewoon van elkaar af trekt. Daardoor wordt het metaal zwakker en kan het afknappen.

Het ontwerp

Het ontwerpen van de hangers is natuurlijk het leukste onderdeel van oorbellen maken! Je kunt eindeloos met de kralen variëren tot het naar je zin is. De stift is geduldig.

Eén à twee grotere kralen is genoeg, gecombineerd met een kralenkapje of een klein tussenkraaltje. Door zo’n kleine kraal wordt je ontwerp een stuk verfijnder. Over het algemeen is het het beste om jezelf te beperken, niet al teveel ideetjes en al te veel vormen en kleuren in één ontwerp. Less is more.

Kijk maar eens op het onderstaande plaatje hoeveel verschillende oorbellen je kunt maken van een beperkte hoeveelheid kralen. Het zijn maar vijf verschillende onderdelen: 3 kralen (onyx, amethyst en Swarovskikristal), 1 kralenkapje en 1 tussenringetje. Toch is er een wereld aan verschillende oorbellen mee te maken, bijvoorbeeld deze zilveren oorhaken.

Heb jij nog leuke tips om zelf oorbellen te maken? Laat het weten in de reacties! Of plaats even een link naar een foto van jouw resultaat…

Armande Borghardt maakt sieraden, verkoopt kralen om zelf sieraden mee te maken. Ze werkt vanuit huis (en is niks niet vereenzaamd) met man en diverse “harige kinderen”.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “Maak je eigen oorbellen!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*