Misschien komt het door de huidige situatie waar we in verkeren, maar ik denk de laatste tijd veel na over duurzaam leven. Ik wil mijn steentje bijdragen aan een beter milieu, goed zijn voor de dieren en een groene toekomst. Door kleine aanpassingen te doen in ons huidige leven, brengen we verbeteringen aan zonder dat het meteen heel rigoureus wordt (want dan wordt het een stuk lastiger vol te houden).
Een van de dingen die we als eerst hebben aangepast is het vegetarisch eten. Nee, we zijn niet direct officieel vegetariër geworden, maar we eten wel bewust veel minder vlees. En dat gaat ons een stuk makkelijker af dan we van te voren dachten! Vooral de man dacht bij vegetarisch eten al gauw aan ‘saai’ en dat je dan toch echt wel iets mist. Maar door het ruime assortiment aan vleesvervangers en alternatieve lekkernijen, is dit helemaal niet het geval. Wist je trouwens dat vegatarisch eten één van de 9 manieren is voor een lang en gezond leven?
Falafel balletjes met couscous en naanbrood
Een heerlijk zomers gerecht, perfect voor deze tijd. Couscous vind ik sowieso heerlijk en met falafel balletjes heb je wel de bite, maar niet het vlees. Serveer het met naanbrood en vul het gerecht met lekker veel groenten als komkommer, paprika en tomaatjes. Wij maken er vaak zelf nog een yoghurt sausje bij en smullen maar!
Het vegetarische AVG’tje
Soms is een AVG’tje (aardappel, vlees, groente) heerlijk. Helemaal met appelmoes als je het mij vraagt. We eten dit vaak een keer in de week en inmiddels is het een leuke sport geworden om iedere keer weer een andere ”nep” vleesje erbij te zoeken. Mijn favoriet is de krokante (geen kip) schnitzel van Vivera.
Vleesloze barbecue
Barbecue is toch wel de activiteit die niet zonder vlees kan worden uitgevoerd. Zou je denken! Maar ik daag je uit om het tóch eens te doen, je zult zien dat je veel creatiever wordt omdat je wel verder moet kijken dan die hamburgers en worstjes. Vega worstjes en groenteburgers zijn minstens net zo lekker, maar ook maiskolven, gevulde paprika en gegrilde courgette zijn heerlijk op de barbecue. Het internet staat vol met recepten voor lekkere vleesloze gerechten dus een saaie barbecue hoeft het zeker niet te worden. Hier vind je bijvoorbeeld een lekker recept voor vegatarische barbecue spiesjes.
Maar er is meer…
Een andere duurzame stap die ik heb genomen is anders shoppen. Geen plastic tasjes meer, eieren van blije kippen, groenten niet verpakken in een zakje (gewoon even goed afspoelen thuis kan immers prima) maar ook het minderen met kleding.
Toegeven; het was even wennen maar inmiddels ben ik fan. Ik heb een aantal favoriete merken als American Vintage, By-Bar en Knitted waar ik nu af en toe iets koop. Uiteraard is dit een stuk duurder dan een H&M of ZARA item, maar de levensduur is ook véél langer. Betere kwaliteit, mooiere stoffen en beter voor het milieu. Je denkt ook bewuster na over een dure aankoop en dat is precies wat we meer moeten doen.
Ook met aankopen voor ons huis ga ik bewust om. Ik kies voor natuurlijke materialen en items die tijdloos zijn. Er komt geen plastic in dit huis en ik ben van mening dat het daardoor alleen maar sfeervoller en fijner aanvoelt. Het liefst zou ik z.s.m. zonnepanelen willen zodat we ook wat dat betreft groener gaan leven. Maar alles stapje voor stapje.
Ben jij ook bewust bezig met het klimaat, dierenwelzijn en groen leven?
2 Responses to “Tips voor een duurzaam leven”
28/04/2020
VanessaFijn dat je duurzamer bent gaan leven! Wij eten ook minder vlees. Helemaal vegetariër worden, zit er niet in. Daarvoor eet ik het te graag. Maar alle kleine beetjes helpen, toch?
29/04/2020
Wies | Nature of HappinessWat goed! Ik ben zelf al meer dan twee jaar pescotariër, maar misschien laat ik vis ook nog een keer achter wegen. En ik ben me veel bewuster van wat ik koop :) Bewustwording is het belangrijkst!