[updated] Samsung Mobile winactie-app op Facebook niet via HTTPS

Of het nou van Samsung afkomstig is dat ik een volstrekt belachelijke melding krijgt op hun Facebook-pagina of dat ze zich daar niet van bewust zijn, maar dit is de eerste keer dat ik een melding krijg op Facebook over mijn veilige https-verbinding. Ik zal het verhaal even uit de doeken doen.

Samsung Mobile NL heeft momenteel een actie op zijn Facebook-pagina lopen. Je kunt door aan te geven welke Angry Bird je favoriete Bird is een Samsung Galaxy Ace winnen. Dit zag ik in de berichten van mijn vrienden voorbijkomen en dus klik ik door naar de Facebook van Samsung Mobile NL. Aldaar word ik verwelkomd met de volgende melding op Facebook:

Sorry! We kunnen deze inhoud niet weergeven terwijl je Facebook gebruikt met een veilige verbinding (https).
Wil je tijdelijk overschakelen naar een niet-beveiligde verbinding (http) om deze toepassing te gebruiken?
Je hebt een beveiligde verbinding wanneer je de volgende keer inlogt.”

samsung mobile nl facebook https fail

Als ik érgens niet tegen kan is het wel een bedrijf dat mij gaat vertellen dat ik niet veilig op Facebook mag zitten. Ik wil HTTPS gebruiken om te Facebooken. Met name omdat ik vaak onderweg ben en dus wel eens in publieke gelegenheden op Facebook zit. Met Firesheep of Wireshark kan een beetje nep-hacker een boel informatie lospeuteren van mij en dat wil ik helemaal niet. Ook niet tijdelijk.

Goed, Facebook heeft gewaarschuwd dat niet alle applicaties van derden zullen werken met HTTPS, maar kom op, zo moeilijk kan het niet zijn om een applicatie te maken die wél met HTTPS overweg kan. Sorry Samsung, en dat geldt ook voor Grolsch en Heineken) geen deal met mij zolang jullie mij verplichten weer over te schakelen op HTTP voor jullie winactie, of het nu door jullie komt of door Facebook zelf. Er zijn zat acties van andere merken die mij nog nooit een melding hebben gegeven over het nodig hebben van een niet-veilige verbinding, dus het kán wel!

Discussie op Facebook

Precies op de plek waar de discussie moet plaatsvinden (hehe) zegt @THE_ED een paar wijze woorden over SSL en HTTPS. Het is dus vrij simpel om het wel geschikt te maken voor https-gebruikers:

Update 02-08-11: De enige echte FacebookPro van Nederland heeft een artikel geschreven met een praktische handleiding hoe je als bedrijf het gedoe met HTTPS regelt.

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

5 Responses to “[updated] Samsung Mobile winactie-app op Facebook niet via HTTPS”

 1. 24/05/2011

  Josse Reply

  En verder boeit het je niks dat Facebook potentieel alles van je weet? FB deelt een hoop informatie over jou met Samsung en andere aanbieders die je "liked". Het grootste lek zit hem dan ook helemaal niet in jouw eigen verbinding met FB, maar meer aan de achterkant van Facebook. En dat is een nog onzichtbaardere omgeving dan jouw eigen omgeving waar je zit te internetten.

 2. 24/05/2011

  David Reply

  In oktober moeten alle apps https ondersteunen – ondertussen mag men wat aanklooien.
  [url=http://news.softpedia.com/news/All-Facebook-Apps-to-Support-HTTPS-by-October-199708.shtml]Zie hier[/url].
  FB heeft toch al min of meer aangegeven apps niet erg belangrijk te vinden, dus dit is niet zo vreemd.

  Wat ik ergerlijker vind is dat deze ‘acties’ niks anders zijn dan een simpele manier om meer persoonlijke gegevens van je binnen te halen. Niet iets wat ik ooit zou promoten of aanmoedigen.

 3. 24/05/2011

  Gyurka Reply

  Dat is wel onhandig voor als je als "kleine gebruiker" een fanpage hebt en bijvoorbeeld je blogs in een iFrame laadt, David. Maar het lijkt er op dat Facebook er meer op gebrand is Facebook naar je site te brengen (social plugins) dan dat ze het omgekeerde echt veel boeit, idd.

 4. 15/12/2011

  DMO Reply

  Dit heeft ook allemaal te maken met het feit dat Android een ‘Open Source’ systeem is. Ik denk dat dit in de toekomst alleen maar meer problemen met zich zal meegeven….

 5. 16/12/2011

  Annelies Reply

  Eh, DMO, ik denk niet dat bovenstaand probleem met Android te maken heeft. Het gaat om een Facebook-tab, het heeft niets met de telefoon zelf of met het OS dat erop draait te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*