Tips voor minder dure en meer duurzame feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. De tijd die volgens mij oorspronkelijk bedoeld is om meer aandacht aan elkaar te geven en gezellig thuis met elkaar spelletjes te doen, liederen te zingen, en voor mijn part samen kerstkaarten in elkaar te punniken is steeds meer verworden tot een tijd van maximale consumptie. Dat blijkt ook uit de omzetcijfers van makers van consumentenelektronica, kappers, speelgoedwinkels, schoonheidsspecialistes en natuurlijk supermarkten die aan het einde van het jaar pieken. Wie elkaar de duurste cadeaus geeft, in de mooiste kleren en met het mooiste kapsel de meest luxe diners voorschotelt is het gelukkigst, toch?

Ik behoor tot die sentimentele groep mensen die het niet zo erg vindt dat het nu crisis is en veel mensen het even wat rustiger aan moeten doen met geld uitgeven. Echt waar, geld besparen kan best leuk zijn!

Hier 10 tips voor minder dure en meer duurzame kerstdagen:

1. Probeer je feestoutfit(s) samen te stellen met kleding uit je kledingkast of hou een kleding ruilavond met vrienden/vriendinnen.

2. Bewaar cadeaus die je krijgt en niet nodig hebt/mooi vindt, schrijf op van wie je het hebt gehad en geef het volgend jaar aan iemand anders (die het wel leuk vindt).

3. Probeer cadeaupapier her te gebruiken, door cadeaus voorzichtig open te maken. Je kunt ook zelf cadeaupapier maken van je oud papier of gerecycled pakpapier kopen, bijvoorbeeld via babongoshop.nl

4. Doe met sinterklaas een dobbelspel met zoldercadeautjes. Goed voor een hele avond lol en wie weet zit er nog wat moois voor je tussen.

5. Adopteer een kerstboom. Je boom wordt dan na de kerst weer opnieuw geplant, zodat je hem volgend jaar weer kunt gebruiken! Een adoptiekerstboom kan tot wel vijf jaar meedraaien. Kosten: tussen de 10 en 50 euro per jaar, als je je boom weer heel inlevert. Zie www.adopteereenkerstboom.nl

6. Als je afwisseling wilt qua kerstversiering, ren dan niet meteen naar de winkel maar vraag in je omgeving of mensen nog dingen over hebben die ze niet gebruiken. Je staat versteld over hoe veel mensen niet gebruiken.

7. Verstuur je kerstwens digitaal (dat scheelt papier, geld en gedoe. Misschien heb je dan deze keer wel tijd over voor een echt gemeende kerstwens)

8. Zorg dat je geen eten weg hoeft te gooien. Combineer het kerstmenu van Eerste Kerstdag slim met het menu van Tweede Kerstdag. Organiseer een Derde Kerst-restjesopmaak-dag als je toch nog wat overhoudt.

9. Koop geen vuurwerk. Het is duur, erg milieuvervuilend en je ziet het toch wel overal om je heen.

10. Zet thuis de verwarming uit en vier de feestdagen bij anderen thuis. Met zoveel mogelijk mensen bij elkaar, hoef je minder huizen te verwarmen!

Eva Hagendoorn is econoom, journalist bij het ANP en gelooft in een Nieuwe Economie, waar niet maximale consumptie centraal staat, maar stabiliteit, geluk en een evenwicht met de natuur. Twitter: @evahagendoorn Blog: evahagendoorn.wordpress.com

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

One Response to “Tips voor minder dure en meer duurzame feestdagen”

  1. 24/12/2012

    Anita de Nijs Reply

    Bedankt voor de tips (y)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*