Valentijnsdag, dit is hoe het ooit ontstond

Er gaan verschillende verhalen in de rondte over het ontstaan van Valentijnsdag, maar bewijs ontbreekt. Zo werden in de Romeinse tijd op 14 februari de Griekse goden Juno en Pan geëerd en hierbij werden mannen en vrouwen gekoppeld aan elkaar. Ook spreekt men over Sint Valentijn, een jongeman die een wonder heeft verricht. We duiken in de onbewezen feitjes van deze twee verhalen en bekijken wanneer Valentijnsdag nou écht een succes werd. 

Lupercalia

In de Romeinse tijd vierde men ‘Lupercalia’: een vruchtbaarheidsfeest. Dit werd op 15 februari gehouden om de Romeinse goden Pan (ook wel Faunus, ook wel Lupercus, god van de vruchtbaarheid) en Juno (de beschermgodin van de vrouw en het huwelijk) te eren. Tijdens dit belangrijke feest voor de Romeinen renden jongemannen halfnaakt door de straten en geselden (bah) met name de vrouwen. Dit zou onheil afweren en vruchtbaarheid stimuleren. Daarna werden namen van ongehuwde vrouwen in een kom gegooid en ongehuwde mannen haalden hier één briefje uit per persoon. Het is vanzelfsprekend dat het koppel partners werden van elkaar.

In 496 wilde paus Gelasius het ‘heidense’ feest verbieden en veranderde daarom de datum en het doel van het feest: het werd verplaatst naar 14 februari en het heette geen ‘Lupercalia’ meer, maar werd een verering van Sint Valentijn, een heilige van de katholieke kerk.

Geloof

Een andere legende luidt het verhaal van de Christen Sint Valentijn. De Romeinse keizer Claudius II veroordeelde hem vanwege zijn geloof en probeerde hem onder doodsbedreigingen over te halen tot het heidense ‘geloof’. Valentijn weigerde en zag nog maar één uitweg: Claudius II converteren naar het Christendom. Helaas mislukte dit en kreeg Valentijn de doodstraf toegewezen. Vlak voor zijn executie kreeg hij een wonder voor elkaar: hij gaf een blind meisje haar zicht terug.

Trouwplechtigheden

Er gaan geruchten dat diezelfde Romeinse keizer niet wilde dat de mannen in zijn leger trouwden, want dat zou hen zwak maken. Valentijn voerde in het geheim trouwplechtigheden uit voor hen (trouwen is immers in het geloof een goed iets), waardoor zijn naam onlosmakelijk verbonden werd met de liefde. Dit verhaal werd nog tig keer aangepast en ‘positief verbeterd’: zo zou Valentijn voor zijn executie een brief hebben geschreven naar het blinde meisje, met als afsluiting: “Van jouw Valentijn”.

Amerikaans

Sinds midden jaren ’90 doen deze verhalen er niet meer toe: de Amerikanen met name buitten de feestdag uit en maakten het een groot commercieel succes, al ergens in 1800. Het enige wat daarbij telde is het prijzen van je geliefde, vooral via kaarten destijds. Nederland was vrij laat hiermee, pas in de jaren ’90 zette het door en werd het ook hier gewoonte om je geliefde te verwennen op Valentijnsdag. De omzetten van cadeau-, boeken- en bloemenwinkels rezen de pan uit en ook middelbare scholen haakten er onder andere op in: pubers kunnen altijd vlak voor 14 februari een roos kopen, waarbij deze op de bewuste dag zelf heel romantisch wordt afgeleverd.

Love

Aardig wat mensen mopperen dat het een commercieel feest is en hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar we kunnen er alsnog van genieten. Daarvoor hoef je niet eens een partner te hebben! Zoals een quote van één van mijn favoriete artiesten luidt: ‘Love is the answer’ en ik weet zeker dat Pan, Juno en Sint Valentijn het daar roerend mee eens zijn.

Jackie de Korte (3 Posts)

Als je het hebt over elektronische dansmuziek, uitgaan, eten, schrijven of katten dan hangt Jackie aan je lippen. Haar passie voor schrijven en elektro-muziek is zo groot, dat ze het combineerde tot een eigen weblog. Wanneer ze hier even niet mee bezig is, dan zit ze wel weer te spelen met haar iPhone of kijkt ze een serie.


Author Description

Als je het hebt over elektronische dansmuziek, uitgaan, eten, schrijven of katten dan hangt Jackie aan je lippen. Haar passie voor schrijven en elektro-muziek is zo groot, dat ze het combineerde tot een eigen weblog. Wanneer ze hier even niet mee bezig is, dan zit ze wel weer te spelen met haar iPhone of kijkt ze een serie.

No Responses to “Valentijnsdag, dit is hoe het ooit ontstond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*