Zwerver 2.0

Ik heb nog nooit met een zwerver gesproken. Angst, vooroordelen, onwetendheid en een paar slechte ervaringen. Maar toen ik in aanraking met onderstaand filmpje kwam raakte ik ontroerd. Na het plaatsen van het filmpje op Twitter kreeg ik veel bijzondere reacties, inclusief meer filmpjes en sites met bijzondere “zwerver-projecten”.

Een deel van mijn angst, vooroordelen en onwetendheid is verdwenen en graag deel ik enkele bijzondere Zwerver 2.0-projecten met jullie.

Het begon allemaal in 2011 met 3 stagiairs van een reclamebureau, die de opdracht kregen om iets spectaculairs voor het goede doel te doen. Het eindigde met dit filmpje van Project Underheard in New York.

Vier daklozen in New York die een prepaid telefoontje kregen waarmee ze, per sms, konden twitteren. Om de zwervers een stem te geven en bewustzijn te creëren onder de niet-zwervers… Twee van de vier twitteraccounts bestaan niet meer, maar hier kun je nog steeds de oude tweets van Danny en Albert lezen.

Amsterdam

Geïnspireerd door het project uit New York, is de Diaconie van de Protestantse Kerk in Amsterdam een soortgelijk project gestart deze zomer; de zogenaamde Straatvogels. Begonnen met 6 daklozen (waarvan één met dak, maar zeer betrokken bij ‘de straat’), en nu verder met z’n vieren: Peter, Frans, Youssef en Sonja. De Diaconie van de Protestantse Kerk Amsterdam is benieuwd “wat er gebeurt als daklozen, die normaal een teruggetrokken leven leiden, zichtbaar worden via Twitter”. Het project loopt nog tot 1 oktober en is o.a. gesponsord door KPN, die de smartphones ter beschikking stelde.

WiFi-hotspots

Van hetzelfde reclamebureau dat bij Underheard in New York betrokken was, komt het project om zwervers in te zetten als WiFi-hotspots op een festival, als nieuwe bron van inkomsten naast het verkopen van de straatkrant.

Toch stuitte dit project op behoorlijk wat kritiek. Sommigen vonden het mensonterend dat daklozen als ‘ding’ werden gebruikt, vonden het contrast onaangenaam groot (met je dure laptop naast iemand zitten die zo goed als niets heeft) en ook de tekst op het t-shirt “I am a hotspot”, viel niet bij iedereen in goede aarde: men vond het denigrerend.

Toch had Clarence, één van de ‘menselijke WiFi-hotspots’ het erg naar z’n zin! :)

Meer voorbeelden

Maar er zijn nog meer voorbeelden dat web 2.0 ook de daklozenwereld bereikt heeft. Zo kan men in Schotland naast de printversie van de Daklozenkrant, ook de digitale versie kopen. Je krijgt dan een kaartje met een QR-code erop. Scan deze, en je gaat naar de digitale Daklozenkrant. Verder is Mark Horvath, ex-zwerver, een grote hulp voor zwervers: op zijn site www.wearevisible.com laat hij daklozen zien dat social media veel voor hen kan betekenen. De site, mede mogelijk gemaakt door Pepsi, begeleidt daklozen in het aanmaken van een e-mail-, twitter- en facebookaccount.

Inmiddels ben ik erg geïntrigeerd door deze Zwerver 2.0-projecten, ben benieuwd of jullie er nog meer kennen!

Dit artikel is geschreven door Yvonne van Zummeren. Yvonne (1984) houdt zich bezig met diverse aspecten van online marketing en is eigenaar van Bracelet Boutique, (3D-geprinte) armbanden met een kunsthistorisch verhaal.

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

No Responses to “Zwerver 2.0”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*