Is Streamago het nieuwe (betere) Qik?

Woensdag 15 juni was ik tijdens Marcom11 bij een presentatie van LECTRIC en de spreker begon met vragen hoe actief zijn publiek was op internet. Toen hij aankwam bij de vraag of iemand wel eens live video streamt, bleef er slechts één persoon staan. Je zou dus denken dat webdiensten als Qik en nieuwe videostreamingdienst Streamago ten dode staan opgeschreven…

Toch vond Tiscali het een goed idee om een nieuwe streamingdienst op te zetten. Inmiddels een paar dagen in de lucht en vooral in Italië lijkt het momenteel redelijk aan te slaan, te zien aan het aantal Italiaanse bijdragen, ook op de Facebookpagina van Streamago. Het lijkt erop dat die Facebookpagina wel actief wordt onderhouden door Streamago, want vragen krijgen een antwoord en de aanwezige fans reageren her en der ook al op elkaar. De vraag is natuurlijk wel of dat allemaal zo blijft, maar dat gaan we zien.

Iedereen op tv

De hamvraag is natuurlijk: wat is dat Streamago dan? De naam zegt het al een beetje: streaming on the go. Je kunt je webcam of met je iPhone/iPod/iPad materiaal live streamen of later uitzenden. Zo kun je via je eigen channel alle leuke dingen die je maakt met de wereld delen. In principe kan iedereen dat kanaal zien, ook zonder ingelogd te zijn. Toch kun je uitzendingen wel op privé zetten, dus je hoeft niet direct de hele wereld je kunsten te vertonen. Het werd mij overigens een beetje verkocht als: “iedereen wil op tv zijn, dus met Streamago maak je je eigen televisiekanaal”. Het materiaal dat er tot nu toe op staat houdt een beetje het midden tussen snel gemaakte opnames van alledaagse gebeurtenissen en echte nieuwsuitzendingen.

live now broadcasts

Lijkt op Qik

Het verschil met Qik is dat je via Streamago lekker kunt bladeren in andermans video’s. Op de voorpagina kun je direct al zien wat er live uitgezonden wordt en iets naar beneden zie je uitzendingen die al geweest zijn. Dat kan ook zonder ingelogd te zijn. Bij Qik moet je eerst over de url van iemands profiel beschikken voordat je materiaal kunt bekijken. Qik is dan waarschijnlijk ook meer voor echt peer-to-peer gebruik en Streamago meer voor het écht grote publiek. Hence het ‘tv-kanaal’-principe. Maar verder kun je met Streamago veel dezelfde dingen als met Qik. Er is een mobiele app, je kunt je uitzending direct aankondigen en delen via Facebook, en je kunt direct chatten met degene die de uitzending plaatst. De app is er alleen nog niet voor andere mobieltjes dan die van Apple, dus daar valt nog wat winst te behalen ten opzichte van Qik.

latest channels streamago

Ik persoonlijk denk niet dat streaming video in Nederland heel groot gaat worden, maar wellicht denk jij daar anders over…Dus laat in de comments even weten wat jij vindt van Streamago, maar ook of je zelf wel eens video realtime streamt (en welke dienst je dan gebruikt). Ben ik heel erg nieuwsgierig naar!

Oja, mocht je het aantal gekke links in dit artikel raar vinden: dit is een Sponsored Post  (het grote geld lonkt ;-)). 

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

4 Responses to “Is Streamago het nieuwe (betere) Qik?”

 1. 24/06/2011

  Anonymous Reply

  Gisteren live SEO-webinar gegeven. Waren zo’n 100 kijkers die korte of langere tijd bleven kijken.

  Ik gebruik Ustream, maar de kwaliteit vind ik nogal tegenvallen. Ging zelfs zover dat ik het opgenomen [url=http://www.renegreve.nl/internet-marketing/kom-maar-op-met-je-seo-vragen/]webinar[/url] webinar niet online kon zetten omdat het geluid wegviel (wat wel veel tweets opleverde trouwens….)

  Ik zal de andere streams eens gaan testen.

 2. 24/06/2011

  Anonymous Reply

  Oh, zie nu pas dat het een sponsored post is. Klik dan even op mijn naam…
  En die andere streams zullen dan wel niet gratis zijn, zoals Ustream dat wel is.

 3. 24/06/2011

  Annelies Reply

  Zeg Ren

 4. 25/06/2011

  Anonymous Reply

  Het was niet zo lelijk bedoeld als dat ik had geschreven! Inderdaad een interessant onderwerp.

  Ik zal Streamago en Qik eens gaan testen, want ik geef wel regelmatig webinars, en bij Ustrem ging het opnemen de laatste keer helemaal mis. Ook is er geen constant beeld, maar met flinke haperingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*