RSS-feeds op je iPhone/Android – twee handige apps

Steeds meer informatieve websites komen met een app. Logisch, want met het hebben van een app hoor je er als (nieuws)site nou eenmaal bij. Het gevolg is echter wel dat mijn telefoon overvol zit met apps. Ik sorteer het uiteraard in mapjes, maar heel erg overzichtelijk wordt niet. En wanneer ik aan het rondstruinen ben door mijn apps mis ik er eigenlijk weer een aantal van gave sites waar ik goed van op de hoogte wil blijven. Tijd voor een oplossing en daar lijkt het fenomeen rss-feed uiterst geschikt voor.

Nu kennen de meeste mensen wel de Google Reader, de grote adopter van de feeds waarbij je zelf handmatig rss-feeds toevoegt en zo als het ware je eigen lees-app creëert. Je moet alleen wel een Google-account hebben om toegang te hebben tot de Reader. Moeilijk is het niet. Bij de meeste apps hoef je alleen de url van een website toe te voegen en de app zoekt zelf de RSS-codes op. Een kind kan de was doen! Voor de mensen met Android-telefoons is er ook een app ter beschikking, een mooie oplossing dus voor de vele apps op je telefoon. Google Reader is behoorlijk basic, en daarbij ook overzichtelijk. Geen poespas, gewoon de feeds die je hebt ingesteld. Het is bijna onmogelijk om het niet te begrijpen.

Laat ik nou zelf geen Android-toestel hebben maar een iPhone, dus ik heb iets verder moeten zoeken. De Google Reader is namelijk niet beschikbaar voor iOS. Best gek, omdat vrijwel alle andere apps van Google wel uitgebracht zijn voor de iOS-toestellen. Op zoek naar een fijne applicatie kwam ik heel veel troep tegen. Websites die omslachtig in de app werden geladen, of apps die simpelweg je aanpassingen niet doorvoerden. Ik beschrijf hier twee apps die wel de moeite waard zijn om te downloaden.

Feedly

Deze app verdient grafisch echt wat pluspunten. Mensen die Flipboard kennen zullen wat gelijkenissen tegenkomen. Je hebt hierbij wel een Google-account nodig, want hij importeert de feeds die bij Google Reader zijn ingesteld. De berichten die door middel van feeds binnen komen worden per pagina getoond. Wil je naar de volgende pagina, dan zul je met je vinger omhoog en omlaag moeten swipen. De app registreert meteen dat je het artikel ‘gelezen’ hebt en markeert de artikelen als gelezen. Dit kun je zelf weer ongedaan maken; een lange swipe naar rechts als je alle artikelen op de pagina als gelezen wil hebben, een korte swipe voor een enkel artikel.

De artikelen in de app lezen prettig, maar bij de instellingen zijn er nog zat keuzes te maken, mocht dat voor jou niet het geval zijn. Artikelen zijn op te slaan en makkelijk later nog een keer te lezen. Helaas zijn de makers van de app zo bezig geweest met de lay-out/ grafische vormgeving, dat de app onduidelijk en onoverzichtelijk is geworden. Vaak verspringt de pagina opeens naar artikelen van een hele andere dag of categorie. Ook wanneer de app denkt dat ik artikelen heb gelezen, verwijdert het deze uit het overzicht en krijg ik het niet voor elkaar om ze terug te vinden/te lezen. Hierdoor zie ik een aantal nieuwe artikelen over het hoofd. Toch is het een app om te onthouden. Niet per se mijn favoriet, maar ook zo slecht nog niet.

De app is gratis te downloaden in de App Store en de Play Store.

Reeder

Ik werd meerdere malen getipt over deze app, Reeder. Ook deze app werkt door middel van Google Reader. Deze app kent geen geswipe, maar is daarom niet minder functioneel. Hoewel ik 2,69 euro moest neerleggen voor deze app (niet verleidelijk als je net Feedly aan het gebruiken bent), heb ik het toch maar uitgeprobeerd. En maar goed ook, want deze app is gelijk gebombardeerd tot mijn favoriete app. De app krijgt een 10 voor overzichtelijkheid. Alle artikelen (bij mij standaard gesorteerd op datum van publicatie) staan keurig onder elkaar. Geen gekkigheid, gewoon duidelijk. Artikelen zijn altijd terug te vinden, ook al heb je ze al gelezen.

Door de overzichtelijkheid en de compactheid leest het behoorlijk lekker. Uiteraard zijn de artikelen ook per website en categorie te bekijken. De websites waar je nu op geabonneerd bent kunnen zeer makkelijk gesorteerd worden in mappen, eigenlijk zoals we dat ook kennen van de Google Reader. De mogelijkheden om artikelen te delen vanuit de app zijn eindeloos. Aan heel veel kanalen is gedacht (QUOTE.fm, QUOTE.fm Read, Readability, Instapaper, Pocket, Evernote, Pinboard, Zootool, Delicious, App.net, Twitter, Facebook, Buffer en je mail).

Reeder is niet beschikbaar voor Android (die hebben immers al de Google Reader-app ter beschikking), maar wel in de App Store.

En zo heb ik mijn Reeder/Google Reader al meteen gebombardeerd tot gepersonaliseerde online tijdschrift. Een app waar ik, als ik onderweg ben, behoorlijk zoet mee ben. Nu heb ik niet langer een mapje met zes nieuws-apps, maar 1 waarin ik ook nog eens mijn favoriete blogs en andere websites in heb toegevoegd. Geen treinreis zal meer saai zijn.

Lisa Niehoff (8 Posts)

Lisa Niehoff is een afgestudeerde in spe met liefde voor online media. Heel erg veel, want ze is niet weg te slaan van haar computer en telefoon. Lisa schrijft graag voor meerdere blogs, waaronder ook haar eigen. Zo blijft Lisa eigenlijk altijd een gezellige duizendpoot met nooit teveel vrije tijd.


Author Description

Lisa Niehoff is een afgestudeerde in spe met liefde voor online media. Heel erg veel, want ze is niet weg te slaan van haar computer en telefoon. Lisa schrijft graag voor meerdere blogs, waaronder ook haar eigen. Zo blijft Lisa eigenlijk altijd een gezellige duizendpoot met nooit teveel vrije tijd.

2 Responses to “RSS-feeds op je iPhone/Android – twee handige apps”

 1. 05/02/2013

  Ronny Reply

  Bedankt voor de tip Lisa. Ik ben zelf een Apple-fan, dus wil deze apps zeker eens uittesten. Ik betaal niet graag voor een app maar als ik je zo hoor, is het toch de moeite waard om Reeder te proberen. Nu kan ik me nog langer bezig houden met mijn Ipad ;-).

 2. 05/02/2013

  knutselsmurf Reply

  Zoals wellicht iedereen weet, is een app meestal een website met aangepast formaat.
  OBA heeft ook een app, alleen voor een groot scherm ( kleine versie komt later )
  Het heet mijnoba en ik noem het een app, omdat het een javascript applicatie is die berichten ophaalt, in plaats van een pagina die je steeds moet verversen.
  Er is namelijk geen enkele reden waarom apps exclusief het domein van computers met minischermpjes moeten zijn, het principe werkt voor elke computerachtige.
  De OBA app hoef je niet te kopen en je hoeft er niet voor naar een appstore, je bezoekt de website en hebt hem.
  Wat er beter aan is dan een feed-reader, is dat hij alleen updates stuurt, waar een feed-reader constant een groot bestand ophaalt. Als ik betaalde per megabyte, zou ik dat niet willen.
  Nog iets : een feed-reader bezoekt elk blog maar 1 keer per uur. MijnOBA update je pseudo-real-time, de delay is maximaal 5 minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*