5 maak-je-huis-winterklaar klusjes

Ik denk dat we kunnen stellen dat het jaar voorbij is gevlogen. Zo voelt het voor mij in ieder geval wel. Sinterklaas en Kerstmis zijn in aantocht en dat betekent maar één ding: winter. Met een kop warme chocolademelk en slagroom onder een dekentje op de bank films kijken, heerlijk! Maar, is je huis eigenlijk helemaal winterklaar? Met deze 5 kleine klussen zeker weten van wel!

Klus 1: Check die dakgoot

Afvallende bladeren voorkom je niet in de herfst. Maar je kunt wel voorkomen dat ze allemaal in je dakgoot blijven liggen, waardoor het regenwater niet kan worden afgevoerd en de kans op lekkage opeens een stuk groter wordt. Een lekkage in de winter is geen aanrader. Dus stap een trap op en maak je dakgoot goed schoon.

Klus 2: Laat de buitenkraan leeglopen

Deze kleine handeling kan je bevroren leidingen besparen. Heb je een buitenkraantje? De buitenkraan is aangesloten op een binnenleiding met een stopkraan en aftapkraan. Zet de stopkraan dicht en de aftapkraan open. Ga nu naar buiten en zet de buitenkraan ook open. Is al het water eruit gelopen? Draai de kranen dicht en ze zijn winterklaar!

Klus 3: De radiator ontluchten voor optimale verwarming

Tikkende geluiden in je radiatoren betekent vaak luchtbellen.Gelukkig is zelf ontluchten eenvoudig. Zet de thermostaat laag en begin op de benedenverdieping. Draai de radiatorkraan dicht en draai het ontluchtingsventiel open met een ontluchtingssleutel. Vang het water op met een doekje. Komt er alleen nog maar water uit? Draai hem dan weer dicht. Werk zo naar de radiatoren boven tot je ze allemaal hebt gehad. Klaar? Zet alle kranen weer open en de thermostaat op de juiste temperatuur. Appeltje eitje.

Klus 4: Eenvoudige isoleerklussen

Isolerend folie achter je radiator plakken, tochtstrippen aanbrengen bij ramen en deuren of tochtborstels gebruiken voor de brievenbus in je deur – dit alleen al maakt een wereld van verschil. Controleer ook nog even of je kieren of naden ziet in je muren. Nu kun je ze nog dichtmaken met betaalbare Den Braven kit, of kit van andere merken als Illbruck of Soudal. Als je het nog in de winter moet doen, ben je namelijk al te laat.

Klus 5: Natte Nederlandse winters

Het grootste nadeel van onze winters is de nattigheid. Ik ben geen fan van natte schoenen, druppelende jassen en dus … natte vloeren! Voorkom plassen in je huis met een droogloopmat en hang natte buitenkleding over je radiator. Geen droogloopmat in huis? Een grote badhanddoek in de hal die je op de grond kunt leggen werkt ook prima.

Zo simpel is het winterklaar maken van je huis. Als je dit hebt gedaan kun je aan de slag met het leukere winterklaar werk. Kaarsjes neerzetten, winterkleding uit de kast halen, winterse accessoires neerzetten. Winter is coming … en ik kan niet wachten!

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “5 maak-je-huis-winterklaar klusjes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*