Downloaden van nieuwsgroepen voor beginners

Vandaag kwam ik erachter dat nog lang niet iedereen weet hoe materiaal uit nieuwsgroepen gedownload kan worden. Speciaal voor @dim heb ik daarom deze introductie geschreven. Weet straks zelf de grootste computernitwit hoe het moet.

Er is genoeg rechtenvrij en volledig legaal materiaal beschikbaar in nieuwsgroepen en deze blogpost is dan ook bedoeld om het downloaden van dat materiaal makkelijker te maken. Of je beschermd materiaal wilt downloaden moet je zelf weten, het mag nu nog, al krijg je wel de hele BUMA/BREIN-kliek over je heen als je toegeeft dat je dat doet.

Nieuwsgroepen

Er zijn verschillende manieren waarop je toegang kunt krijgen tot nieuwsgroepen. Via je eigen internetprovider (behalve UPC) is de makkelijkste manier, maar meestal kun je dan niet al te oud materiaal downloaden. Een betaalde, in nieuwsgroepen gespecialiseerde provider geeft je meestal toegang tot veel ouder materiaal, waardoor de kans groter is dat alle bestanden compleet te downloaden zijn. Een aantal goede providers zijn onder andere Voordelig Usenet, Tweak en Eweka. Uitleg over hoe nieuwsgroepen werken.

Kleine notitie: nieuwsgroepen kun je ook gebruiken om daadwerkelijk nieuws en discussies te volgen, zoals het oorspronkelijk bedoeld was…Dat kan het makkelijkst met je eigen e-mailcliënt (Outlook Express, (Outlook alleen met plugin), Thunderbird), maar er zijn ook programma’s die behalve het lezen van de nieuwsgroepen ook de bestanden kunnen downloaden. En daar wil ik dan even dieper op ingaan.

De procedure

Om daadwerkelijk bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen, moet je een aantal programma’s installeren en bekend zijn met een aantal websites.

grabit logoOoit ben ik zelf begonnen met GrabIt, een licht en makkelijk te gebruiken programma. Na installatie (je kunt zelf wel uitvogelen hoe dat moet) voer je daar de gegevens in van een newsserver, zoals gezegd: die gegevens kun je krijgen via je provider of via een betaalde (ong. 7 euro) provider. Daarna kun je in principe aan de slag. Bij instellingen kun je nog instellen in welke folder je de uitgepakte bestanden en de tijdelijke bestanden wilt opslaan en of je de tijdelijke bestanden (zoals .rar) na uitpakken wilt verwijderen.

De grote vraag was echter hoe je aan goede bestanden komt. Vóórdat BUMA/Stemra een partij moeilijk ging doen was er een programma met een geweldige database aan bestanden, FTD. Nu bestaat FTD nog steeds, maar in een andere vorm, op Spotplanet.org. Je kunt daar heel simpel zoeken naar de titel van het bestand dat je zoekt. Je kunt meer informatie zien over datgene wat je gevonden hebt, alsmede een link naar bijvoorbeeld Binsearch. Binsearch is een zoekmachine voor de zogenoemde .nzb-bestanden. Deze .nzb-bestanden bevatten informatie over de locatie van de verzameling bestanden die samen het document/film/etc vormen en een programma als GrabIt kan die informatie uitlezen en de bestanden direct downloaden en aan elkaar plakken, bij wijze van. Helaas staat er ook veel shit in nieuwsgroepen en zoekmachines als Binsearch filteren dat er niet uit als je zelf zoekt. Vandaar dat je beter Spotplanet gebruikt, alles wat daarin staat wordt door de community aangedragen en is dus bijna altijd wel veilig.

spotplanet

Nog makkelijker

Bovenstaande manier is nog wat omslachtig. Tegenwoordig kun je met Spotnet nog makkelijker bestanden vinden en downloaden, gewoon in het programma zelf. Ik vind het echter een wat zwaar programma. Bovendien heb ik zelf een NAS (Network Attached Storage) waar ik alles op download en dat doe ik via Sabnzbd, wat behalve als losstaand programma voor alle platformen ook als plugin beschikbaar is op de meeste NAS’en. Daar zal ik nu even niet op ingaan, want dan word je helemaal gek van alle informatie. Spotnet vraagt je na installatie vanzelf om de gegevens van je provider, dus eigenlijk heb je daar helemaal geen werk aan.

Veel sneller en beter dan dit kan ik het even niet uitleggen, ik ben geen beginnersguide, ik hoop dat je zelf het één en ander kunt uitzoeken naar aanleiding hiervan. Gerichte vragen mag je natuurlijk wel stellen, maar niet over hoe je dingen in een programma instelt. Daar zijn handleidingen voor.

 

Annelies Verhelst (102 Posts)

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...


Author Description

Annelies bewijst graag dat techniek niet moeilijk hoeft te zijn en is dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken, boeken lezen, films en series kijken, eindeloos nerden en meer. Baas van intogadgets.nl, heeft ooit Verrassendgenoeg.nl opgericht, bijna altijd online en heeft over alles een mening. Heeft óók gewoon een vaste baan...

8 Responses to “Downloaden van nieuwsgroepen voor beginners”

 1. 18/08/2011

  dim Reply

  Woooot helemaal te gekkkkkkkkkk.. Ik ga deze blogpost eens even uit mijn hoofd leren :)

 2. 15/09/2011

  Michiel Reply

  Check ook Sick Beard, heel handig voor series. Werkt prima in combo met Sabnzbd!

 3. Bedankt voor de tips, ik was er ook nog volkomen onbekend mee! Ga het proberen, kost tegenwoordig ook nauwelijks meer wat.

 4. 09/03/2013

  Bernard Reply

  Online FTD bestaat helaas niet meer.
  Het beste alternatief is tegenwoordig nzbserver.com.

 5. 11/03/2013

  Annelies Reply

  Bedankt Bernard! Goeie tip.

 6. 11/07/2013

  Benjamin Reply

  FTDWorld.net is ook een chille site ter vervanging van FTD.
  Zelf gebruik ik Tweak als glasprovider met gratis usenet tot 200 mbps. Als downloader gebruik ik SabNZBd op een windows machine en als automatische nzb-searcher Couchpatato (films) en Sickbeard (series). Couchpatato kun je weer koppelen aan je imdb-watchlist zodat je alleen in je imdb-app hoeft aan te geven welke films je zien wilt en de software doet de rest.
  En als kersje, de mobile-app Couchforwarder (Android) en je kan al je programma’s in één app beheren

 7. 31/08/2013

  Ronald Reply

  Ik gebruik naar tevredenheid nzbserver.com.
  Onder aan deze site staan altijd comments.
  Hoe kan ik ook een comment plaatsen ??
  Hopelijk kun je mij hier mee helpen.

 8. 15/11/2016

  daan Reply

  Tegenwoordig vind ik Spotnet 2.0 of Spotlite het fijnst werken en al jaren naar tevredenheid met Eweka..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*