Kerstversiering met papier voor je raam

Breng je huis in kerststemming met papierknipsels! Het is heel makkelijk om zelf te maken, zonder dat je gelijk de bus spuitsneeuw ter hand hoeft te nemen. En ook nog eens low-low-low-budget!

Je hebt er de volgende materialen voor nodig:

 • Wit papier (kopierpapier is prima), A4’tjes en 3 A3’tjes
 • Een gewone schaar en borduurschaartje
 • Potlood, gum, plakband

Afhankelijk van het formaat van je raam kun je een bepaald kerstthema uitwerken. Ik heb gekozen voor een uil en vogeltje in de sneeuw. Maar zoals je ziet kun je er alle kanten mee op! Gooi er een rendier tussendoor, kan allemaal!
Ik heb de knipsels in wit papier gedaan. Dat is het makkelijkste (daar ben ik altijd voor) en het heeft gelijk een winters thema. Bovendien bestaat het risico dat het met gekleurd papier een beetjekleuterschool-achtig wordt.

Sneeuwvlokken knippen

De sneeuwvlokken maak je door het knippen van kantkleedjes. Je kent dit vast van vroeger!
Vouw een vierkantje papier drie keer dubbel en knip er hoekjes en lusjes uit, zie plaatje. Bij dit knutselklusje kun je ook prima je kinderen aan het werk zetten.
Maak de sneeuwvlokken vooral verschillend van formaat, groot en klein. Dat geeft leukere variatie dan wanneer ze allemaal dezelfde basismaat hebben.
Hierbij is een scherp borduurschaartje heel handig want je kunt er mooiere hoekjes mee knippen.

Uil knippen

Dan komt het maken van je uil. Misschien denk je dat dat te hoog gegrepen voor je is, maar teken maar eens wat op papier. Zo’n gestyleerde uil is echt bijzonder vergevingsgezind als het gaat om het ontwerp en de look. Zolang het maar een dikkige vogel is met grote ogen, een klein snaveltje en kleine oortjes is, is het al snel een uil. Als je meer inspiratie nodig hebt, ga dan naar My Owlbarn. Daar kijk je je ogen uit hoeveel leuks en kunstigs er te knutselen valt met een uil.
Voor het retro vogeltje geldt eigenlijk hetzelfde. Maar omdat deze kleiner is, kun je die ook overtrekken van een plaatje uit een tijdschrift of van een site. Daarvan zijn veel voorbeelden te vinden. De takken kun je gewoon een beetje uit de losse pols knippen. Daarbij is het juist de bedoeling dat het niet te strak is.

Tips voor het knippen

 • draai bij het knippen het papier en niet de hand met de schaar. Hou het papier vast met je andere hand en draai dat de kant op die je wilt knippen. Dan krijg je ook minder snel last van je pols.
 • Als je een gat in de vorm knipt, steek dan eerst de punt van de schaar in het midden van het uit te knippen stuk en knip dan naar de rand. Als je de punt op de streep erdoor drukt, krijg je daar altijd een groter gat of een lelijke rand.
 • Maak van het knippen van de sneeuwvlokken vooral een meerdagen-project, want door langdurig door dik gelaagd papier te knippen, heb je zo een blaar op je duim.

Ik had meerdere ramen te vullen en nog wat aan kerstverlichting die ik mooi kon gebruiken. Maar ook als je alleen sneeuwvlokken hebt gemaakt, wordt het heel leuk!
Zodra je genoeg geknipt hebt, ga je het raam indelen en beplakken. Dit is een relaxt klusje want met de plakbandjes op het glas kun je schuiven en uitproberen tot het naar je zin is.

Veel plezier!

Van Armande Borghardt. Normaal creatief met kralen. Kijk bij haar kralenshop Kralenkwarts voor tips om zelf kralen sieraden te maken

Author Description

Als gastblogger kun je een bijdrage leveren aan deze site. De enige voorwaarden: dat het onderwerp bij VG past en dat het om unieke content gaat. Voor meer informatie kun je mailen naar info [at] verrassendgenoeg.nl

5 Responses to “Kerstversiering met papier voor je raam”

 1. 16/12/2012

  Debbie Peteri Reply

  Super creatief bedacht, zeg! Ik vind het echt heel erg leuk! Nice job :-)

 2. 16/12/2012

  Renee Reply

  De uil is prachtig!!!!!

 3. 24/12/2012

  Anita de Nijs Reply

  Dat wordt vandaag nog even knutselen met zoonlief!

 4. 25/12/2012

  helene Reply

  Prachtig

 5. 01/02/2013

  Armande Reply

  [laat] Hartelijk dank voor de complimenten! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*