Tips tegen verveling tijdens een lange reis

Als mensen zeggen dat ze graag reizen, bedoelen ze eigenlijk dat ze graag ergens arriveren. Want de reis zelf kan soms tamelijk oninspirerend en saai zijn, zeker als je lang opgepropt zit in een vliegtuig, bus of met jengelende kinderen in de auto. Maar met deze tips tegen verveling tijdens een lange reis wordt het een stuk amusanter.

Nederland is maar een klein landje en in theorie ben je binnen een paar uur van het topje in Groningen naar de bodem van Zeeland gereden. Maar files, lastige weersomstandigheden of problemen bij het Openbaar Vervoer kunnen je schema aardig in de war gooien. En heb je een autoreis naar een wintersportgebied of een vlucht naar zonnige gebieden gepland, dan weet je vooraf al dat er heel wat dode momenten aan gaan komen.

          

Voor de kids

Bevinden zich kinderen in het reisgezelschap, dan moet je natuurlijk zorgen voor broodjes, snoepjes, boeken, tablets en films. En natuurlijk ook pakjes of bekers drinken. Al zal je die gedoseerd uit moeten delen, anders roepen ze vanaf de achterbank om het kwartier dat je moet stoppen voor een toiletbezoek. Wil je niet dat iedereen de hele reis in zijn eigen wereldje duikt, zet dan een cd op waarmee meegezonden kan worden. En regelmatig pauzeren is natuurlijk sowieso noodzakelijk, al was het maar om even de benen te strekken of te ontspannen.

Voor de gamers

Spelletjes doen het bij reizende gezinnen ook goed. Een bordspel is een tikje lastig, want zodra je over een rotonde rijdt vliegen de pionnen en dobbelstenen tegen de ramen aan. En de bijrijder zit er voorin dan ook maar verloren bij. Maar die kan bijvoorbeeld via een smartphone of tablet een spannend casinospelletje doen via de website van Betway. Of via de e-reader wat kranten, magazines en boeken doornemen. Als het maar niet te veel op werk gaat lijken! Raken de ogen wat vermoeid van het lezen, of is het te donker, dan zijn audioboeken een uitkomst. Of Podcasts.

Voor spelletjes heb je natuurlijk niet per se een apparaat of bord nodig. Je hebt niets meer nodig dan je omgeving. Je kan een wedstrijdje organiseren in de trant van “ik zie, ik zie wat jij niet ziet”. Wel is het dan wijzer om de chauffeur niet mee te laten doen, die moet tenslotte alleen de weg voor hem zien. De ANWB geeft nog een paar andere tips op dit vlak, zoals “Ik ga op reis en neem mee”, “Wie ben ik” en “Gekke woorden op nummerplaten”. Als die reizigersorganisatie het tipt, dan zal het wel verantwoord en vrolijk zijn!

Voor de musici

Voor de muziekfans onder ons, die zingen niet als grootste talent hebben, beidt een raadspelletje uitkomst. Zet vijf of tien seconden van een liedje op, en verzoek de passagiers om te zeggen waar ze naar hebben geluisterd. Wil je je kroost op een andere manier bij de les houden, vraag ze dan om de zoveel tijd hoeveel kilometer ze denken dat er zijn afgelegd. Zo leren ze gelijk wat meer over de snelheid van een auto, afstanden en de omgeving, en scherpen ze hun zintuigen aan.

Voor de filmliefhebbers

Dan keren we nog even terug naar de eerder genoemde films. Knal je laptopje of dvd-speler niet vol met titels waar alleen jij van houdt. Zijn er kinderen present, dan moeten er natuurlijk ook wat animaties en jongerenseries worden geselecteerd. En check vooraf wel of de benodigde ondertitels present zijn en laad gelijk een paar accupakken op. Want het is een garantie voor tranen als middenin de film de stroom uitvalt.

Maar welke van deze opties je ook kiest of zelf bedenkt, het belangrijkste is dus: bereid je voor! Stap niet lukraak de deur uit met het idee dat het wel goedkomt.

Author Description

Schrijft en communiceert wat af in het dagelijks leven. Houdt zich verder bezig met een redelijk gezond leven, feestjes vieren en de wereld zien. Is het liefst het hele jaar op wintersport.

No Responses to “Tips tegen verveling tijdens een lange reis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*